Hirdetés

Így gondoskodhatsz az egészségedről appok segítségével



|

Bár az egészség alappilléreit mindenki ismeri, nagy könnyítés lehet, ha jól megtervezett alkalmazások segítenek betartani az ideális egyensúlyt.

Hirdetés

Valamelyest fellélegezhetünk végre a pandémia látszólagos lecsengésével, ám ne lepődj meg, ha ahelyett, hogy megkönnyebbülten vetnéd bele magad a nyugodt(abb) életbe, inkább fizikailag és lelkileg is kimerültnek érzed magad. Létezik azonban módja annak, hogy visszatalálj önmagadhoz, valamint egészséges, kiegyensúlyozott életedhez, amiben ráadásul nem is gondolnád, mekkora segítségedre lehetnek a megfelelő applikációk és okos segédeszközök.

Cikkünkben nem életviteli tanácsokat kívánunk adni, hanem megmutatni azokat a szolgáltatásokat és kütyüket, amelyek között egészen biztosan találsz hasznos és hatékony megoldásokat saját magad számára.

Hirdetés

A technológia a barátod

Az egészséges életmód legnehezebb lépése az elhatározás, valamint a kezdeti belerázódás után a rendszeresség betartása és az új, eddig szokatlan tevékenységek beépítése a hétköznapi rutinba. A technológia és a gombamód elszaporodott okoseszközök segítenek mindegyik nehéz ponton átjutni, ám ehhez meg kell találnod a számodra ideális megoldást, majd ebben meg is kell bíznod.

Az elhatározást követően rögtön nulldiétára váltani és napi 10-20 kilométereket futni szó szerint egészségtelen.

Ehelyett fokozatosan és tudatosan kell felépítened életmódváltásodat akkor is, ha csak egy-egy területen szeretnél fejlődni, előrelépni. Érdemes ezt olyan applikációk kipróbálásával, netes szolgáltatások átböngészésével kezdeni, amelyek az egészségesebb életvitelhez adnak tanácsokat. A Fabulous Daily Routine Planner és a BetterMe: Health Coaching két olyan applikáció, amelyek a napjaid megtervezésében támogatnak. Felajánlanak egészséges tevékenységeket, időbeosztást és ezekre emlékeztetnek is.

A Fabulous előbb megismeri céljaidat és jelenlegi helyzetedet, majd komplex napi rutint állít össze, amelynek tálalása az animált rajzokkal és videókkal nagyon látványos. Itt a rendszeres vízivástól a lakásod átrendezésén és mobilhasználatod megváltoztatásán át egészen a testmozgásig számtalan tanácsot kapsz, sőt motiváló üzeneteket, tippeket is ad az applikáció. Sajnos a felhőtlen használat ingyenesen csak egy hétig tart, utána évente 40 USD-t kell fizetni, továbbá magyarul sem tud a Fabulous. Léteznek hasonló, ám kevésbé interaktív alkalmazások is, amelyek segíthetnek egészségesebb életvitelre váltani, ám a passzív appok kevésbé vonzók, és hamar rájuk lehet unni.

Akár a hétköznapokban, a mozgásban vagy éppen az alvásban szeretnél javulást elérni, az okoskiegészítők hasznosak lehetnek számodra. A legnépszerűbb az okosóra vagy a fitneszkarperec, amelyek rengeteg szenzort tartalmaznak. Ezek képesek monitorozni mozgásodat, pulzusodat, bőrhőmérsékletedet, alvásodat, sőt még véroxigénszintedet is. Ha erre a területre tévedsz, ne lepődj meg, ha lépten-nyomon a mesterséges intelligencia kifejezéssel találkozol - a gyártók és a fejlesztők előszeretettel hangoztatják, hogy eszközeik és szolgáltatásaik "megtanulják" felhasználójuk szokásait, egészségi állapotát és ezek alapján készítenek személyre szabott ajánlásokat, riasztásokat. Valójában inkább arról van szó, hogy a különböző szenzoroktól érkező rengeteg adat, valamint az általad megadott értékek (életkor, testsúly, magasság stb.) alapján a szoftveres algoritmusok meghatározzák, hogy éppen milyen az egészségi állapotod, majd a számodra fontos cél beállítását követően kijelölik azokat a célértékeket, amelyeket el kell érned ahhoz, hogy sikerrel járj. Ilyen például a rendszeres aktív testmozgás, a vízivás vagy a kielégítő alvás.

A mozgásérzékelőknek hála arra is figyelmeztetnek, ha túl sokáig ülsz egyhuzamban a PC vagy a tévé előtt.

Az e-wellness és e-egészség appok többségénél azzal kell számolnod, hogy még az okoskütyüktől beszerzett mérési eredmények birtokában is csupán nagyjából lesznek testre szabottak az ajánlásaik, javaslataik. Teljesen egyéni tervekhez, javaslatokhoz még mindig személyi edzőre, dietetikusra lesz szükséged, ami egy-egy app előfizetésénél jelentősen nagyobb kiadással jár, és szinte kivétel nélkül személyes találkozás, fejlesztés is kapcsolódik hozzá.

Óriási a választék okosórákból és fitneszkarperecekből, illetve tudás, valamint ár alapján is nagy a szórás. Ha inkább sportos, aktív életet élnél, e funkciók alapján válassz hosszú üzemidejű, GPS-szel szerelt modellt, ha pedig az okos szolgáltatásokra vágysz, a prémium modellek piacán nézz körül. Az okosórákhoz és a fitneszkarperecekhez gyártói appok is járnak, de érdemes kipróbálnod a Runkeepert vagy a Stravát is, amelyek kiváló applikációk futáshoz.

Ezek kiegészítéseként hasznos még az intelligens mérleg, a telefonos applikációhoz köthető vérnyomásmérő, ha pedig egy-egy sportágban komolyabban is elmélyülnél, az ehhez tartozó okoseszközöket érdemes felkutatnod. A legnépszerűbb ezek közül a futás, amihez cipőre rögzíthető lépésfigyelőt és mellkaspántot is vásárolhatsz, ezek még pontosabb méréseikkel könnyítik meg a hatékonyabb fejlődésed.

Bármely kiegészítőt is választod, jó eséllyel felhőalapú fiókot kell majd létrehoznod az adott szolgáltatás használatához, ahová adataid és tevékenységed is szinkronizálódnak.

Tegyél érte, hogy segíthessenek neked

Az egészségesebb életvitelre váltás nem csupán abból áll, hogy ráveszed magad a rendszeres testmozgásra. A tevékenységedet monitorozó eszközök mellett lakásodat is felszerelheted olyan eszközökkel, amelyek jótékony hatással vannak egészségedre. Néhány éve még nem igazán ismertük, ma viszont már az egyik legnépszerűbb kiegészítő a levegőszűrő, amely ugyan nem éppen kicsi és láthatatlan, cserébe viszont képes kiszűrni a levegőben szálló port, a baktériumokat és a kellemetlen szagokat is. Mindezt ráadásul teljesen automatikusan és szinte alig hallható zaj mellett, bár tény, hogy a szűrőt időnként cserélni kell.

Nagyon fontos, hogy ha valamely applikáció vagy szolgáltatás mellett döntesz, akkor annak használatát, kéréseit és javaslatait vedd komolyan.

Egy okosóra például semmire sem jó, ha egy-két nap viselés után három-négy napot a polcon pihen, mert otthon felejtetted. Az sem segíti előrehaladásodat, ha rossz értékeket adsz meg magadról, vagy szándékosan nem osztasz meg néhány fontos adatot (például magasság, testsúly). Ezek hiányában az applikációk sem tudnak helyes döntést hozni, így pedig garantált lesz a csalódás.

Legyen szó testmozgásról, étkezésről vagy alvásról, érdemes népszerű, minél komplexebb alkalmazásokat, szolgáltatásokat választani. Ezek lehet, hogy elsőre túlzottan bonyolultnak fognak tűnni, ám így kicsi az esélye, hogy menet közben (amikor már egy ideje használod) derül ki, hogy egy-egy, számodra fontos funkció hiányzik belőle. Ha okosórát, egyéb kiegészítőt is használsz, vagy a gyári alkalmazásra hagyatkozz, vagy olyat vess be, amelyik kezeli kütyüdet is. Szerencsére egyre jobb az átjárás az okoseszközök és a harmadik féltől származó applikációk között. Például az egészséges étkezésre rávezető Yazio nem csupán a telefonodon futó lépésszámlálót, hanem a legtöbb, itthon is ismert okosóragyártó termékét is kezeli, és aktív testmozgásodhoz igazítja napi étrendedet.

Az egészséges mozgás és étkezés mellett az agyadat is érdemes megtornáztatnod, amihez nem csupán az ötletes fejtörők, hanem a meditáció is hozzátartozik.

Előbbiben nagyszerű az Elevate: Brain Training, utóbbihoz pedig a kívánt hangulathoz illő zenét választhatsz, vagy kipróbálhatod a Calm appot, amely segít a hatékony relaxálásban és a nyugodt alvásban is.

Wellness vagy e-egészség

Az eddig bemutatott applikációk, szolgáltatások és eszközök leginkább az egészségmegőrzésben, az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élet elérésében számítanak hasznos segítségnek, ha betegségről, gyógyításról van szó, nem ezekre van szükség. Ezeket inkább az e-wellness kategóriába lehet sorolni, míg a hatékony gyógyítást támogató szolgáltatások és applikációk az e-egészség csoportjába tartoznak. Itt nem a gyógyszerbeszedési emlékeztető alkalmazásokra gondolunk, de még csak nem is az amúgy hasznos, helyes bőrápolásra rávezető FeelinMySkin appra, hanem olyan applikációkra, amelyek mögött komoly orvoscsapat dolgozik. Amerikában például óriási siker a HealthTap, de hasonló Magyarországon is működik T-DOC néven. Ezek borsos előfizetési árért cserébe nyomott áron vagy akár ingyenesen kínálnak az applikáción belül, mobilodon elérhető azonnali orvosi konzultációt, forródrótot, sőt videochat is található bennük, valamint indokolt esetben személyes találkozóra is sor kerülhet. A T-DOC teljesen magyar, ráadásul egy előfizetés az egész családra is vonatkozhat, de az alapvető forró vonalon felül a prémium szolgáltatások szinte kivétel nélkül alkalmanként fizetősek.

Top 10 wellnessapp, amit érdemes kipróbálnod

Home Workout

Az otthoni edzés appban testrészekre bontva, saját célokat meghatározva indíthatsz edzésterveket, amelyeknek a betartását is megkönnyíti a program.

Yazio

Étkezéskontroll-applikáció, amely rengeteg magyar élelmiszert és készételt ismer, továbbá figyeli mozgásodat is, de sok funkció csak a fizetős verzióban érhető el.

Headspace

Támogatja a mindennapos életvitelt rendezett, szervezett formába önteni különböző gyakorlatokkal és hasznos tanácsokkal. Segíti az elalvást és az irányított meditációt is.

Runkeeper

Futóalkalmazás, amely az egészséges futást edzéstervekkel, komplex monitorozással, valós idejű helymegosztással és kiterjedt futótárskezeléssel javítja.

Elevate: Brain Training

Agytornásztató program 40-nél is több játéktípussal, komplett edzésekkel és adaptívan nehezedő feladatokkal. Sajnos a próbaidő után meg kell vásárolni.

Fabulous Daily Routine Planner

Nagyszerű app, amivel kitörhetsz a szürke hétköznapok monotonitásából azáltal, hogy testi és lelki egészségedet bizonyítottan javító feladatokra ösztönöz.

FeelinMySkin - Skincare Routine Assistant

A rendszeres bőrápolás nemtől függetlenül szükséges, és komoly odafigyelést igényel. Ez az applikáció megkönnyíti a megfelelő bőrápolási rutin kialakítását és betartását.

BetterMe: Health Coaching

Komplex alkalmazás, amelyben a főszerep az aktív testmozgásé, ám emellett segít pszichésen is elérni a kitűzött célt, és a rossz szokásaidról is leszoktat.

Menstruációs Naptár Flo

Nők számára készült applikáció, amely nyomon követi a ciklust, ovulációs naptárat tartalmaz, emlékeztet a gyógyszer beszedésére, és a terhesség alatt is hasznos funkciókkal szolgál.

Calm - Meditate, Sleep, Relax

A kielégítő alvás nagyon fontos az egészség szempontjából. A Calm segít javítani az alvásod minőségét, de kapóra jöhet hosszabb-rövidebb meditációk során is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor vedd meg a 2022/04-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.