Hirdetés

Így néz ki hőkamerán, ahogy kihűl a testünk



|

Egy csúcskategóriás katonai hőkamerát állítottak szolgálatba a tudomány és a szórakoztatás kedvéért, hogy megnézhessük, hogy reagál az emberi test az extrém hidegre.

Hirdetés

Az éghajlatváltozás következtében hazánkban egyre ritkábbak a farkasordító telek, és a városokban élők lassan már idejét sem tudják, mikor volt részük egy kiadós, akár hetekig is eltartó havazásban. No persze egy csikorgó téli éjszakán továbbra sem tanácsos megfelelő öltözet nélkül mászkálni; hogy miért, azt a BBC egy videója remekül bemutatja.

Hirdetés

Még 2016-ban látott napvilágot az a felvétel, melyben a BBC egyik munkatársa a BBC Earth Unplugged műsor kedvéért hajlandó volt a skót felföld kegyetlen telében félmeztelenre vetkőzni, hogy megmutassa, milyen gyorsan is hűl ki az emberi test. A kísérlethez a hadsereg által is használt Selex Merlin nevű hőkamerát vetették be, mely nagyon részletesen megmutatja, hogy mi zajlik az ember testének felszínén, ha gyorsan, nagy hidegnek van kitéve:

A felvételen remekül látható, hogy Martin teste piros, amikor leveszi a kabátot, ami azt jelenti, hogy még viszonylag meleg volt a bőre. Pár percre van mindössze szükség, hogy először végtagjai, majd arca, fejbőre, végül pedig egész testre sárgára, majd zöldre váltson. Valószínű, hogy még nagyjából 10 percre lett volna szükség, hogy Oli Martin hipotermiát szenvedjen, azaz kritikus mértékben kihűljön, mely halálhoz is vezethet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.