Hirdetés

Huawei P50 Pro teszt – lehet győzni kettős hátrányból?



|

Vérbeli csúcsragadozó a P50 Pro, ráadásul jól is néz ki, de két dolog miatt nagyon nehezen tudja majd a Huawei itthon sikerre vinni új mobilját.

Hirdetés

Rég nem kaptunk már csúcsmobilt a Huawei-től, pedig pár éve még szédítő sebességgel hódította meg a hazai piacot is a kínai gyártó egyre jobb, a konkurenseket tudásban, minőségben és árban is megelőző okostelefonjaival. Olyannyira jól sikerültek ezek a mobilok, hogy a mai napig tekintélyes azon felhasználók száma, akik még P30-at, vagy azt megelőző Huawei modellt használnak és ragaszkodnak hozzá.

Aztán jött az a bizonyos Google-megvonás és onnantól kezdve a csúcskategóriából ki is esett a Huawei. 2022 elején azonban - az őszi Nova 9 piacra dobását követően - bemutatkozott a P50 Pro, amellyel a cég szeretne ismét meghatározó szereplő lenni a szegmensben. Megnéztük, mekkora esélye van erre.

Hirdetés

Ez tényleg csúcs

A 6,6"-os, lekerekített sarkú, waterfall-kialakítású OLED-kijelző nagyfelbontású képe azonnal magával ragadó, a FHD-nál nagyobb pixelszám (1228×2700) és a 120 Hz-es frissítés is jól mutatnak. A P50 Pro rendkívül elegáns, vékony és az ujjlenyomatokat vonzó, elöl-hátul üveg borítást pedig alumínium keret teszi teljessé - ilyen ma egy csúcskategóriás okostelefon. Természetesen nem maradt le az IP68-as por- és vízállóság sem, valamint az egyedi kamerasziget, amiről könnyen felismerhető a mobil. A többféle színben kapható P50 Prót ráadásul sikerült úgy megalkotni, hogy vetélytársaival ellentétben tömege megállt 200 g alatt, egészen pontosan 195 grammot nyom.

Szintén figyelemre méltó, hogy a dobozában egy szilikon tok és egy megfelelő gyorstöltő is helyet kapott, ami ma már egyre kevesebb mobilnak alaptartozéka.

A telefont kiváló sebességre képes Snapdragon 888-as SoC hajtja, ezért akár játékra is bevethető, de persze nem szabad elfelejteni, hogy valójában tavalyi csúcsmodellről beszélünk, azóta készült már nála erősebb, jobb központi egység is. Még szerencse, hogy a telefonon futó Android operációs rendszert kiválóan optimalizálta rá a gyártó, így minden száguld és nincsen akadás.

Az általunk is tesztelt modell az általános, ebben 8 GB RAM és 256 GB tárhely társaságában dolgozik a Snapdragon SoC, azonban a többi csúcskészülékkel ellentétben a tárhely ezúttal bővíthető - igaz, a normál mSD helyett kisebb Nano memóriakártya szükséges, ami drágább és ritkább.

Az optikai ujjlenyomat-olvasó a kijelző alá került, gyors és pontos, de kiegészítheted arcfelismeréssel is. Az A-GPS abszolút teljes értékű, kapsz Wi-Fi 6-ot, BT5.2-t, NFC-t, amelyet fizetéshez is használhatsz már hazánkban, illetve infraportot is, ami ritka, de hasznos. Jack sajnos nincs, ahogy az 5G-ről is le kell mondanod, ha a P50 Prót választod.

Az akkumulátor 4360 mAh-s, vagyis átlagos méretűnek mondható, viszont ezt akár 66 wattal is töltheted, ami kellőképpen gyors és kényelmes. Csúcsmobil lévén a vezeték nélküli töltést sem felejthették ki, sőt sikerült 50 wattos megoldást implementálni, vagyis ha megfelelő a töltőd, zsinór nélkül sem kell a töltési időt illetően kompromisszumot kötnöd.

Amitől prémium a P50 Pro

A Huawei nem aprózta el a kamerarészleget, amelyhez ismét a Leicát hívta partnerül. A két, azonos méretű körbe rendezett kameraszekció nagyjából 1 mm-re emelkedik ki a hátlapból. A főkamera 50 MP-es és optikai képstabilizátorral felszerelt, amelyet aktívan kiegészít egy 40 MP-es monokróm szenzor is az alsó szekcióban. A 13 MP-es ultra-széles kamera optikai képstabilizációt ugyan nem kapott, de egy negyedik, 64 MP-es szenzor is került hátra, amely periszkóp-elven három és félszeres optikai zoomra képes.

Az egészet az XD Optics és True-Chroma technológiákkal is megfejelte a cég, továbbá a dupla LED-villanó mellett egy 10-csatornás multi-spektrum szenzor is segíti a szenzorok működését. Mindezt a képfeldolgozó mesterséges intelligencia fogja össze, így az ígéret szerint bármilyen fényviszony mellett kiváló képeket kaphatsz. Az új kamerarészhez tartozik még a 13 MP-es szelfimodul is, amely autofókuszos és HDR-re, illetve 4K-s videó rögzítésére is képes. A fotós szoftver nem sokat változott, könnyen kezelhető és természetesen van professzionális módja is. Ugyanitt a monokróm szenzort direktben is elérheted és készíthetsz felvételeket ezzel is.

Még rossz fényviszonyok mellett is kiváló, éles és részletgazdag képeket készíthetsz a telefonnal. A speciális kiépítés legnagyobb előnye, hogy a képeidről száműzheted a zaj jelentős részét és látványosan jó a dinamikájuk is. A színek természetesek, a HDR meggyőző, a stabilizálás pedig fényképezés és videózás közben is kiváló. A zoom optikai határig tökéletes, nagy segítség itt is a stabilizálás. A százszoros zoom eredménye már kevésbé meggyőző, de tény, hogy működik, használható és biztosan lesz olyan eset, amikor kapóra jön neked is. Az ultraszéles kamerával lőtt képek is részletgazdagok, de a színek már nem olyan szépek, mint ha főkamerával készültek volna, ami azért kissé csalódás.

A kiváló minőségű képet biztosító, nagy fényerejű OLED-kijelzőről már szóltunk, de ezt kiegészítendő szintén nagyon fontos megemlíteni a sztereó hangzást is, mindkét csatorna normál hangszórót kapott. Ez a valóságban is igen jól szól, multimédiára kiváló a P50 Pro.

Most akkor van Google, vagy nincs Google?

A Huawei P50 Próról továbbra is hiányzik a Google Mobile Services (GMS), helyette a hasonló HMS-t (Huawei Mobile Services) kapod. Ezzel együtt jár, hogy a rendszerbe nincs beleégetve egyetlen Google-szolgáltatás sem, nincsenek meg a megszokott Google appok és a Google Play Áruház sem. Van helyette Huawei AppGallery és a tény, hogy a HarmonyOS 2.0-át továbbra sem hozza el régiónkba a Huawei. Ez azt jelenti, hogy a P50 Prón bizony Android rendszer fut, annak az ingyenes változata, amire az EMUI 12-es kezelőfelületet ültette a gyártó.

Ez kiválóan optimalizált és ha nem vagy totálisan Google-függő, nem is fog annyira fájni. Az AppGallery kínálata nem hasonlítható a két nagy appáruházéhoz, viszont ha itt keresel, könnyedén lehet, hogy kilistázza azon appokat is a szolgáltatás, amelyek nem találhatók meg a Huawei ökoszisztémájában. Ilyenkor sideloadolhatod az APKPure oldalról az androidos appot, amihez minden segítséget megad a rendszer, de persze ez biztonsági kockázatot is magában hordoz, arról nem is beszélve, hogy ha az app GMS-funkciókat is meghív futás közben, bizony ki fog fagyni.

A legtöbb hétköznapi alkalmazás nem okoz gondot, de a Google appok helyett alternatívákat kell találnod, illetve az igazán fájdalmas az egyedi, nem feltétlenül a TOP100-ban megtalálható alkalmazások hiánya lesz.

Verdikt

A P50 Pro egyszerre nagyon jó és fájdalmasan kompromisszumos. Megkapó külseje, IP68-as besorolása, a lekerekített, nagyfelbontású OLED-kijelzője mind vonzó tulajdonságok, amihez nyugodtan hozzávehetjük a P50 Pro fő attrakcióját, a kiváló kamerarészt. A sztereó hangzás szintén szuper, a gyorstöltés és vezeték nélküli 50 wattos töltési lehetőség úgyszintén csábító.

És akkor következzenek a kompromisszumok: Android ugyan van, de GMS, vagyis Google szolgáltatások nincsenek. A legtöbb appot és funkciót sideloadolva beszerezheted, vagy nem rossz alternatívákkal helyettesítheted, emellett pedig jó néhány magyar szolgáltatásnak is létezik már natív appja az AppGallery-ben. Akad viszont néhány, amit sehogy sem tudsz helyettesíteni, így például a Google funkciókra marad a böngésző, ami kényelmetlen és a szolgáltatások is korlátozottak.

A másik hiányzó az 5G, ami ma még nem olyan fájdalmas, de ha 2-3 évre választasz készüléket, érhetnek kellemetlen meglepetések, amikor rájössz, hogy csúcskategóriás mobilod kimarad a fejlődésből, sebességugrásból. Sajnos a Snapdragon 888-at is ide kell sorolnunk, mint 2021-es csúcs SoC-t: ez tavaly még szuper volt, de időközben megérkeztek az új Snapdragonok és egyéb SoC-k, amik gyorsabbak, takarékosabbak és többre képesek - mellesleg árban sem rosszabbak.

Merthogy a Huawei P50 Pro ára is a csúcsligába tartozik. 450 ezer forint bizony nagyon sok egy tavalyi SoC-vel szerelt, 4G-s mobilért, amely néhány szoftveres kompromisszumra (és trükközésre) is rákényszerít. Persze a telefon gyors, szép és rengeteg mindenre képes, de ez előbb-utóbb már kevés lesz, amit csak részben képes ellensúlyozni az, hogy kiváló képeket és videókat készíthetsz vele.

Huawei P50 Pro

Ár: 450 000 Ft
A P50 Pro egyszerre nagyon jó és fájdalmasan kompromisszumos.
  • Snapdragon 888 4G SoC
  • 6,57", 1228×2700, OLED, 120 Hz
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 50+40+13+64/13 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.2, IP68
  • Android 12, EMUI 12
  • 158,8×72,8×8,5 mm, 195 g
  • 4360 mAh akkumulátor, 66 W gyors-/50 W Qi-töltés
  • 651 862 pont AnTuTu
  • 901/3421 pont GeekBench 5
  • 10 193 pont PCMark8 W3.0
PRO
  • kiváló kijelző
  • szuper kamerablokk
  • 50 wattos Qi-töltés
  • szép külső
  • jó sztereó hangzás
Kontra
  • csak 4G
  • nincs Google
  • tavalyi SoC tavalyi teljesítménnyel
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7765
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Huawei P50 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-02-03 16:40:43
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/hu/phones/p50-pro/
    [gameinfo_tags] => huawei, P50, Pro, mobiltelefon, okostelefon, mobil, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-p50-pro
    [gameinfo_pro] => kiváló kijelző
szuper kamerablokk
50 wattos Qi-töltés
szép külső
jó sztereó hangzás
    [gameinfo_kontra] => csak 4G
nincs Google
tavalyi SoC tavalyi teljesítménnyel
drága
    [gameinfo_data] => Snapdragon 888 4G SoC
6,57", 1228×2700, OLED, 120 Hz
8/256 GB RAM/tárhely
50+40+13+64/13 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.2, IP68
Android 12, EMUI 12
158,8×72,8×8,5 mm, 195 g
4360 mAh akkumulátor, 66 W gyors-/50 W Qi-töltés
651 862 pont AnTuTu
901/3421 pont GeekBench 5
10 193 pont PCMark8 W3.0
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 450 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A P50 Pro egyszerre nagyon jó és fájdalmasan kompromisszumos.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-p50-pro-7765.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kiváló kijelző
            [1] => szuper kamerablokk
            [2] => 50 wattos Qi-töltés
            [3] => szép külső
            [4] => jó sztereó hangzás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak 4G
            [1] => nincs Google
            [2] => tavalyi SoC tavalyi teljesítménnyel
            [3] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.