Hirdetés

Ideje jelszót cserélned, óriásit bakizott a Facebook és az Instagram



|

Akár 600 millió Facebook- és Instagram-felhasználó jelszavát tárolhatták titkosítás nélküli, egyszerű szöveges dokumentumban.

Hirdetés

A Facebook leírhatatlanul botrányos éveket él át, szinte minden hétre jut egy olyan adatszivárgás vagy adatkezelési eset, aminek hallatán az a meglepő, hogy még ilyen jól talpon van az óriás, és nem menekülnek róla a felhasználók tömegével. Lehet még rosszabb? Igen, kiderült ugyanis, hogy több száz millió felhasználó jelszavát egyszerű szöveges dokumentumban tárolta a cég. 

Hirdetés

A Facebook azt ígéri, hogy értesíti az érintett felhasználókat arról, hogy jelszót kell módosítaniuk. Aki nem szeretné kivárni az értesítőt, az már most is megteheti, és ha már ott tart, akkor az Instagram-jelszót is jó ötlet leváltani, mert ez a platform is érintett. 

A Facebook januárban, egy rutinellenőrzés során fedezte fel, hogy több száz millió felhasználó jelszavát olvasható formátumban tárolták a belső adattároló rendszereiken. Ez nem történhetett volna meg. A cég szerint amikor létrehozunk egy jelszót egy fiókhoz, akkor az titkosítva lesz, és a cégnél senki nem tud hozzáférni a kódhoz sima szövegként - elméletileg. 

Valami azon balul sült el, Brian Krebs biztonsági szakértő szerint ugyanis akár 600 millió felhasználó fiókadatát tárolhatták szöveges formában. Az adatok egy része egészen 2012-ig nyúlik vissza, és 20 000 Facebook-dolgozó fért hozzá ezekhez a jelszavakhoz. 

Az óriáscég szerint leginkább a Facebook Lite felhasználói érintettek, de több tíz millió normál Facebook- és Instagram-felhasználót is érint a dolog. Krebs jelentése után elismerte a helyzet súlyosságát a Facebook, de hozzátette, hogy a Facebookon kívül soha senki nem férhetett az adatokhoz, és nincs rá bizonyíték, hogy bármelyik dolgozó visszaélt volna a jelszavakkal. Krebs egyik forrása szerint azonban nagyjából 2000 Facebook-alkalmazott közel 9 millió belső adatlekérést hajtott végre olyan elemekről, amik szöveges formában tárolt felhasználói jelszavakat tartalmaztak. 

Jó ötlet tehát mielőbb jelszót cserélni, és a kétlépcsős hitelesítést is aktiválni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.