Hirdetés

Így nézheted meg, hogy milyen képet lőtt a NASA a születésnapodon



|

Több módon is fejet ugorhatunk a NASA archívumába, ha érdekel, hogy mit mutatott a világegyetem a születésünk napján.

Hirdetés

A NASA tudósai szerencsére nem zárkóznak a saját elefántcsont tornyukba, és gyakran megosztják az emberiséggel azokat a csodás felvételeket, amelyeket a világegyetem és a bolygók fürkészése során készítenek. Nemrég például a sarki fényről szolgáltak egy lenyűgöző videóval, de a nemzetközi erőfeszítéssel szolgálatba állított James Webb űrteleszkóp és a Mars 2020 misszió is rendszeresen gondoskodik a nagyközönség ámulatba ejtéséről.

No de mi van akkor, ha valakit konkrétan az érdekel, hogy milyen képeket lőtt a NASA a születésnapján? Szerencsére erre is van megoldás, méghozzá nem is egy.

Hirdetés

A legegyszerűbb módszer felkeresni az 1990 áprilisa óta működő Hubble űrteleszkóp 30. születésnapjára indított weboldalt, a "What Did Hubble See On Your Birthday?"-t, ahol a távcsővel készített legjobb fotók között böngészhetünk. A hónap és a nap beírásával egy pillanat alatt megkapjuk a kívánt képet, hozzá a felvételt magyarázó leírással. Fontos ugyanakkor, hogy a pontos évet nem választhatjuk ki, március 17-re keresve például egy 1999-es fotó ugrik fel a Vörös Négyzet-ködről.

A másik megoldás pedig az Astronomy Picture of the Day Archive nevű archívum, amely egészen 1995-ig visszamenően tartalmaz képeket a NASA adatbázisából. Az APOD teljes gyűjteményét ezen a weboldalon görgethetjük végig, de úgy is működik a dolog, ha a Google-ben keresünk rá egy adott napra, és a kívánt kép lesz az első találat. Ehhez ismét 1999. március 17-ét hozva példaként a következő formátumot érdemes használni "march 17, 1999 apod picture". Amint az alább látható, ez a gyűjtemény egy másik, kissé alacsony felbontású képet hoz.

A gyűjtemény sajnos csak 2015-ig teljes, vagyis a korábbi évek esetében nem tartalmaz minden egyes napról képet, így van rá esély, hogy a konkrét születésnapunkat itt sem sikerül megtalálni, illetve az 1995 előtt születettek ebből a szempontból egészen biztosan hoppon maradnak. Ha viszont megelégszünk a hónap és a nap egyezésével, akkor innen is elégedetten távozhatunk, hiszen a közel 30 évnyi adatbázisban az összes dátumra akadnak érdekes találatok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.