Hirdetés

Huawei MatePad 11 teszt - van élet a Google után?



|

Kíváncsian vártuk már, hogy a Huawei vajon milyen irányba lesz képes elindulni, miután megtörtént a Google-től való teljes szétszakadás. Leteszteltük a legújabb harmonyOS-es tabletet.

Hirdetés

A Huawei MatePad 11 ugyanis az egyike azoknak a készülékeknek, amely a kínai gyártó saját operációs rendszerét a HarmonyOS 2.0-át futtatja, szóval elég nagy nyomás helyezkedik most erre a kis 10,9 colos tabletre. De elsőként kezdjük a külsővel.

A tablet megjelenése a márkától megszokottan kimondottan prémium, ahogy az alumínium hátlap körülöleli a lekerekített sarkokkal rendelkező, 120 Hz-es IPS-kijelzőt. A készülék élei sem tördelik fel a kezünket több órás használat után sem. Egyszerűen olyan jó érzéssel simul bele mind ergonómiailag és esztétikailag az ember hétköznapjába, hogy csak reménykedni tudunk, a szoftver is hasonlóképpen teljesít majd.

Hirdetés

Ismerős formák, okos megoldások

A MatePad mellé külön kiegészítőként megvásárolható M-Pencil mágnesesen csatlakozik a tablet széléhez, ezzel egyszerre megoldást találva a töltés és a kényelmes tárolás problémakörére is. Persze nem újkeletű dologról beszélünk, jó pár éve jelen van ez a megoldás egyes gyártóknál, viszont az ilyen okos megoldásokat mindig szívesen látjuk.

Csakúgy, mint a mágnesesen felcsatolható billentyűzet-tok esetében is. Kellemes tapintású, mintázattal ellátott külső borítást kapott, amely sokkal strapabíróbbnak tűnik, mint például az Apple megoldása. Amit pedig igazán eltaláltak, az a billentyűk kialakítása. Természetesen ne mechanikus élményre számítsunk, de kellően hosszú a billentyűk útja és kialakításuknak köszönhetően könnyen rá lehet érezni a szavak ízére.

A hardverrel harmonizáló szoftver

A HarmonyOS 2.0 igazából pontosan egy olyan operációs rendszer, aminek már meg kellett volna történnie és egyben már meg is történt. Engedjétek meg, hogy kifejtsem. Miután végig léptetjük a kezdeti beállításokat és megjelenik a kezdőképernyő hirtelen nem tudjuk eldönteni, hogy most iOS vagy HarmonyOS-t is telepítettünk a tabletre. Mind az elrendezés, a gesztusok, de még a Control Panel és az Értesítés lap is pontosan ugyanott helyezkedik el mint a konkurens tabletjén.

Szerencsére nem csak a designt sikerült ellesnie a Huawei fejlesztőinek, mindennapi használat mellett a HarmonyOS többnyire gyors, reszponzív és úgymond adja maga alá a lovat, hogy még-még egy kicsit használjuk. A gyári böngésző például eszméletlen gyors, a fájlkezelő könnyen használható és drag&drop funkcióval könnyen mozgathatók különböző dokumentumok a mappák között. Egyedül akkor érezhető kissé félkésznek a rendszer, mikor a Health vagy a Petal Search nevezetű alkalmazásokat futtatjuk, mivel ezeket valamiért nem sikerült a tabletre horizontális módban átszabni. 

Ha szeretnénk más fejlesztők alkalmazásait is használni, akkor hamar elillan ez a prémium érzés. Az AppGallery elindításakor mintha már előre jelezni szeretné nekünk ezt, mivel a bolt sorai között való görgetés folyékonysága hagy némi kívánnivalót maga után. Az alkalmazások között egyébként meglepően sok magyar is előfordul, melyeket közvetlenül az AppGallery-ből tudunk letölteni, viszont számos esetben egy weboldalra irányít át minket. Például a Waze vagy az Evernote esetében, amiket az apkpure.com oldalról tudunk letölteni a MatePadre.

Hogy teljesít az irodában vagy egyetemen?

Ha mindennapi használatra tervezünk a Huawei MatePad 11-el, elsőként egy fontos kérdést kell feltennünk magunknak: jó lesz-e nekünk, ha minden Google alkalmazást kizárólag a böngészőn keresztül érünk el egy tableten?

Persze, ha a vállalati, vagy saját környezetünkben egyébként sem használunk Drive-ot vagy Gmailt, akkor ezen a kérdésen gyorsan tovább lehet lendülni. Viszont ellenkező esetben eléggé meg tudja keseríteni az alkalmazások hiánya a munkaidőt és a hatékonyságot. Mobil operációs rendszeren ugyanis még Pencil segítségével is fájdalmas a fájlok mozgatása a felhőben vagy Google dokumentumok szerkesztése kizárólag a böngészőt használva.

Szerencsére más alkalmazások, mint a Microsoft Office, Dropbox vagy Evernote letölthetők natívan a készülékre. Külön plusz pont jár a gyári Nebo alkalmazásnak, ahol kézzel írt jegyzeteket készíthetünk és ráadásul akár magyar szövegre is képes átkonvertálni cifra kézírással írt jegyzeteinket! 

Annak viszont már kevésbé, hogy ha balkezesek vagyunk, írás közben a tablet tetején lévő fényérzékelőt pont eltakarjuk a kezünkkel, így könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a mondatunk vége már sötétségbe fulladt. És ez a probléma sajnos nem csak írás közben jelentkezik, hanem minden egyes alkalommal, mikor a képernyőt fektetett módban fogjuk a két szélénél.

Multitasking esetében szintén ismerős lehet az iPaden tapasztalt módszer, ugyanis egy az egyben lekoppintották azt is. Vagyis megosztható a képernyő két alkalmazás között 50-50 vagy 70-30 arányban. Viszont a HarmonyOS-en kisebb, átméretezhető ablakokat is nyithatunk, amelyeket a meglévő kettő vagy egy app felett lebegnek valamelyik oldalon. Drag&drop viszont két különböző alkalmazás között (egyelőre) nem működik.

Ha lazításról van szó…

Egy hosszú nap után nincs is jobb kényelmesen hátradőlni a kanapén és elveszni az online tartalmak világában egy jó tableten. Streaming szolgáltatók közül jelenleg egyedül Netflix alkalmazást tudunk natívan telepíteni a Huawei MatePad 11-re. HBO GO vagy YouTube csak böngészőn keresztül érhető el, viszont ha offline szeretnénk filmet nézni, a kiváló fájlkezelő és a VLC segítségével azt könnyen megtehetjük.

Film- és sorozatnézés esetében a Harman Kardon hangszórók kellően hangosan és tisztán szólnak, de természetesen ne innen várjuk el a legnagyobb basszus csinnadrattát. Az IPS-panel szintén kellően fényes, miközben a feketék is igyekeznek valódi feketék maradni különösebb ködösödés nélkül.

Játékok terén széles a választék, a nagyobb címek közül szinte az összeset letölthetjük az AppGallery-n keresztül. A Snapdragon 865 processzornak, illetve 6 GB RAM-nak köszönhetően rezzenéstelenül és tűélesen jelennek meg még az olyan játékok is, mint az Asphalt 9. Kifejezetten üdítő, hogy a billentyűzettámogatást is integrálták, tehát autós játékok esetében a WASD billentyűkkel is kezünkbe tudjuk venni az irányítást.

Verdikt

Összességében a Huawei MatePad 11 egy kellemes csalódás volt számomra és a HarmonyOS-sel kifejezetten jó irányba kezdte el terelni a termékeit a kínai gyártó. Bár találkozhatunk egy-két furcsa megoldással vagy éppen hibával, semmi olyan nincs a nap alatt, amely egy szoftverfrissítéssel ne lenne megoldható.

A Google-integráció hiánya ennek ellenére megérezhető, de nem áthidalhatatlan, ugyanis minden felületet továbbra is elérünk a böngészőből. Hasonlóképpen, ha például Apple ökoszisztémából váltunk át Androidra vagy éppen HarmonyOS-re, elfogadjuk az iMessage vagy iWorks programok hiányát.

Magának a MatePadnek van pár negatív jellemzője, mint a fényérzékelő rossz elhelyezkedése vagy a rendkívül olcsó hatású rezgőmotor, viszont ezektől eltekintve egy kimondottan sokoldalú és szerethető tablet. A kiegészítők segítségével könnyen megállja a helyét egy pörgősebb Statisztika órán vagy éppen egy megbeszélésen, de ugyanígy lehet tökéletes társa kreatív területen dolgozók számára is - csak a Google ökoszisztémáját ne kelljen túl sokat használnod.

Huawei MatePad 11

Ár: 164990 Ft
Minden hibája ellenére kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik az Apple ökoszisztémából szeretnének kiszakadni, és azoknak is, akik egy megfizethető árú, de prémium megjelenésű, strapabíró tabletet keresnek mindennapi társként.
  • Snapdragon 865 5G (7 nm+)
  • Adreno 650
  • 6GB RAM
  • 64-128-256GB
  • 13 MP, f/1.8 hátlapi és 8 MP f/2.0 előlapi kamera
  • 10,95 colos, 120Hz-es IPS LCD érintőkijelző
  • 7250mAh akkumulátor (22,5W-os gyorstöltés)
  • microSDXC foglalat
  • 2560 x 1600 pixels, 16:10 arány (276 ppi)
  • 253,8x165,3x7,3 mm, 485 g
PRO
  • masszív, elegáns külső
  • kiváló hangzás
  • széleskörű alkalmazhatóság
  • könnyen tanulható operációs rendszer
Kontra
  • olcsó hatású rezgőmotor
  • harmonyOS 2.0 korlátozottságai
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7538
    [topic] => 1
    [group] => 1
    [gameinfo_name] => Huawei MatePad 11
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-08-01 18:15:05
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/hu/tablets/matepad-11/
    [gameinfo_tags] => Huawei MatePad 11,Huawei MatePad,Huawei,tablet,táblagép
    [gameinfo_url] => huawei-matepad-11
    [gameinfo_pro] => masszív, elegáns külső
kiváló hangzás
széleskörű alkalmazhatóság
könnyen tanulható operációs rendszer
    [gameinfo_kontra] => olcsó hatású rezgőmotor
harmonyOS 2.0 korlátozottságai
    [gameinfo_data] => Snapdragon 865 5G (7 nm+)
Adreno 650
6GB RAM
64-128-256GB
13 MP, f/1.8 hátlapi és 8 MP f/2.0 előlapi kamera
10,95 colos, 120Hz-es IPS LCD érintőkijelző
7250mAh akkumulátor (22,5W-os gyorstöltés)
microSDXC foglalat
2560 x 1600 pixels, 16:10 arány (276 ppi)
253,8x165,3x7,3 mm, 485 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 164990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Minden hibája ellenére kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik az Apple ökoszisztémából szeretnének kiszakadni, és azoknak is, akik egy megfizethető árú, de prémium megjelenésű, strapabíró tabletet keresnek mindennapi társként.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-matepad-11-7538.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => masszív, elegáns külső
            [1] => kiváló hangzás
            [2] => széleskörű alkalmazhatóság
            [3] => könnyen tanulható operációs rendszer
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => olcsó hatású rezgőmotor
            [1] => harmonyOS 2.0 korlátozottságai
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    6

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.