Hirdetés

Így gondoskodna róla az Apple, hogy csak mi tudjuk leolvasni a telefonunk kijelzőjét



|

Szemüveggel párosítaná az iPhone-t a cupertinóiak frissen levédetett szabadalma.

Hirdetés

Évek óta megy a találgatás arról, hogy az Apple nem csak egy prémium VR headsettel, de egy AR, azaz kibővített valóságra épülő szemüveggel is előállhat.

Hogy ez mikor valósul meg, vagy hogy egyáltalán lesz-e belőle bármi is, az továbbra is rejtély, ám egy nemrég elfogadott szabadalomnak hála már lehet némi fogalmunk arról, hogy milyen áttörést hozhatna a kütyü a magánszféra megóvásában.

Hirdetés

Amint azt a Patently Apple kiszúrta, az Apple egy olyan megoldást védetett le, amellyel az iPhone kijelzője csak akkor olvasható tisztán, ha egy szemüvegen át nézzük. A funkció kalibrálásához meg kell adni, hogy a felhasználó milyen típusú (pl. rövidlátó, távollátó) szemüveget visel.

Maga a szabadalom "Látáshoz igazított grafikus kimenetek és szabványos grafikus kimenetek egy elektronikus eszközön" néven fut, ezen belül kerül említésre a Privacy Eyewearként emlegetett funkció, ami nagyjából adatvédelmi szemüvegként fordítható le.

"Egyes kiviteleknél a felhasználó kalibrálhatja a grafikát, hogy szándékosan elhomályosítsa az eszköz (iPhone) képernyőjén megjelenített tartalmat. Ha a felhasználó magánéletre vágyik, vagy nem akarja, hogy egy közelben tartózkodó személy lássa a kijelző tartalmát, a felhasználó interakcióba léphet a grafikai kalibrációval, hogy olvashatatlanná tegye a megjelenítést."

- írja a cupertinóiak dokumentációja. A szabadalom másik érdekessége pedig, hogy Face ID profilokat is említ, amelyek a frizura, a szakáll vagy a szemüvegviselet megváltoztatásával is képesek felismerni a felhasználót. Ez ugyebár jelenleg még hiányzik az Apple arcazonosítási technológiájából, ami így nem is mindig birkózik meg a radikálisabb átfazonírozásokkal.

Mint az összes ilyen hírnél, itt is fontos megjegyezni, hogy az Apple minden évben szabadalmak százait védeti le, melyekből csak nagyon kevés köszön vissza a kész termékekben is. Ha viszont így alakul, a Privacy Eyewear funkció komoly fegyvertény lehet a majdani Apple Glass számára, és persze hagyományos szemüvegekkel is működhetne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.