Hirdetés

Így szállna szembe a Twitter Elon Musk felvásárlási tervével



|

A pénzügyi világban méregkapszulának hívják azt a módszert, amivel a Twitter késleltetné Elon Musk felvásárlási tervét.

Hirdetés

Ami első ránézésre egy kisebb befektetésnek tűnt, hamar teljes felvásárlási szándékká alakult, nem sokkal azt követően, hogy Elon Musk a Twitter résztulajdonosává vált, az üzletember bejelentette, hogy az egész céget megvásárolná. Ez alapján úgy tűnik, hogy Musk nem kisebb módosításokat szeretne csak javasolni, hanem radikálisan új irányba vinné el a közösségi platformot, a szólásszabadság érdekében például sokat lazítana a tartalmi korlátozásokon, és sokkal átláthatóbbá tenné a Twitter működését. Úgy tűnik, a jelenlegi vezetőség ezt nem szeretné engedni, hiába hozna bizonyos mértékű profitot a Tesla és a SpaceX vezetője által tett ajánlat.

Hirdetés

Egy pénteki sajtóközlemény szerint a Twitter egy korlátozott idejű, a részvényesek jogait módosító tervet vezetett be, amit a pénzügyi világban sok esetben méregkapszulának neveznek. A terv ugyanis lehetővé teszi a már meglévő részvényeseknek, hogy további részvényeket vásároljanak, adott esetben alacsonyabb áron, mint amit a piac diktálna. A Twitter eretén konkrétan közel egy évig (2023. április 14-ig) engedélyezik a részvények vásárlását egy megszabott áron, akkor, ha valaki 15 százalék fölötti részesedést szerezne a cégben, anélkül, hogy a részvényeseknek úgynevezett irányítási prémiumot fizetne, vagy elegendő időt hagyna a vezetőségnek arra, hogy kiértékeljék a részvényvásárlást.

Ilyen intézkedéseket egy kívülről jövő, kéretlen felvásárlási szándék esetén szoktak cégek meghozni, így nem meglepő, hogy a Twitter lépései Elon Musk szándékaira utalnak. Először úgy tűnt, hogy az üzletember vállalja, nem vásárol 14,9 százaléknál nagyobb tulajdonrészt a Twitterben, ám később ezt az ígéretet visszavonta, ehhez hasonlóan lemondott arról a jogáról is, hogy legnagyobb egyéni befektetőként beüljön a cég igazgatótanácsába, majd ezt követte felvásárlási ajánlata.

A Twitter ügyvezető igazgatója, Parag Agrawal egyébként korábban úgy nyilatkozott, a vezetőség még kiértékeli Musk ajánlatát, és nem döntötték el, elfogadják-e. A korábban csak felhasználóként, most viszont befektetőként is rendkívül aktív Musk azt mondta egy tweetben, "teljességgel védhetetlen lenne, ha nem kezdeményeznének részvényesi szavazást" az ajánlatáról az igazgatótanács tagjai.

Az üzletember egyébként a tőzsdefelügyeletnek tett legújabb nyilatkozatában arról is írt, hogy "át kellene gondolnia befektetői pozícióját" a Twitterben, ha felvásárlási ajánlatát visszautasítanák. A Twitternél egyébként a felvásárlást kevésbé jó üzletté tévő részvényes terv mellett egy másik megoldáson is dolgoznak a Fortune értesülései szerint, és egy másik befektetőt próbálnak találni, aki a Musk ajánlatával megegyező, vagy magasabb áron venné meg a céget, de nem szólna bele olyan drasztikusan a működésébe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.