Hirdetés

Huawei P60 Pro teszt – elsősorban kamera, másodsorban telefon



|

A P60 Prónál egyértelműen a kamerás funkciók tökéletesítése volt a legfontosabb, de az is izgalmasan hangzik, hogy minden egyes legyártott készülék teljesen egyedi.

Hirdetés

Egy évvel ezelőtt két P-szériás Huawei telefon is érkezett, amelyek egymástól merőben eltérők voltak, idén viszont hajtogatós Pocket-verziót nem kaptunk, kizárólag a Próval kell beérnünk. Ez klasszikus formájú, felsőkategóriás és a Huawei eddigi talán legjobb kameramegoldása került bele. De nem csupán ezzel szeretné megvetni a lábát a hazai piacon a P60 Pro, külső- és belső megoldásai között is találtunk érdekességet.

Még mielőtt a ízekre szednénk a telefont, fontos kiemelni amolyan TL;DR-szinten, hogy a komplett GMS, vagyis Google Mobil szolgáltatás nem támogatott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanod kedvenc androidos applikációidról, vagy feláldozni az üzemidőből és emulátorokkal zsonglőrködni - megmutatjuk azt is, milyen lehetőségeid adottak.

A kamerasziget egy kamerára hasonlít - csak hogy mindenki számára egyértelmű legyen, ez a mobil a fotózásra helyezi a hangsúlyt
A kamerasziget egy kamerára hasonlít - csak hogy mindenki számára egyértelmű legyen, ez a mobil a fotózásra helyezi a hangsúlyt

Minden mobil egyedi

Nagyon nehéz olyan okostelefont készíteni, ami megjelenésekor valami egészen egyedi, különleges tulajdonsággal tudja felhívni magára a figyelmet, olyan pedig nagyon ritka, hogy ez az újítás ne menjen a használhatóság és/vagy az ár-érték arány rovására. A Huawei P60 Pro egyedi vonása a hátlapja, ami rokokó gyöngyház dizájnt kapott és mint ilyen, a mintázata minden egyes mobilnál eltérő. Ettől persze még teljesen sima a hátlap, de a ki nem tapintható mintázat valóban egyedi és szokatlan. Fekete színben is elérhető a mobil, ami csillogó, ám tapintásra puha és üveg védi.

Hirdetés

Az előlapot egy 6,67"-os, Quad-curve, vagyis négy sarkán erősen lekerekített, szinte teljesen kávamentes kijelző foglalja el, amit a Huawei által minden más megoldásnál jobbnak tartott Kunlun üvegborítás véd. Az ígéretek szerint ez akár 1-1,5 méteres zuhanást is kibír, nem karcolódik, nem reped. A védelem alá LTPO-panel került, amely adaptívan 1-120 Hz-es frissítésre képes, TÜV Rheinland által hitelesítetten színhelyes és szemkímélő is egyben. Természetesen HDR-t is támogat a 2700×1220 pixeles kijelző, az érintésérzékelés pedig 300 Hz-es, ami elfogadhatónak számít ebben a ligában.

A keret természetesen fémből van, ám a megszokott gombokon és csatlakozásokon felül mást nem találsz itt. Az ujjlenyomat-érzékelő a kijelző alá került, meglehetősen pontos és gyors is, a szelfikamera pedig fent, középen lyukasztja át a kijelzőt. Biometrikus azonosítása az arcfelismerést is használhatod, ami immáron maszkban is felismer - reméljük, erre nem igazán lesz szüksége senkinek sem, de persze hasznos tulajdonság. A sztereó hangszóró obligát, a mobil hangja nem rossz, nem torzít és nem is túl halk, de azért olyan kiemelkedően maradandót nem nyújt, hogy évek múltán is emiatt emlékezzünk a P60 Próra.

Lekerekített sarkú prémium kijelző
Lekerekített sarkú prémium kijelző

Az egyedi hátlapon a Huawei felirat és a kamerasziget a két említésre érdemes látnivaló, de persze utóbbi az érdekesebb. Ezt úgy tervezték meg a Huawei mérnökei, hogy már eleve egy fényképezőgépre hasonlítson. Ez egészen jól sikerült is nekik: középen a főkamera dominál, két sarokban a két kiegészítő kamera, alul pedig a vaku és egy XMAGE-felirat virít. A telefon méretének megfelelő, 200 gramm tömegű, súlyelosztása jó a lekerekített sarkú kijelző jól mutat, extraként pedig egy gyárilag felhelyezett fólia is védi az előlapot. Természetesen topligás mobiltól elvárható módon az IP68-as por- és vízállóság is megvan, enélkül ma már nehéz lenne ilyen drága telefont piacra dobni.

Ez még ma is erős

Odabent nem a legújabb platform fogad: a tavalyi Snapdragon 8+ Gen1 SoC hajtja a mobilt, ami miatt persze lehet fanyalogni, de a valóság az, hogy ez a chip is még bőségesen erős a mai feladatokhoz és 1-2 év múlva sem fog gyengének, lassúnak számítani. Persze jobb lett volna a Gen2-es chipet látni itt, ám ez a valós felhasználás során kevésbé lesz érezhető. A tárhely már más kérdés: szerencsésen gyors a 8 GB RAM mellé párosított UFS NAND tárhely, de tesztkészülékünkben csupán 256 GB, ami sok-sok fotózásnál, videózásnál hamar elfogyhat. Szintén el kell fogadnod azt a tényt, hogy 5G-s mobilt továbbra sem készíthet a Huawei, így maximum 4G-s LTE-hálózatokra tud kapcsolódni a P60 Pro.

A mobil egy 4815 mAh-s akkumulátorból táplálkozik, amit természetesen gyorstölteni is tudsz. Itt a Huawei SuperCharge technológiának köszönhetően 88 wattos tempót érhetsz el megfelelő töltőfejjel,

amit megtalálsz a telefon dobozában.

Ez már önmagában jó hír, az pedig még inkább, hogy ez a töltőfej duplakimenetes, egy normál és egy Type-C port is van rajta és a mobil mellett kompatibilis notebook töltésére is alkalmas. A P60 Prót töltheted Qi vezeték nélküli technológiával is. Itt 50 Watt a tempó, ami a topligában is egészen jónak számít. A kábeles megoldást választva 10 perc alatt 50%-ra pumpálhatod az akkumulátort.

Gyorstöltés, méghozzá a dobozban található többfunkciós töltőfejjel
Gyorstöltés, méghozzá a dobozban található többfunkciós töltőfejjel

Visszaszerezni a trónt

A Huawei elvesztette a harcot egykori társa, a Honor ellenében - már ami a DxOMark fotós toplistáját érinti. A Magic5 Pro igen jól sikerült (hamarosan mi is teszteljük), de ez nem jelenti azt, hogy a Huawei feladta a harcot, sőt, épp ellenkezőleg:

még magasabb fokozatba kapcsoltak a mérnökök.

Az idei kamerarendszer fantázianeve az XMAGE, ami három hátlapi és egy előlapi kamerát jelent, valamint a mögöttük dolgozó szoftveres algoritmusokat. Az optikailag stabilizált Ultra Lighting főkamera 48 MP-es RYYB-szenzora konkurenseinél sokkal több fény befogadására képes, emellett az apertúra fizikailag is változtatható F/1.4 és F/4.0 értékek között 10 lépésben manuálisan vagy automatikusan. Ez egyaránt előnyös például a csoportfotózásnál, segít rossz fényviszonyok esetén és akkor is, ha a háttér mélységét kell érzékeltetni bokeh effekttel, kiemelve a kép főszereplőjét. Az ultraszéles látószögű kamera 13 MP-es szenzort használhat és sötétben sem hagy cserben. A harmadik kamera 48 MP-es szenzoros és periszkópos, F/2.1-értékkel büszkélkedhet és természetesen optikailag is stabilizált. Ez utóbbi 3,5-szeres optikai zoomra képes.

Az XMAGE szoftveres részénél az XD Fusion továbbfejlesztett változata, valamint a Texture Engine a két említésre méltó fő funkció: mindkettő az elkészült fotókon végez utómunkát. A fényképező applikációt egy kicsit átszabták, illetve figyeltek arra, hogy a szituációt igyekezzen felismerni a telefon, és eszerint ne csupán a beállításokat változtassa, hanem az esetlegesen ideálisabb üzemmódra is átváltson automatikusan vagy maximum egyetlen pöccintéssel. Kissé könnyebbé vált az egykezes használat, az almenüknél több az ikon, hasznos az egyes beállítások magyarázata (természetesen magyarul) és az újfajta zoom-gyűrű is könnyen használható akár egy kézzel is.

Az állítható rekeszérték, a kiváló kamerarendszer és a profi szoftver csodásan teszik a dolgukat
Az állítható rekeszérték, a kiváló kamerarendszer és a profi szoftver csodásan teszik a dolgukat

Ami van és ami nincs

Kezdjük azzal, ami nincsen. Nincsen Google Mobile Services, vagyis GMS, Play Áruház, Google alkalmazások stb. Van viszont Android 12 és ráültetve a legújabb EMUI 13.1 kezelőfelület, amiben minden modern funkció elérhető, valamint egy ma már egészen érettnek mondható AppGallery applikációs áruház. Itt a legtöbb szoftvert vagy natívan, vagy támogatott sideloadolással beszerezheted, sőt, a frissítést is megoldja a HMS rendszer. Ami semmiképp sem akar működni, arra ott a már általunk is bemutatott GSpace, vagy ha egy másik keretprogramot próbálnál ki, a GBoxnak adj egy esélyt. Mi megtettük és nem maradt applikáció, amiről le kellett volna mondanunk. Persze nem a legkényelmesebb, de jól működik és attól, hogy például a GBoxot használod, az üzemidő, valamint a sebesség sem csökken.

Apropó sebesség. A Snapdragon 8+ Gen1 még ma is elég erős SoC, AnTuTu-ban 1 millió feletti pontszámot ért el, ami nem rossz, és a telefon kezelése közben sem futottunk bele röccenésbe, megakadásba. Ez a fotós részre is igaz, a képek készítése, mentése, az üzemmódok váltogatása is mindvégig folyamatos volt. De persze azért nem vagyunk teljesen elégedettek: egy 2023-ban megjelent, 480 ezer forintos mobilban már illene a legújabb SoC-t használni - jelen esetben a Snapdragon 8 Gen2-t. Ezen az árszinten szúrta a szemünket a 256 GB tárhely is. Az 5G-t letiltotta a Huawei, így maximum 4G-s hálózatokra tud csatlakozni a mobilod. Ez ma még egyáltalában nem fáj, 1-2 év múlva viszont már akár hátrányt is jelenthet, ahogy terjed és gyorsul az 5G. A P60 Próban debütált a Huawei szatellit kommunikációs megoldása is, a Satellite Comm 2.0, ami GSM-vétel nélküli helyeken tesz lehetővé kétirányú SMS-kommunikációt a Beidou műholdján keresztül. Sajnos ez az EU-s modelleknél nem elérhető, kizárólag Kínában.

Érdekes módon a P60 Pro szoftveres támogatása nem igazodik a mai trendekhez. Míg a konkurensek már akár 4 OS-frissítést és 5 év biztonsági javítást garantálnak, addig a P60 Próhoz a Huawei mindössze két rendszerfrissítést és 3 év biztonsági patchelést biztosít.

Munkában a pók 10×-es nagyításban, közepes fényviszonyok mellett
Munkában a pók 10×-es nagyításban, közepes fényviszonyok mellett

A legfontosabb tulajdonság

Ez nem is lehet más, mint a fotós képesség. Ebben a tekintetben még a Mate 50 Próhoz viszonyítva is előrelépett a Huawei. A P60 Pro XMAGE rendszerének koronaékszere a 48 MP-es főkamera, ami a kameraszigeten is előkelő helyet foglal el. A mesterséges intelligenciával alaposan nyakon öntött szoftver bátran szabályozza a beállításokat automatikus módban és azt kell, hogy mondjuk, elég szépen teszi is a dolgát. Még azt is felismeri, ha valamikor jobb lenne speciális módba váltani - például szuper makróba - amit rögtön fel is ajánl. A fizikailag változtatható rekeszméretet is saját maga szabályozza a telefon, de Pro módban te magad is beállíthatod ezt. Ilyenkor szemmel is jól látható, ahogy átállítódik a rekesz.

A teszt során rengeteg képet készítettünk a Huawei P60 Próval és első vizsgálatra az tűnt fel, hogy a képek világosak: no nem úgy, hogy a világos részek beégése árán lett minden világosabb, hanem úgy általánosságban lett világosabb minden kép. Ezzel együtt járt a jó részletgazdagság is, valamint azzal sem kellett megküzdenünk, hogy túlszaturálta volna a színeket a szoftver. A színek természetesek, a dinamika kiváló, igazán minőségi képeket készíthetsz akár automatikus módon, akár manuális beállításokkal. Az ultraszéles látószögű kameránál a részletgazdagság nem rossz, de nem tökéletes, viszont a színek és a világosság itt is kiváló, csupán némi dinamikát kell feladnod. A 3,5-szeres optikai zoomot kínáló periszkópos kamera képei is meggyőzőek, az átváltás is jó és még rosszabb fényviszonyok mellett sem tapasztaltunk életlen képeket bemozdulás miatt - az OIS szépen tette a dolgát.

A szuper makróval meggyőző képeket lehet lőni még úgy is, hogy nem vagy profi fotós
A szuper makróval meggyőző képeket lehet lőni még úgy is, hogy nem vagy profi fotós

A szelfiknél többféle látószög közül is választhatsz, a kép minősége pedig jó: világos, kellően részletgazdag, de azért persze a hátlapi portrék minőségével nem veszi fel a versenyt. Apropó portrék: ebben az üzemmódban maximális fokozatra kapcsol az MI és tényleg sokat változtat az eredeti képeken. Ha a hatásokat is aktiválod, még jobban kiemeli a kép főszereplőjét, de azért néhány esetben nem sikerült tökéletesen a végeredmény: vagy a fényeket rontotta el, vagy a korbevágásnál hibázott. Hatások nélkül viszont nagyon meggyőző a P60 Pro portré módja.

Videózásban 4K@60 fps a plafon, ami elegendő is kell, hogy legyen a legtöbb felhasználáshoz, ám jó tudni, hogy ide stabil kéz, vagy állvány szükséges, mert ilyenkor a stabilizálás nem működik. Ehhez 1080p-re kell visszaváltanod, ám ez nem olyan nagy érvágás: a videók itt is jól mutatnak, élesek és a színek is a helyükön vannak.

Összegzés

A Huawei P60 Pro nagyon szép mobil megfelelő külső védelemmel, csodás kijelzővel és egyedi hátlappal. Lehet, hogy nem a legfrissebb az SoC, de a sebességgel nem volt gondunk és leküzdhetetlen szoftveres akadályokba sem ütköztünk. Az EMUI 13.1 nem tér el markánsan elődeitől, modern, sok funkciót kínál és igyekszik nagyon látványos lenni. A gyorstöltés szuper, a Qi-töltésnek is örültünk, az pedig külön piros pont, hogy a töltőfej ott lapul a dobozban (egy szilikontok is jár a mobilhoz).

Nehéz viszont lenyelni a mobil árát: ez abszolút topligás, ugyanis 479 990 Forintot kérnek érte, ami egyszintre helyezi az Apple, Samsung, Xiaomi és a többi csúcsmobillal - márpedig ezeknél natívan elérhető a Google és az 5G és mindegyikről elmondható, hogy igazán jó fotókat, videókat képesek készíteni. A Huawei P60 Pro elsőként a Vodafone-nál elérhető fekete színben május 25-étől, a rokokó gyöngy elérhetőségéről és a többi szolgáltató, illetve kereskedés csatlakozásáról azonban a cikk elkészültéig nem kaptunk pontos információt.

Huawei P60 Pro

Ár: 479 990 Ft
A Huawei P60 Pro nagyon szép mobil megfelelő külső védelemmel, csodás kijelzővel és egyedi hátlappal, nehéz viszont lenyelni a mobil árát és néhány hiányosságát.
  • Snapdragon 8+ Gen1 4G SoC
  • 6,67", FHD+, LTPO OLED, 1-120 Hz
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 48+13+48/13 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.2, NFC
  • Android 12, EMUI 13.1
  • 161×74,5×8,3 mm, 200 g
  • 4815 mAh akkumulátor, 88 W gyorstöltés, 50 W wireless töltés
  • 1 046 193 pont AnTuTu
  • 1306/4254 pont GeekBench 5
  • 1449/4472 pont GeekBench 6
  • 11 611 pont PCMark8 W3.0
  • 2802 3DMark Wild Life Extreme
  • 907 perc üzemidő
PRO
  • egyedi, prémium külső
  • jó kijelző
  • gyors
  • IP68
  • szuper kamerarendszer
  • gyorstöltés
Kontra
  • tavalyi SoC
  • továbbra sincsen GMS
  • csak 4G
  • csak 2 év OS-frissítés
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8333
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Huawei P60 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-05-07 22:46:40
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/en/phones/p60-pro
    [gameinfo_tags] => huawei, p60 pro, mobil, okostelefon, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-p60-pro
    [gameinfo_pro] => egyedi, prémium külső
jó kijelző
gyors
IP68
szuper kamerarendszer
gyorstöltés
    [gameinfo_kontra] => tavalyi SoC
továbbra sincsen GMS
csak 4G
csak 2 év OS-frissítés
    [gameinfo_data] => Snapdragon 8+ Gen1 4G SoC
6,67", FHD+, LTPO OLED, 1-120 Hz
8/256 GB RAM/tárhely
48+13+48/13 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.2, NFC
Android 12, EMUI 13.1
161×74,5×8,3 mm, 200 g
4815 mAh akkumulátor, 88 W gyorstöltés, 50 W wireless töltés
1 046 193 pont AnTuTu
1306/4254 pont GeekBench 5
1449/4472 pont GeekBench 6
11 611 pont PCMark8 W3.0
2802 3DMark Wild Life Extreme
907 perc üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 12
        )

    [gameinfo_price] => 479 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Huawei P60 Pro nagyon szép mobil megfelelő külső védelemmel, csodás kijelzővel és egyedi hátlappal, nehéz viszont lenyelni a mobil árát és néhány hiányosságát.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-p60-pro-8333.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyedi, prémium külső
            [1] => jó kijelző
            [2] => gyors
            [3] => IP68
            [4] => szuper kamerarendszer
            [5] => gyorstöltés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => tavalyi SoC
            [1] => továbbra sincsen GMS
            [2] => csak 4G
            [3] => csak 2 év OS-frissítés
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.