Hirdetés

Így működnek majd az Android 10 biztonsági frissítései



|

Az Android 10-zel kezdődően nem kell a gyártók rendszerfrissítéseire várnunk, hogy biztonságban legyen a mobilunk. Részletesebben is megnézzük, mit tud a Project Mainline.

Hirdetés

Az Android 10 újdonságairól szóló összefoglalónkban megemlítettük, hogy a rendszer biztonsági frissítései a jövőben a Play Áruházon keresztül érkeznek majd az androidos eszközökre - most pedig megnézzük részletesebben is, hogy ez az újítás miként működik majd. 

Hirdetés

Az appokat eddig is a Play Áruházon keresztül tudtuk frissíteni, de a biztonsági frissítések és a funkciófrissítések általában komplett rendszerfrissítést igényelnek. Ezt a Google nem tudja egymaga kiadni, hiszen együtt kell dolgozzon a készülékgyártókkal is. 

Az Android 10-től kezdve azonban a Google képes lesz rá, hogy a biztonsági frissítések egy részét maga tegye elérhetővé a Play Áruházon át. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági szempontból naprakész állapot érdekében többé nem kell a gyártókra támaszkodnunk, amelyek sokszor késve adják ki a csomagokat. Az új funkciót Project Mainline névre keresztelt el a Google. 

A projekt keretében az androidos komponenseket, vagyis modulokat ugyanúgy frissítik, mint az appokat. Azok letöltődnek a Play Áruházból a háttérben, majd maguktól települnek, és még az eszköz sem indul újra. A Google minden egyes felhasználónak ki tudja adni ezeket a frissítéseket, amint azok megjelennek. 

A baj csak az persze, hogy ehhez Android 10 vagy újabb rendszert kell futtasson a felhasználók készüléke. A piacon lévő eszközök hiába kapják majd meg az Android 10-et, a Project Mainline-t nem támogatják majd. A Google pedig rejtélyes módon valamiért lehetővé teszi a gyártóknak, hogy kivonják magukat a Project Mainline biztonsági frissítései alól. 

A The Verge szerint 14 modult tud majd eleinte frissíteni a Google ilyen formában, tehát lesznek olyan biztonsági frissítések, amelyek teljes rendszerfrissítés formájában jelennek meg a jövőben is. A kezdet azonban jó, de valószínűleg évekbe telik majd, mire mindenki profitál belőle. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.