Hirdetés

Így működik az iPhone 14 műholdas életmentő funkciója



|

Demó üzemmód mutatja be az iPhone 14-széria nagy újdonságát.

Hirdetés

Az Apple az idén kissé mostohán bánt az iPhone legújabb alapmodelljeivel, az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus ugyanis semmilyen érdemleges újítást nem tartogatott az előd iPhone 13-hoz képest, még a chip is maradt a tavaly bemutatott A15 Bionic.

Az üdítő kivétel a műholdas segélyhívások funkciója, amely nemcsak a drágább Pro és Pro Max készülékeken, de a belépő szinten is elérhetővé vált. Ennek működését mutatta be nemrég a Mashable a Beállítások vonatkozó menüjéből (Vészhelyzet - SOS) elindítható demo-üzemmód segítségével.

Hirdetés

Az egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában működő műholdas segélyhívások lényege, hogy baleset esetén a hálózattól elzárt helyeken is fel tudjuk venni a kapcsolatot a hatóságokkal, amihez a Globalstar nevű cég 24 szatellitből álló infrastruktúráját használja az Apple.

Amennyiben megtörténik a baj, és nyoma sincs a térerőnek, a funkciót támogató iPhone 14-szériás mobilok jobb felső sarkában egy apró műholdjel jelenik meg, a 911 tárcsázásakor pedig a jobb alsó sarokban tűnik fel egy gomb, ami lehetőséget kínál, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő szerkezeteken keresztül, üzenetben vegyük fel a kapcsolatot a részben az Apple, részben külsős partnerek által működtetett segélyhívó központokkal.

Az ezekben dolgozó képzett szakemberek lesznek azok, akik rögzítik a balesettel kapcsolatos tudnivalókat (pl. sérülés vagy betegség típusa, helyszín stb), és továbbítják azokat az illetékes hatóságoknak. A kikérdezés egy feleletválasztós űrlappal történik, amelyhez az Apple ID-nkhez rögzített egészségügyi adatainkat (orvosi azonosító) is csatolhatjuk. Amennyiben nem vagyunk olyan állapotban, hogy végig böködjük a kérdőívet, a hatóságok már a puszta kapcsolatfelvétellel is értesülnek róla, hogy balesetet szenvedtünk. A segélyhívás a Sirivel, a szintén új ütközésérzékeléssel és az Apple Watch esésérzékelésével is elindítható.

Az információk közlése alatt figyelnünk kell arra, hogy a készülék folyamatosan a műhold irányába nézzen, ha pedig végeztünk a kérdésekkel, üzenetben kapunk visszaigazolást arról, hogy a hatóságokhoz is eljutott a segélykérésünk. Ezt követően pedig csak várunk, és reméljük a legjobbakat.

A Mashable cikke megjegyzi, hogy egy-egy műholdas üzenet elküldése és fogadása akár 15-60 másodpercbe is beletelhet, vagyis messze nem olyan gördülékeny a kapcsolattartás, mintha a szobánkból, stabil Wi-Fin üzengetnénk. A műholdas segélykérés azonban még így is nagy előrelépés, hiszen olyan helyekről is elérhetővé teszi a kommunikációt, ahol az iPhone 14 előtti mobilokkal esélyünk sem lenne hírt adni magunkról.

A folyamat egyébként az alábbi videón és az Apple támogatási oldalán is látható, az viszont egyelőre rejtély, hogy idővel Magyarországon is elérhető lesz-e.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.