Hirdetés

Így lehet saját Pokédexed, ami teljesen hétköznapi tárgyakat képes felismerni



|

Banánt, tűzhelyet, de még tehenet is képes azonosítani a Raspberry Pi-on alapuló szerkezet.

Hirdetés

Sajnos (vagy szerencsére?) még nem tartunk ott, hogy tüzet, vizet, mindenfélét köpő jószágokat zárjunk apró labdákba, hogy aztán csatába küldjük őket más gazdik ellen, de a Pokémon-rajongóknak azért így is van lehetőségük arra, hogy többé-kevésbé trénerekké váljanak.

A Pokémon GO például kifejezetten jó móka, de ha rendelkezünk a megfelelő eszközökkel és persze tudással, akkor akár a Nintendo szériájának egyedi kütyüjét is átemelhetjük a valóságba.

Hirdetés

A Sam Makes néven ténykedő youtuber bemutatta nekünk, hogyan lehetséges egy Raspberry Pi-jal és a 3D nyomtatás erejével megépíteni egy olyan Pokédexet, ami majdnem ugyanúgy működik, mint az eredeti. A kütyü alapját egészen pontosan egy Raspberry Pi 4 B adja, amihez Sam egy Tinkercaddel tervezett, nyomtatott házat készített. Beépített LCD kijelzőn láthatjuk, amit látni kell, és egy kamera segítségével olvashatjuk be az analizálni kívánt tárgyat. A navigációt gombok segítik, ráadásul még hangszóró is van, amin keresztül "beszélhet" hozzánk a Pokédex.

A szerkezet működtetése egészen egyszerű. Csak rá kell irányítanunk a kamerát valamire, aztán megtörténik a képfelismerés az OpenCV segítségével, és ha sikerült azonosítani valamit, akkor a képernyőn láthatjuk annak ikonját, még egy vicces szöveg is jár mellé. A tesztkörök jól mentek, sikerült azonosítania a kütyünek egy banánt, egy tűzhelyet, és még különböző állatokat is felismert.

Amennyiben megpróbálkoznátok ti is a projekttel, akkor érdemes alaposan megnézni a fenti videót, illetve ellátogatni a GitHub oldalára, ahol megtaláljátok a szükséges kódokat. Csak emlékezettek Ash Ketchum stílusára, és fordítsátok meg a sapkátokat a még menőbb szkennelés érdekében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.