Hirdetés

Huawei nova 10 teszt – neked mennyit ér egy jó szelfi?



|

A Huawei tavaly ismét nekilátott meghódítani a mobilpiacot, a nova 10 pedig azt mutatja, nem adta fel a harcot. Megnéztük, miben és mekkorát lépett előre a kínai középkategória.

Hirdetés

Csinos darab volt a tavaly megjelent Huawei nova 9 mobiltelefon, ráadásul a specifikációk alapján sem lehetett rá azt mondani, hogy reménytelen eset. Ugyanakkor a Google-mentesség sötét fellege továbbra is ott lebeg minden Android-alapú Huawei termék felett, ami sokakat elriaszt. A cég az amerikai szankciók óta gőzerővel - és temérdek pénzzel - harcol ez ellen.

Például saját ökoszisztémáját saját AppGalleryvel alapozta meg, ami éppen annyi mindenre képes, amire a Google Play Áruháza (vagy az Apple App Store-ja), sőt, elegánsan megoldották azt is, hogy a beépített kereső megbízható forrásból tudja sideloadolni a hiányzó androidos appokat. És ez még nem minden.

De a sikerhez rendszeres termékfrissítésre is szükség van, így szeptemberben hozzánk is megérkezett a nova 10, az idei középkategóriás Huawei okostelefon.

Fogyókúrás ismerős

A nova 10 (igen, kisbetűvel kell írni a novát) ismét a középkategóriát célozza, az ár pedig senkit ne tévesszen meg: a rengeteg negatív gazdasági hatás eredményeként minden gyártó kénytelen volt jelentősen emelni készülékeinek árait. Miközben az árcédula hízott, a mobil lefogyott: a gyári adatok szerint 17%-kal vékonyabb, még a 7 mm-t sem éri el - ebből emelkedik ki a kamerasziget nagyjából 2 mm-re. A telefon ezen része igazán feltűnő, de csak nagyvonalakban hasonlít a nova 9-nél megismert dizájnra. Az arany szegélyes Star Orbit Ring sziget három szenzort rejt, amelyből az egyik csupán egy 2 MP-es mélységérzékelő.

Hirdetés

A 6,9 mm vastag (vékony) telefon 168 grammos és előlapját üveg védi (Gorilla Glass utalásra nem bukkantunk). A szintén üvegborítású hátlapon ott a nagy nova-felirat, a több színben játszó felület pedig tetszetős. A kijelző 6,67"-os, FHD+ felbontású, természetesen OLED és 120 Hz-en frissíti a képét. Az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alá került, emellett arcfelismerésre is képes a nova 10.

Odabent legnagyobb meglepetésünkre a nova 9-cel találkoztunk - már ami a központi egységet illeti. A Snapdragon 778G nem mai darab és bár még mindig szépen futtatja az appokat, a kezelőfelület sem akadozott, azért reméltük, hogy legalább egy szinttel feljebb ugrik az új Huawei mobil. A 8 GB RAM és a 128/256 GB tárhely elégséges, viszont akinek nem, jó, ha tudja, hogy nem bővíthető.

Huawei mobilról lévén szó az 5G kapcsolatról le kell mondanod, ám a dual SIM-et élvezheted, továbbá van Wi-Fi 6, BT5.2, NFC és sztereó hangzás is. Ez utóbbi dicsérendő, de azért nem olyan falrengető hangerejű.

Féllábbal a Google rendszerében

Vékony, jó fotókat tudsz vele készíteni, szép a kijelző képe és még sorolhatnánk, de a kérdés úgyis az, hogy

van-e rajta Google?

Nos, ez egy sarkalatos pont a mobilválasztásnál, és az a jó hírünk, hogy már nem lehet egyből rávágni, hogy nincsen. Merthogy az AppGallery és a Petal Search segítségével szinte minden androidos appot tudsz telepíteni, amik működnek is, sőt, az AppGallery arra is figyel, hogy érkezett-e hozzá frissítés és hogy megbízható-e a telepítőcsomag. A nova 10-en amúgy Android fut, amire a Huawei az EMUI 12-es kezelőfelületet ültette. Ez több funkciót is megörökölt a HarmonyOS-től, mint például a Super Device.

Ami azonban a Google rendszerét használja, az nem fog még így sem hibátlanul futni, és erre sokáig nem is volt megoldása a Huawei-nek. Mostantól viszont van, mégpedig a GSpace, ami egy AppGalleryből beszerezhető, a nova 10-en alapértelmezetten nem előtelepített applikáció. Ezt feltelepítve a Google alapalkalmazások elérhetővé válnak, sőt, mindegyikbe be is tudsz jelentkezni, majd ezeknek az ikonjait a főképernyődre kitűzni. A GSpace egy összekapcsoló felület, ami a Google felé egy régebbi, hivatalosan még támogatott Huawei mobilnak adja ki telefonodat. A GSpace készítői harmadik félnek számítanak, így az amerikai szankciók nem vonatkoznak rájuk, viszont alapvetően fizetős szolgáltatásról beszélünk.

Ezt a Huawei annyiban segíti, hogy a nova 10 tulajok számára a GSpace automatikusan (Huawei azonosítós belépés után) teljes értékű appként használható, reklámok nélkül. Hogy ki a fejlesztő és üzemeltető, arról sok mindent nem sikerült kiderítenünk, de annyit azért kinyomoztunk, hogy a GSpace szerverei az Európai Unión belül találhatók, az adataid nem vándorolnak Kínába.

A nagy nova 10-mutatvány

A nova 9-et a nova 10-zel összevetve alig van különbség, sőt. A 17%-os vékonyságot a cég a belső "átrendezésével" érte el, de nem tudtuk nem észre venni, hogy az új modell akkumulátora kisebb lett. Ennek szerencsétlen hatását amúgy az üzemidőben is tetten értük, ami átlagosnak mondható, kiemelkedően jónak nem.

Szintén nem változott a készülék teljesítménye: a 778G nem csapnivaló SoC, de nem is modern és nem is új - ebben az árkategóriában azért van nála jobb. Úgyszintén nem változott látványosan a kijelző (0,1"-lal lett nagyobb), bár ez nem nagy gond, hiszen még mindig szép a képe, 120 Hz-es és a fényereje is rendben van. A virtuális közelségérzékelővel még egyik mobilnál sem tudtunk teljesen megbarátkozni, de ezúttal nem volt gondunk vele.

Van azonban egy terület, ahol komolyabb a változás. Ez márpedig nem a hátlapi kamerasziget, bár el kell mondanunk, hogy a 2 MP-es makró lekerült az étlapról - még szerencse, hogy ez nem is hiányzott. A nagy újítás a széles látószögű, kiváló részletességre képes 60 MP-es selfie kamera. Ez 100 fokos látószög mellett is nagyon jó képeket készít, ha pedig úgy adódna, akár 4K-ban is képes videót rögzíteni.

Megéri?

A nova 10-nél nem erőltette meg magát a Huawei, és az a helyzet, hogy a Pro változat (100 wattos töltés, dupla selfie-kamera, nagyobb akku, stb.) hivatalosan nem is fog megjelenni Magyarországon. A telefon tényleg nagyon vékony és elegáns is, a waterfall-kialakítású kijelző nagyot dob a látványon. A sebességgel különösebb bajod nem lesz és a főkamerával, illetve a selfie-vel készült képeket is bátran mutogathatod. Az ultraszéles látószögű kamera már kevésbé ad színhelyes és részletes fotót, a 2 MP-es mélységérzékelőt pedig ideje lenne nyugdíjazni, olyan nagy szükség már úgysincsen rá.

A nova 10 240 ezer forintos ára nagyon magas, de emiatt most nem kezdünk el sopánkodni, ráadásul a 66 wattos gyorstöltő, a kábel és egy tok ott vár a dobozban (tavaly a nova 9 189 990 forinton indult). A telefon szép, lassúnak, elavultnak nem mondható és egy-két extra lépéssel a Google appok is kényelmesen futtathatók rajta.

Ugyanakkor ez a mobil tényleg apró változtatásokkal a ma 140 ezer forintos nova 9 (vagy kb. ugyanennyiért kapod a szinte ugyanilyen Honor 70-et), nincsen benne Qi-töltés, nem elég gyors, az akkumulátor kicsi, nincsen IP-besorolás, és hát megígértük, hogy nem mondjuk, de le kell, hogy írjuk: ennyiért drága.

Huawei nova 10

Ár: 239 900 Ft
A telefon szép, lassúnak, elavultnak nem mondható és egy-két extra lépéssel a Google appok is kényelmesen futtathatók rajta.
  • Snapdragon 778G SoC
  • 6,67", FHD+, OLED, 120 Hz
  • 8/128 GB RAM/tárhely
  • 50+8+2/60 MP hát-/előlapi kamerák
  • 162,2×73,9×6,88 mm, 168 g
  • 4000 mAh, 66 W gyorstöltés
  • 509 897 pont AnTuTu
  • 791/2972 pont GeekBench 5
  • 11 028 pont PCMark
  • 686 perc PCMark üzemidő
PRO
  • szép külső
  • jó kijelző és főkamera
  • nagyszerű selfie
  • gyorstöltés, töltőfej a dobozban
  • vékony és könnyű
Kontra
  • tavalyi SoC
  • az ultraszéles látószögű kamera lehetne jobb
  • nincsen IP-besorolás, Qi-töltés és 5G
  • a Google appok futtatása igényel némi munkát (de lehetséges)
  • kicsi akku
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8026
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Huawei nova 10
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-09-22 23:09:43
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/en/phones/nova10/
    [gameinfo_tags] => huawei, nova, mobil, okostelefon, teszt, android
    [gameinfo_url] => huawei-nova-10
    [gameinfo_pro] => szép külső
jó kijelző és főkamera
nagyszerű selfie
gyorstöltés, töltőfej a dobozban
vékony és könnyű
    [gameinfo_kontra] => tavalyi SoC
az ultraszéles látószögű kamera lehetne jobb
nincsen IP-besorolás, Qi-töltés és 5G
a Google appok futtatása igényel némi munkát (de lehetséges)
kicsi akku
drága
    [gameinfo_data] => Snapdragon 778G SoC
6,67", FHD+, OLED, 120 Hz
8/128 GB RAM/tárhely
50+8+2/60 MP hát-/előlapi kamerák
162,2×73,9×6,88 mm, 168 g
4000 mAh, 66 W gyorstöltés
509 897 pont AnTuTu
791/2972 pont GeekBench 5
11 028 pont PCMark
686 perc PCMark üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 239 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A telefon szép, lassúnak, elavultnak nem mondható és egy-két extra lépéssel a Google appok is kényelmesen futtathatók rajta.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-nova-10-8026.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szép külső
            [1] => jó kijelző és főkamera
            [2] => nagyszerű selfie
            [3] => gyorstöltés, töltőfej a dobozban
            [4] => vékony és könnyű
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => tavalyi SoC
            [1] => az ultraszéles látószögű kamera lehetne jobb
            [2] => nincsen IP-besorolás, Qi-töltés és 5G
            [3] => a Google appok futtatása igényel némi munkát (de lehetséges)
            [4] => kicsi akku
            [5] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.