Hirdetés

A Huawei kivonulna azokból az országokból, ahol támadják őket



|

Mindezt a kínai megacég elnöke mondta azután, hogy az Egyesült Államok után egyre több helyen vegzálják őket az állítólagos kémkedési ügyek miatt.

Hirdetés

Egyre szövevényesebb és felfokozottabb a Huawei-vel kapcsolatos botrányok és ügyek sora. Jó ideje foglalkoznak országok hatóságai és különféle szervezetei azzal, hogy a kínai vállalat a gyanú szerint olyan technológiákat épít be különféle eszközeibe, amelyek képesek a felhasználók adatait titokban továbbküldeni Kínába, amelyeket végül kormányszervek használnak és tárolnak. A cégvezető most egyértelműen jelezte: ha sokat vegzálják őket valahol, akkor simán hátat fordítanak, meglesznek ők így is.

Hirdetés

Persze eleve folyamatos vita megy arról, hogy valóban csak a kémkedés gyanúja miatt kap-e hideget-meleget a Huawei. Az Egyesült Államokban például azért is igyekeznek minden eszközzel kiszorítani őket a piacról, mert az ottani szereplők szerint a hagyományos piaci versenyt veszélyezteti egy olyan kínai megacég gyors felemelkedése, amely nem a piaci változások mértékében növekszik, hanem az állam pumpálja fel. És persze megy a lobbizás ezerrel, hiszen minden egyes eladott Huawei mobil egyben azt is jelenti, hogy nem egy "szabad piacgazdaságokban" működő gyártó telefonját választja a vevő. A mobilok mellett a cég eszközeivel kiépített 5G hálózatokat is folyamatosan támadják a fentiekhez hasonló kémkedési vádakkal.

Bárhogy is, az Egyesült Államok mellett ma már több országban is előfordul, hogy konkrétan kitiltották a Huawei termékeket a kiskereskedelmi forgalomból, vagy egyes felhasználási területeken tiltólistásak a gyártó termékei, esetleg folyamatos vizsgálatokkal próbálják ellehetetleníteni őket. A legfrissebb botrány pedig már olyan szinten tart, hogy Kanadában letartóztatták a Huawei egyik vezetőjét az Iránnal kapcsolatos embargó megsértéséért, majd Lengyelországban is őrizetbe vettek egy Huawei vezetőt, mire válaszképpen például Kína is letartóztatott kanadai állampolgárokat.

Ha nem szeretsz, hát elmegyek

Úgy tűnik, a Huawei most eljutott odáig, hogy egyértelműen jelzi mindenkinek: egyáltalán nincs szüksége azokra az országokra, ahol tiltással, vizsgálatokkal és egyéb ellehetetlenítéssel próbálják kipöckölni őket. Liang Hua, a cég elnöke a davosi Világgazdasági Fórumon egyértelműen kijelentette: könnyen és gyorsan készek átköltöztetni tevékenységüket az olyan országokba, ahol szívesen fogadják őket, és nem fog hiányozni nekik a problémás helyekről kieső forgalom.

Eleve tény, hogy a Huawei forgalmának legnagyobb része Kínából származik (egyes források szerint az éves bevétel akár kétharmada is), ezért ugyan a bővülés érdekében valóban jó lenne bent maradni és erősíteni például az észak-amerikai országokban, de a cég bőven jövedelmező maradhat akkor is, ha nem erőlködik tovább ezeken a területeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.