Hirdetés

Épül a lélegeztetőgép-szervizelési tudásbázis



|

A tech-eszközök javítási információira szakosodott iFixit várja a hozzájárulásokat, hogy aztán bárki elérhessen minden adatot.

Hirdetés

Az iFixitről gyakran esik szó a PC World hírei között: ők azok a szakik, akik egy új eszköz megjelenése után atomjaira cincálják azt, megállapítva, mire számíthatnak az új tulajdonosok, mennyire javítható az adott készülék hiba esetén, milyen arányban lehet gyors segítségre számítani és melyek azok az eszközök, amiknél inkább a csere a sejthető opció. Most viszont a koronavírus globális tombolása közepette egy tőlük szokatlan, de kifejezetten előremutató ötlettel álltak elő: a lélegeztetőgépek javításában szeretnének saját hatáskörükben segíteni. Ez az eszköztípus az egyik legfontosabb eleme a COVID-19 fertőzöttek kórházi ellátásának, hiszen az érintettek közül a súlyos eseteknek komoly légzési problémái alakulhatnak ki, és sokan nem is tudnának külső segítség nélkül lélegezni.

Hirdetés

Az iFixit kezdeményezése azt jelenti, hogy felépítenek egy olyan adatbázist, amelyben a világon jelenleg használt lélegeztetőgépek, valamint a járványhoz kapcsolódó összes egyéb eszköz minden javítási és működtetési információja megtalálható. Ez ugyanis segíthet abban, hogy ha bárhol elromlik egy ilyen életmentő eszköz, akár szerviz bevonása, és az ezzel járó költségek, valamint időveszteség nélkül meg lehessen keresni a probléma okát és a legjobb esetben helyre is állítani az eszköz működését.

Az orvosi eszközöket összefoglaló aloldalukon kapott egy külön kategóriát a lélegeztetőgépek csoportja, amelyben jelenleg 17 gyártó különféle eszközeiről találhatók adatok. De a lista még korántsem teljes, ezért az oldal üzemeltetői azt kérik, hogy ha bárkinek bármilyen kapcsolódó dokumentuma van (a kezelési útmutatótól a különféle szervizes segédanyagokig, kapcsolási rajzokig és alkatrészlistákig), azt digitális formában küldje el nekik. Ők ebből szeretnék hamarosan a világ legnagyobb, egyben elérhető adatbázisát létrehozni, amely szabadon hozzáférhető bárki számára. Emellett saját szakembereik azon is dolgoznak, hogy az esetenként bonyolult műszaki szövegekből rövid, de közérthető útmutatókat állítsanak össze, amelyeket akár a kórház nem technikai beállítottságú dolgozói is megértenek és követni tudnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.