Hirdetés

Így kerüld el a következő Petyát vagy WannaCryt



|

Általában nincsenek előzetes jelei egy zsarolóvírus-támadásnak, ezért jobb, ha nem adunk esélyt a kártevőknek.

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban több nagy zsarolóvírus-támadás sokkolta a világot, felhasználók és nagy cégek tömegei estek áldozatul. Csak a WannaCry több mint 230 000 gépet érintett, több mint 150 országban. A ransomware zárolja a hozzáférést a tartalmakhoz, a kijelzőn egy üzenet jelenik meg, amely bizonyos összeget kér a feloldókulcs ígéretéért. A szakértők szerint a helyzet csak rosszabb lesz, ezért jobb felkészülni. Mit tehetünk azért, hogy a következő hullámot elkerüljük, és kivédjük a zsarolóvírusok támadását? 

Hirdetés

Közösségi korlátok

Első körben érdemes megbizonyosodnunk róla, hogy a közösségi oldalakon a profiljaink privátok, és csak olyanokkal osztjuk meg azokat, akiket tényleg ismerünk. Nem érdemes túl sok személyes információt megosztani ezeken a platformokon, főleg rólunk vagy a személyes dolgainkról. A cyberbűnözők, sőt még az átlagfelhasználók is könnyedén begyűjtik az ilyen helyekről (Facebook, LinkedIn, Twitter, sőt még a Google is) a telefonszámokat, a születési dátumokat. 

Óvatos levelezés

Az IT-s szolgáltatók és a Datto kutatása szerint a zsarolóvírus-támadások 46 százaléka e-mailen keresztül terjedt eddig. Általában adathalász leveleken keresztül érik el a céljukat a támadók, méghozzá egyre hatékonyabban. Fontos, hogy ne nyissunk meg ismeretlenektől származó leveleket, ameddig azokat nem szkenneltük kártevők után. A Gmail ezt automatikusan megteszi helyettünk, és figyelmeztet a gyanús levelekre. Még a hitelesnek tűnő levelekkel is jobb óvatosnak lenni, és nem rányomni semmire, főleg, ha nem ismerjük a feladót személyesen. Ha egy szolgáltató vagy bank küldött levelet, legyünk különösen körültekintőek, ellenőrizzük a feladó címét, ha kell, forduljunk inkább az ügyfélszolgálathoz. Ha személyes adatot, fiókadatot, jelszóvisszaállítást, ID-visszaállítást, egy oldal megnyitását új ablakban kérik, akkor jó eséllyel csalók állnak a háttérben. 

Még mindig kellenek a jó jelszavak

A jelszavak kezelése mindig macerás, de ezek nagy védelmet adnak a támadók ellen. Fontos, hogy a jelszavak kellően összetettek és biztonságosak legyenek, illetve minden helyen térjenek el (ne csak egy-egy karakter legyen kicserélve vagy az előző jelszó végére biggyesztve). Sok helyzetben segíthet, ha néhány havonta leváltjuk a korábbi kódokat. 

Naprakész Windows

Sokan gyűlölik, amikor a Microsoft már megint frissíti a Windowst, ezért mindenféle trükköt bevetnek, hogy az operációs rendszer öntörvényű frissítéseit blokkolják. Ez rossz szokás, és sajnos végzetes sérülékenységet hagyhat a rendszerben. Az új frissítések általában a hackerek által kihasználható réseket foltozzák be, ezért amint megjelenik egy csomag, jobb, ha azonnal telepíti a Windows. A Windows 10 ezt alapesetben automatikusan megteszi, a régebbi rendszereknél a funkciót manuálisan kell bekapcsolni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.