Hirdetés

Idén nyáron tesztelik a világ első nukleáris fúziós reaktorát

|

Az ITER projekt tudósai néhány hónap múlva újabb hatalmas lépést tehetnek a villamos erőművek technológiájának fejlesztése terén.

Hirdetés

Közel 15 éve kezdődött az International Thermonuclear Experimental Reactor (röviden ITER), vagyis a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor kutatás-fejlesztési projekt, amely célja a villamos erőművek technológiájának fejlesztése plazmafizikai ismeretek fejlesztésével. A projekt idén nyáron újabb fontos szakaszba léphet, ugyanis a kutatók tervei alapján ekkor kezdődik a világ első nukleáris fúziós reaktorának tesztelése.

Hirdetés

Júniusban fog kezdődni az EUROfusion kutatóinak Joint European Torus (JET) kísérlete, amely eredményeit felhasználva lesznek képesek a tudósok az ITER üzemanyag-felhasználáshoz és a reakciókhoz kapcsolódó folyamatok optimalizálására. Ezután kezdődnek az ITER reaktorának tesztelései, amely alapján később indulhat majd a működés.

A jelenlegi tervek szerint a 2021-es tesztfolyamatokat követően legkorábban 2025-ben kezdődhet a reaktor alacsony energián való működtetése, amely várhatóan egy 10 éves ciklus lesz. Eközben a kutatók mesterséges intelligencia modellek alkalmazásával vizsgálják és mérik az eredményeket, hogy majd 2035-ben a reaktor hidrogén alapú energiaforrását cserélhessék deutérium és trícium alapú, több energiát termelő magokra.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.