Hirdetés

Így lehetnek kiemelt helyen kedvenc Facebook oldalaid és ismerőseid



|

Túl sokan vannak az ismerősi körödben? Sok oldal és csoport érdekel? Káosz fogad a Facebook hírfolyamodban? Segítünk, hogy azokat lásd gyakrabban, akik valóban érdekelnek!

Hirdetés

Amikor a Facebook még egy oldal volt a többi között, nem pedig egy olyan óriás, ahol két és félmilliárd ember, valamint szintén milliárdnyi oldal és csoport tolong, sokkal könnyebb volt a megjelenő tartalmak áttekintése is. Ha valakinek 100-200 ismerőse van és mondjuk 10-20 követett oldala, illetve csoportja, még egész könnyen megoldható, hogy mindegyikük posztjait és megosztásait megnézhesse. Ám ha egy átlagos Facebook felhasználó már ezernél is több ismerőssel és egy csomó egyéb követett, lájkolt "tartalomgyártóval" zsonglőrködik, jóval nehezebb eligazodnia a káoszban.

Hirdetés

A Facebook már jó ideje igyekszik egy automata algoritmussal priorizálni, hogy ki mit lásson elsőként, ezt a lájkok, kommentek, megosztások gyakoriságából próbálja kiszámolni, de azért lássuk be, sokszor trafál mellé. Szerencsére nekünk is lehetőségünk van szabályozni a folyamatot, és a dolog egyáltalán nem nehéz. Mutatjuk, hogyan urald saját Facebookodat, és hogyan tanítsd meg az oldalnak, melyek azok az ismerősök és oldalak, amelyeket másoknál előrébb helyeznél. Máshogy kell a böngészős Facebook új és régi nézetében, és megint máshogy a mobilos Facebook appban.

Hogyan állítsak be kiemelt ismerősöket és oldalakat az új Facebook nézetben?

A felhasználók egy részének már elérhető a böngészőben az új Facebook nézet. Ha a jobb felső sarokban a kis lenyíló menüben látod a "váltás az új Facebookra" sort, te is kipróbálhatod, és egyelőre vissza is térhetsz ugyanitt a régi nézetre, ha nem tetszik. Persze nem árt az új felületet megszokni, mert a tervek szerint valamikor a jövőben ez lesz az egyetlen lehetőség, és mindenkit átállítanak.

Szóval, ha te már az új nézetet használod, a kiemelt ismerősök és oldalak beállításához kattints a jobb felső sarokban a kis, lefelé mutató háromszögre, majd a lenyíló menüben válaszd ki a Beállítások és adatvédelem sort, ezen belül pedig a Hírfolyam-beállítások opciót.

Az új ablakban kattints a Megjelenítés elsőként pontra: ez alatt találhatod az ismerőseidet és a követett csoportokat, lájkolt oldalakat. Itt már nincs más dolgod, mint becsillagozni azokat, amelyeket előrébb helyeznél a hírfolyamodban. Ha sokan vannak a listában, szűrhetsz is csak ismerősökre, csak oldalakra, vagy megnézheted, jelenleg kik vannak elsőként megjelenőnek beállítva, de a keresőben beírva a neveket szintén könnyen megtalálsz bárkit és bármit.

Egyébként ugyanitt, a Hírfolyam-beállítások alatt tudod azt is megtenni, hogy a téged már nem érdeklő tartalmak követését leállítod, vagy épp újra felveszed a korábban leállítottakat a követési listádra. Emellett itt éred el a "Szundi" funkciót, ahol azokat hozhatod vissza az ideiglenes letiltásból, akiket nem ebrudaltál ki teljesen a Facebookodról, de épp egy kicsit eleged volt belőlük valamiért.

Hogyan állítsak be kiemelt ismerősöket és oldalakat a klasszikus Facebook nézetben?

Ha még az évek óta megszokott Facebook felületet használod, szintén a jobb felső kis nyilacska a kezdőpont. Nyisd le a menüt, majd itt kattints a Hírfolyam-beállítások sorra. A megjelenő ablakban szintén láthatod a fent említett funkciókat, tehát az elsőként megjelenők beállítását, a követés leállítását, a leállított követések újraaktiválását, valamint a "Szundi" beállítások kezelését.

Ahhoz, hogy kiválaszd a téged leginkább érdeklő ismerősöket és oldalakat, itt is az Elsőként megjelenők beállítása sor lesz a barátod, erre kattintva csillagozhatod be a kedvenceidet. Itt is lenyíló menü áll rendelkezésedre arra, hogy csak az ismerősöket, az oldalakat, vagy a jelenleg megjelölteket lásd, de érdekes módon a régi nézetben nincs szöveges keresési lehetőség. Ha itt megcsillagoztad azokat, akik kiemelten érdekelnek (és remélhetőleg a PC World, a GameStar vagy a Computerworld közöttük lesz), máris letisztultabb és kényelmesebb hely lesz számodra a Facebook hírfolyama.

Hogyan állítsak be kiemelt ismerősöket és oldalakat a mobilos Facebook appban?

A Facebook app jelenlegi formájában kissé cifrábban lehet megtalálni a fenti beállításokat. Először a jobb felső oldalon lévő három vízszintes csíkra kell koppintani, majd a jelenleg eléggé tiritarka menüben legörgetni, amíg meg nem látod a Beállítások és adatvédelem sort. Ezt lenyitva találod meg a Beállítások menüt, koppints rá egy erőteljeset.

Itt egy ősidőkből visszamaradt, részletes beállítási menüsort találsz (ami nekem még akkor is angol nyelven maradt, amikor átállítottam magyarra, de sebaj). Ezen belül keresd meg a Hírfolyam-beállítások (vagy News Feed Preferences) sort, és máris megjelenik a böngészős, klasszikus nézetben is látható új ablak. Itt koppints Az elsőként megjelenők beállítása sorra, és kezdheted becsillagozni azokat, akiket szeretnél az elsők között látni a hírfolyamban.

Sikerült rendet raknod? Hány ismerőst és oldalt követsz kiemelten? Használod a többi funkciót, például a Szundit? Jöhetnek a legjobb gyakorlatok és tapasztalatok a kommentek közé!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.