Hirdetés

Így kaphatsz értesítést, ha forrósodik a processzorod



|

Rengeteg alkalmazás méri a rendszerhőmérsékleteket Windows 10 alatt, de csak kevés szól, ha felforrt a CPU.

Hirdetés

Amennyiben a laptopodat vagy az asztali gépedet komoly játékra vagy munkára használod, akkor előfordulhat, hogy ilyen műveletek közben alaposan megemelkednek a hardverelemek hőmérsékletei. Akár még akkor is, ha túl sok lap van nyitva a Chrome-ban. Bár a hardverek nem sérülnek meg olyan könnyen, de ha túl forró lesz a rendszer, akkor ez előfordulhat, és a PC is kikapcsol. 

Hirdetés

A trükk az, hogy rá kell nézni a rendszerelemek hőmérsékletére. Rengeteg alkalmazás van, ami képes az egyes hardverek hőfokát mérni, de annál kevesebb, ami szól, ha a processzor elkezdett túlmelegedni. A RealTemp éppen ilyen kivétel. 

A letöltés, telepítés és futtatás után egyből érdemes megnézned az alap beállításokat. Minimum és maximum hőmérsékleti értékek vannak, amiket bár nem tudsz megváltoztatni, tesztelni igen (egy benchmark segítségével, az XS Bench-re kattintva). 

A beállításokban engedélyezheted a figyelmeztetést a magas hőmérsékletű CPU-hoz. Itt te adhatod meg, hogy milyen hőfok átlépése esetén aktiválódjon a figyelmeztetés. A beállítás után nyugodtan a tálca értesítési területére kicsinyítheted a programot. 

Amikor a CPU hőmérséklete átlépi a beállított határt, sziréna hangját hallod majd - vizuális visszajelzés nincs. Ez viszont rendszeresen ismétlődik majd. A program pontos méréseit ellenőrizendő érdemes ránézned továbbá más szoftverben is az adatokra, előfordul, hogy az értékek nem mindig egységesek vagy egyformák. 

Mi a túl meleg? Minden az adott rendszeren múlik, sokszor a 70 Celsius-fok is megfelelő (játék, renderelés), de a folyamatos 100 Celsius-foknál már gondok vannak. Gondoskodj a megfelelő szellőzésről (mind hardveren, mind a por kérdését tekintve), illetve lehetőleg kerüld a párnákat, szőnyegeket, amik elzárhatják a levegő útját. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.