Hirdetés

Huawei Nova 9 teszt – A meglepetések és kérdések mobilja



|

Teljes erőbedobással hirdeti új, középkategóriás telefonját a Huawei. Google még mindig nincs, de ha nagyon hiányzik, csak vékony falak választanak el tőle.

Hirdetés

Váratlan, de vitathatatlanul egyértelmű jelet küldött régiónknak a Huawei: nem adta fel a harcot. Ezt mutatja többek között az, hogy a Nova 9-es új telefont nem csupán megjelentették a hazai piacon, de óriási bejelentőbulit is csaptak hozzá Bécsben, ahol emellett egy hivatalos bemutatótermet is nyitottak a belváros kellős közepén.

A Nova 9 nem a csúcskategória, még csak nem is a Pro kivitel, de nagyon szép mobil - pont olyan, amilyen készülékekkel a Google-időkben meghódította a felhasználókat. És ez még csak egy a számtalan meglepetés közül, ami a Nova 9 tesztelésekor szembejött velünk.

Hirdetés

Elegánsan a középmezőnyben

A Nova 9 papírforma szerint egy középkategóriás telefon, már ami a belső felépítését és szolgáltatásait tekinti, ám az biztos, hogy szép. Az átlagos méretű, 6,57 colos kijelzővel szerelt mobilnak a hosszanti éleken nincsen kávája - ez szó szerint igaz, ugyanis az AMOLED FHD+ panel lekerekített és a készülék oldalára hajlik rá. Ez nagyon jól mutat még mindig, ráadásul ez nem gátolta meg a gyártót abban, hogy 1 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes, 120 Hz-es frissítésű panelt építsen be. A fényerő szintén tökéletes, van HDR10-támogatás is, de Dolby-t ne keress.

Odabent nem Kirin, hanem egy Snapdragon 778G SoC pörgeti a telefont, amelyhez 8 GB RAM és 128 GB tárhely tartozik. Más konfiguráció nincsen egyelőre. A tiltás miatt 5G sincsen, csak 4G, viszont a dual SIM, a Wi-Fi 6 és a BT5.2 adott. A 4300 mAh-s akkumulátort 66 wattos Huawei SuperCharge töltéssel tudod alig 40 perc alatt telepumpálni, ráadásul

a töltő ott lapul a dobozban.

A Nova 9 kerete műanyag borítású, az előlapot és a hátlapot viszont üvegborítás védi. Ez prémium érzetet ad a készüléknek, a kijelzővel együtt topligásnak hat kívülről a mobil. A kamerasziget ovális és közepesen kitüremkedik a hátlapból - hivatalos nevén Star Orbit Ring kamerasziget. A főkamerára fókuszált a Huawei, itt egy kiváló minőségű, 50 MP-es szenzor dolgozik és igen jó képeket készít. Az ultraszéles látószögű kamera már csupán 8 MP-es, de ettől függetlenül jó minőségű képeket készít, viszont a 2 MP-es makró már inkább csak a kameraszám-növelés miatt került be, ahogy a 2 MP-es mélységszenzor is. Az előlapon, fent középen egy 32 MP-es selfie modul les rád. A 4K-s (30 fps) videofelvétel mindkét oldalon adott, a szoftver pedig emellett sokféle extra módra képes. A Nova 9 nem csupán a waterfall kijelző és az üveg miatt kellemes látvány, a 175 grammos tömeg és a 7,77 mm-es vastagság is igazán jónak számít. Az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alatt rejtőzik és nem kell nélkülöznöd az NFC-t sem.

Van azonban néhány hiányzó funkció, ami elválasztja a topligától a Nova 9-et. A HDR hiánya nem mutat jól 2021-ben, ahogy a vízállóság hiánya és a műanyag keret sem. A mono, alsó hangszóró szépen szól a maga nemében, de nem sztereó és kicsit gyenge is.

Google nincs, kiskapu van

A hardver azonban csak egy tényező a képletben, a Huawei-nek a szoftverrel volt komoly gondja az elmúlt években. A Nova 9-nél sokan azt várták, hogy a Kínában bemutatott verzióhoz hasonlóan immáron HarmonyOS 2.0-ával érkezik, hiszen saját rendszerét szeretné elterjeszteni a világon a gyártó. Ehelyett Európába Androiddal, méghozzá Android 11-gyel érkezett meg a Nova 9, amely már önmagában nagy meglepetés, pláne úgy, hogy EMUI 12-es kezelőfelület került rá. Ez a rendszer sok mindenben hasonlít a HarmonyOS-nél látottra, de egyértelműen Android, nem csupán a telefon Névjegy menüpontja, még a tesztprogramok is ezt ismerték fel. Természetesen GMS (Google Mobile Services) nincsen, helyette a HMS adott a saját AppGallery-jével és HiCloud felhőalapú szolgáltatásával. A kereső a Petal Search, ami kissé esetlenül hangzik magyarul, de ha az elnevezésen felülkerekedsz, hamar megszokható és egészen jól működik.

Az EMUI 12-es felülettel sem akadt gondunk. A kinézet modern, a megszokott, androidos szolgáltatások hasonmása mind megtalálható, az animációk szépek, a beállítómenü kellőképpen részletes, az appok beszerzésére pedig ott az AppGallery.

És ez az a pont, ahol a legtöbben legyintenek,

mondván az ő appkészletüknek csak töredéke van itt meg. Nos, tesztünk során mi is félve keresgéltünk rá megszokott androidos programjainkra, és sajnos sok esetben nem is találtunk rá az app HMS-es megfelelőjére, azonban az AppGallery keresési találatai alatt mindjárt ott volt a Petal Search eredménye is, ahol szinte mindig ott díszelgett a keresett applikáció. A trükk mindössze az volt, hogy az APKPure weboldalára, annak is a direkt letöltőlapjára navigált a Telepítés gomb, és igen, ez pontosan azt csinálta, amit kell: sideloadolta a keresett applikációt. A kifejezetten Google-szolgáltatásokra épített appok nem igazán futottak, ám a legtöbb applikációnk gond nélkül települt és hibátlanul futott (természetesen sok-sok figyelmeztetés előzte meg a telepítést, mondván amit teszünk, az veszélyes).

Verdikt

A Nova 9 fontos visszatérés a Huawei-nek és üzenet Európának, hogy nem tettek le a kontinens mobilpiacáról. Ugyanakkor ez a készülék nem csúcsligás, a "flagship a fiataloknak" kifejezést a tesztünk végeztével mi inkább középkategóriásra fordítottuk. Természetesen a középpontban a fotózás van, abból is a főkamera és a selfie, amelyek valóban egészen jók (de néhány funkció még frissítésért kiált, mert például a képjavító rendszer hajlamos hibázni), de sajnos a két darab 2 MP-es szenzor nem sokat ad az összképhez, sőt, nincsen optikai zoom sem. A gyönyörű külső is kapott a rivaldafényből és meg is érdemli: a hátlap nem vonzza az ujjlenyomatot és abszolút prémium hatású. A 778G nem rossz teljesítményű, de a 888-tól messze van, az 5G pedig idővel (vagy egyeseknek már most is) hiányozhat majd. Az EMUI 12 modern és minden rendszerszolgáltatás adott, viszont a HMS-t, vagyis a Google hiányát szokni kell. Enyhíti a hiánya miatt érzett fájdalmat, hogy kényelmesen tudod telepíteni az androidos appok nagy hányadát (amelyek hiányoznak az AppGallery-ből), és ezek közül nekünk nagyon sok szépen működött is. Még a mobilos NFC-s fizetést is megoldották a Huaweinél a Curve integrációjával, ami mindenképpen fontos funkció és nagyon hiányozna, ha nem lenne. Ha a 2021-es modern és felsőbb kategória felé kacsintgató funkciókat nézzük, hiányzik még a sztereó hangszóró, az IP-besorolás, a Gorilla Glass kijelzővédelem és talán egy mSD-bővítési lehetőség is örömteli lenne.

Mindezért 189 ezer forintot kérnek, ami fiatalos flagshipért/középkategóriás mobilért nagyon sok, pláne úgy, hogy nincsen 5G és néhány - Androidon megszokott - applikációért meg kell küzdeni. Ugyanakkor szépsége elvitathatatlan és alaphardverével sincsen komolyabb hiba. Megédesítendő az ajánlatot, most 1 éves, ingyenes kijelzőcserét kapsz hozzá (eredeti ára 49 EUR), ha betörne a panel, illetve november 11-ig egy 50 ezer forintos FreeBuds 4 is jár a mobil mellé.

Huawei Nova 9 teszt – A meglepetések és kérdések mobilja

Ár: 189990 Ft
A Nova 9 fontos visszatérés a Huawei-nek és üzenet Európának, hogy nem tettek le a kontinens mobilpiacáról.
  • Snapdragon 778G SoC, Adreno 642L GPU
  • 8/128 GB RAM/tárhely (nem bővíthető)
  • 6,57", OLED, FHD+, 120 Hz, HDR10
  • 50+8+2+2/32 MP hát/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6/BT5.2/NFC/4G
  • kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó
  • 9766 pont PCMark Work 3.0
  • 785/2957 pont GeekBench 5
  • 496 670 pont AnTuTu
  • Android 11, EMUI 12
  • 4300 mAh akku, 66 wattos gyorstöltés
  • 160×73,7×7,77 mm, 175 g
PRO
  • szép külső
  • 120 Hz-es waterfall OLED-kijelző
  • jó főkamera
  • Android 11
  • jó üzemidő
  • gyorstöltés
Kontra
  • közepes teljesítmény
  • nincs IP-besorolás
  • nincs 5G
  • nincsen GMS (Google szolgáltatások)
  • a két 2 MP-es szenzor nem sokat érnek
  • nincsen optikai zoom
  • csak mono hangszóró
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7653
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Huawei Nova 9 teszt – A meglepetések és kérdések mobilja
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-10-24 18:06:16
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/hu/phones/nova9/
    [gameinfo_tags] => huawei, nova, okostelefon, hms, gms, teszt, nova 9, mobil, mobiltelefon
    [gameinfo_url] => huawei-nova-9-teszt-a-meglepetesek-es-kerdesek-mobilja
    [gameinfo_pro] => szép külső
120 Hz-es waterfall OLED-kijelző
jó főkamera
Android 11
jó üzemidő
gyorstöltés
    [gameinfo_kontra] => közepes teljesítmény
nincs IP-besorolás
nincs 5G
nincsen GMS (Google szolgáltatások)
a két 2 MP-es szenzor nem sokat érnek
nincsen optikai zoom
csak mono hangszóró
    [gameinfo_data] => Snapdragon 778G SoC, Adreno 642L GPU
8/128 GB RAM/tárhely (nem bővíthető)
6,57", OLED, FHD+, 120 Hz, HDR10
50+8+2+2/32 MP hát/előlapi kamerák
Wi-Fi 6/BT5.2/NFC/4G
kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó
9766 pont PCMark Work 3.0
785/2957 pont GeekBench 5
496 670 pont AnTuTu
Android 11, EMUI 12
4300 mAh akku, 66 wattos gyorstöltés
160×73,7×7,77 mm, 175 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 189990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Nova 9 fontos visszatérés a Huawei-nek és üzenet Európának, hogy nem tettek le a kontinens mobilpiacáról.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-nova-9-teszt-a-meglepetesek-es-kerdesek-mobilja-7653.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szép külső
            [1] => 120 Hz-es waterfall OLED-kijelző
            [2] => jó főkamera
            [3] => Android 11
            [4] => jó üzemidő
            [5] => gyorstöltés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => közepes teljesítmény
            [1] => nincs IP-besorolás
            [2] => nincs 5G
            [3] => nincsen GMS (Google szolgáltatások)
            [4] => a két 2 MP-es szenzor nem sokat érnek
            [5] => nincsen optikai zoom
            [6] => csak mono hangszóró
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    6

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.