Hirdetés

Így lépj be a Mátrixba a Windows 10 Jegyzettömbjével



|

Mutatunk két ügyes Jegyzettömb-trükköt, amit neked is ki kell próbálnod.

Hirdetés

A legtöbben nem igazán foglalkozunk a Windows operációs rendszer Jegyzetömbbjével. A Microsoft Wordhöz és a külső fejlesztők által írt szövegszerkesztőkhöz képest nem mondható telitalálatnak. Persze azért messze nem haszontalan, sőt, még ügyes trükköket is tud. Némi régi VBScript kóddal vagy DOS-os parancsokkal vicces kis miniprogramokat is alkothatunk a segítségével. 

Hirdetés

Lépj be a Mátrixba

Olcsón és gyorsan, nulla tudással szeretnéd elérni a PC-d képernyőjén a Mátrix-effektet? Nem kell hozzá videót letöltened, néhány sor beillesztésével is elérheted. Nyiss egy új Jegyzettömb-dokumentumot, majd illeszd be az alábbi kódot:

@echo off
color 02
:tricks
echo %random%%random%%random%%random%%random%%random%%random%%random%
goto tricks

A fájlt mentsd el [Matrix.bat]-ként. A név nem fontos, de a kiterjesztés igen. Ha elkészültél, nyomj duplán a fájlra - ezután egy picit talán már hackernek is érezheted magad. 

Beszél a PC-d!

Manapság nem nagy dolog, ha a PC-nk megszólal. Ez a mesterséges intelligenciára építő asszisztensek korában már egyáltalán nem meglepetés. Persze nagyon király dolog volt még akkor, amikor maga a Windows is új volt. Beszélő számítógép? Ha szeretnél nosztalgiázni, ezt illeszt be a Jegyzettömbbe: 

Dim Message, Speak
Message=InputBox("Szöveg","Beszélő PC")
Set Speak=CreateObject("sapi.spvoice")
Speak.Speak Message

Ments el a fájlt [Beszél.vbs]-ként. A név bármi lehet, a kiterjesztés nem. Dupla kattintás után írj be valamilyen szöveget (angollal érdemes próbálkozni), majd hallgasd, ahogy a PC-d megszólal. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.