Hirdetés

Hússzor több adatot gyűjt az Android, mint az iOS

|

Legalábbis ezt állítja egy friss kutatás, ám a Google vitatja a vizsgálat módszereit

Hirdetés

Az utóbbi évek adatszivárgási botrányai miatt központi kérdéssé vált a digitális magánszféra védelme. A fogyasztói termékek gyártói közül a jelenséget talán az Apple igyekszik a leginkább meglovagolni, a világ legbiztonságosabb készülékeként reklámozva az iPhone-t. Ezt hangsúlyozza például a cég weboldala, de olykor még az óriásplakátjaik is.

Az ír Trinity Collee kutatója, Douglas Leith most utánajárt, hogy vajon mennyire állja meg a helyét a cupertinóiak marketingje a diszkrét almás eszközökről. Vizsgálata során végül arra jutott, hogy az Apple nem füllent, mérései szerint ugyanis az Android 20-szor több adatot küld vissza a központnak, mint az iOS.

Hirdetés

Leith az előtelepített alkalmazások által, illetve a telefonok nyugalmi állapotában továbbított telemetria adatok mennyiségét mérte. A vizsgálat egyik érdekes felfedezése az volt, hogy mindkét rendszer küld adatokat akkor is, ha a felhasználó nem egyezett bele ebbe, még az egyszerűbb műveletekről is, mint például a SIM-kártya behelyezése, vagy a Beállítások menü böngészése.

Az iOS automatikusan gyűjti az információkat az olyan gyári alkalmazásokon keresztül, mint a Siri, a Safari és az iCloud, az Android pedig a Chrome, a YouTube, a Google Docs, a Safetyhub, a Google Messenger, valamint az Óra és a keresés révén szerzi az "értesüléseit". Mindkét rendszer rögtön az eszköz bootolása után hazaüzen, az iOS egy 45 KB-os adatcsomaggal, az Android viszont egy 1 MB-os pakkal.

Ami a nyugalmi állapotot illeti, Leith mérése alapján az Android 12 óránként nagyjából 1MB-nyi információt továbbít, az iOS pedig 52 KB-nyit. A kutató szerint ez azt jelenti, hogy a Google csak az Egyesült Államokban 1,3 TB adatot gyűjt fél nap alatt, miközben az Apple 5,8 GB-ot. Leith azt is megállapította, hogy nyugalmi állapotban mindkét rendszer átlagosan 4,5 percenként csatlakozik a háttérszerverhez.

A Google azonban nem hagyta szó nélkül a kutatós megállapításait, s a sajtóhoz eljuttatott közleményében alapvetően elhibázottnak nevezte a vizsgálati módszert:

"Hibásnak találjuk a kutató módszerét az adatmennyiség mérésénél, és nem értünk egyet a cikk állításával, mely szerint egy Android-eszköz 20-szor több adatot oszt meg, mint egy iPhone. Saját vizsgálatunk szerint ezek az értékek nagyságrendekkel eltérnek, módszertani aggályainkat pedig már a kutatás publikálása előtt megosztottuk a kutatóval. - írja a Google állásfoglalása.

A keresőóriás szóvivője a telefonokat a modern autókhoz hasonlította, amelyek szintén küldenek telemetria adatokat a gyártóknak, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy az Androidnak sokféle eszközön kell működnie, így a rendszer finomhangolása is nagyobb adatforgalmat igényel, mint az iOS esetében.  

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.