Hirdetés

Így lesz az androidos telefonból digitális irattárca és kocsikulcs



|

A Google egy új iparági szövetséggel alapozza meg a legnépszerűbb okoseszközök jövőjét, melyek jobban igazodhatnak mindennapi életünkhöz.

Hirdetés

A 2020-as év okozta keresletvisszaesés ugyan az okostelefonok piacát is érintette, az androidos gyártók gőzerővel dolgoznak az idei és az elkövetkezendő évek fejlesztésein. Elég csak megnézni, hogy 2021 első három hónapjában hány darab készüléket és termékcsaládot mutattak be a gyártók; egyszerűen nincs megállás, hétről-hétre jönnek ki az újabbnál-újabb verziók, egyedi kiadások és tömegmodellek.

A háttérben természetesen a Google is serényen dolgozik, az idei évre szánt Android 12 főverzió-frissítése jelenleg a második fejlesztői tesztváltozatban érhető el a programra regisztráltak számára. A keresőóriás friss bejelentése alapján nemcsak a megszokott éves rendszerváltással foglalatoskodik, hanem egy új szövetségbe tömöríti a lehető legtöbb partnerét, hogy az eszközök biztonsága és mindennapi létjogosultsága még erősebb összhangba kerülhessen.

Hirdetés

Az Android SE Ready program a Pixel telefonok hardveres biztonsági rétegét fejlesztő ún. Secure Elements (SE) gyártókkal jött létre, akik többek között a Pixel 3 típusban bemutatott Titan M lapkát fejlesztették. Az okos eszközök által tárolt és használt érzékeny felhasználói adatok védelmére készült és évre-évre javított fejlesztések mellé most új felhasználási környezetekre kíván reagálni ez az együttműködés. Az Android Ready SE szövetségbe belépő OEM-ek számára olyan iránymutatások és fejlesztői támogatások érhetők el, amelyek segítségével a teljes ökoszisztémára vonatkozó alkalmazásfejlesztés valósítható meg.

Tehát az okostelefonkra fejlesztett Android mellett az Android TV, Wear OS és az Android Auto platformokkal kompatibilis programok készülhetnek, amik egyebek mellett képesek lehetnek a rendszert támogató autók feloldására, az ajtók kinyitására, vagy éppenséggel személyi adataink digitális formában történő tárolására és használatára (útlevelek, jogosítvány, egyéb digitális kulcsok stb.)

Van mit a Google-nek ledolgoznia, az Apple ugyanis az iOS 14 verziószámú rendszerében engedélyezte bizonyos autótípusok iPhone- és Watch-alapú kezelhetőségét. Sőt, a Samsung is kiépített hasonló működést egyes Galaxy okostelefonjainál, ám ez semmiképp sem nevezhető általános, iparági szintű megoldásnak az Android rendszeren belül.

Pont ezen dolgoznak a Google-nél, hogy széleskörben váljon elérhetővé a program, és olyan OEM-gyártók is elkezdhessék kiépíteni az új digitális kulcs- és adatkezelési eljárásokat, akik nem rendelkeznek óriási pénzügyi háttérrel és K+F csapattal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.