Hirdetés

Hússzor több adatot gyűjt az Android, mint az iOS



|

Legalábbis ezt állítja egy friss kutatás, ám a Google vitatja a vizsgálat módszereit

Hirdetés

Az utóbbi évek adatszivárgási botrányai miatt központi kérdéssé vált a digitális magánszféra védelme. A fogyasztói termékek gyártói közül a jelenséget talán az Apple igyekszik a leginkább meglovagolni, a világ legbiztonságosabb készülékeként reklámozva az iPhone-t. Ezt hangsúlyozza például a cég weboldala, de olykor még az óriásplakátjaik is.

Az ír Trinity Collee kutatója, Douglas Leith most utánajárt, hogy vajon mennyire állja meg a helyét a cupertinóiak marketingje a diszkrét almás eszközökről. Vizsgálata során végül arra jutott, hogy az Apple nem füllent, mérései szerint ugyanis az Android 20-szor több adatot küld vissza a központnak, mint az iOS.

Hirdetés

Leith az előtelepített alkalmazások által, illetve a telefonok nyugalmi állapotában továbbított telemetria adatok mennyiségét mérte. A vizsgálat egyik érdekes felfedezése az volt, hogy mindkét rendszer küld adatokat akkor is, ha a felhasználó nem egyezett bele ebbe, még az egyszerűbb műveletekről is, mint például a SIM-kártya behelyezése, vagy a Beállítások menü böngészése.

Az iOS automatikusan gyűjti az információkat az olyan gyári alkalmazásokon keresztül, mint a Siri, a Safari és az iCloud, az Android pedig a Chrome, a YouTube, a Google Docs, a Safetyhub, a Google Messenger, valamint az Óra és a keresés révén szerzi az "értesüléseit". Mindkét rendszer rögtön az eszköz bootolása után hazaüzen, az iOS egy 45 KB-os adatcsomaggal, az Android viszont egy 1 MB-os pakkal.

Ami a nyugalmi állapotot illeti, Leith mérése alapján az Android 12 óránként nagyjából 1MB-nyi információt továbbít, az iOS pedig 52 KB-nyit. A kutató szerint ez azt jelenti, hogy a Google csak az Egyesült Államokban 1,3 TB adatot gyűjt fél nap alatt, miközben az Apple 5,8 GB-ot. Leith azt is megállapította, hogy nyugalmi állapotban mindkét rendszer átlagosan 4,5 percenként csatlakozik a háttérszerverhez.

A Google azonban nem hagyta szó nélkül a kutatós megállapításait, s a sajtóhoz eljuttatott közleményében alapvetően elhibázottnak nevezte a vizsgálati módszert:

"Hibásnak találjuk a kutató módszerét az adatmennyiség mérésénél, és nem értünk egyet a cikk állításával, mely szerint egy Android-eszköz 20-szor több adatot oszt meg, mint egy iPhone. Saját vizsgálatunk szerint ezek az értékek nagyságrendekkel eltérnek, módszertani aggályainkat pedig már a kutatás publikálása előtt megosztottuk a kutatóval. - írja a Google állásfoglalása.

A keresőóriás szóvivője a telefonokat a modern autókhoz hasonlította, amelyek szintén küldenek telemetria adatokat a gyártóknak, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy az Androidnak sokféle eszközön kell működnie, így a rendszer finomhangolása is nagyobb adatforgalmat igényel, mint az iOS esetében.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.