Hirdetés

Így követheted élőben a NASA asztronautáinak következő űrsétáját



|

A Nemzetközi Űrállomás karbantartását végző űrhajósok a tervek szerint hat és fél órán keresztül lebegnek majd a világűrben.

Hirdetés

Akik lelkes amatőrként követik az űrutazás és -kutatás fejlődését, azok az utóbbi időkben bőven kaptak lehetőséget hobbijuk gyakorlására: nemrég az USA, Kína és az Egyesült Arab Emírségek is eszközöket küldtek a Marsra, emellett Elon Musk a SpaceX-szel egyik áttörést éri el a másik után. Ha valaki laza kikapcsolódásként megnézne egy maratoni űrsétát, az nemsokára ezt is megteheti.

A Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő két asztronauta, Kate Rubins és Victor Glover lép ki holnap az űrbe - mindkettőjüknek ez lesz a harmadik űrsétája. Feladatuk az lesz, hogy alkatrészeket szereljenek fel az állomás napelemparkjára. Erre a NASA szerint azért van szükség, mert bár a napelemek jelenleg tökéletesen működnek, már mutatkoznak az idő jelei rajtuk.

Hirdetés

Mindez egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen a paneleket 2000-ben állították szolgálatba, és mindössze 15 év működésre tervezték őket, tehát bőven túl is teljesítettek. A most elkezdődő fejlesztéssel az állomás teljes áram tartaléka 160-ról 215 kilowattra nő.

A holnapi karbantartási munkálatok előre láthatóan hat és fél órát vesznek majd igénybe, melyet az érdeklődők végig élőben követhetnek. Az űrsétát több állásból is veszik majd, emellett az asztronauták ruháján is elhelyeznek kamerákat. Az űrhajósuk kommunikációját szintén hallhatjuk majd. A közvetítést itt követhetitek:

A közvetítés holnap, vagy február 28-án délelőtt 10:30-kor kezdődik, az asztronauták pedig a tervek szerint délben lépnek ki az állomás légzsilipjein. Ahogy azt már említettük, a művelet valószínűleg eltart majd egy ideig, így meglehetősen hosszú idő áll rendelkezésére azoknak, akik csatlakoznának a közvetítéshez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.