Hirdetés

Így szervezhetsz nyaralást pusztán appok segítségével



|

Szeretnéd magad megszervezni a nyári vakációt? Megmutatjuk, merre indulj el: milyen szolgáltatásokat, milyen alkalmazásokat használj, ha elkerülnéd a meglepetéseket.

Hirdetés

Itt a kikapcsolódás időszaka. Sokan ilyenkor nyugdíjazzák egy kis időre a kütyüket, hogy a nyaralásra koncentrálhassanak - nagy hiba, mert ha jól használod az internetet és a mobilodat, akkor ez a páros nagy hasznodra lehet, sokkal kényelmesebbé és érdekesebbé téve az utazást. Az alábbiakban megmutatjuk azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek hasznosak lehetnek akár az előkészületek során, akár utazás közben, nem utolsósorban pedig akkor, amikor már megérkeztél a helyszínre.

Az internet és a közösség nyújtotta lehetőségek határtalan szabadságot adnak a kezedbe, amivel érdemes élni. Ne feledd, a kaland nem akkor kezdődik, amikor megérkezel; a tervezés és az utazás épp úgy kikapcsolódást nyújt és szórakoztat.

Hirdetés

Ha nyaralásról van szó, sokan beülnek az autóba, és már indulnak is a nyaraló felé - mások az utazási irodák ajánlatai között válogatnak, majd foglalnak is valamit. Nincs ezzel semmi baj, de ha szereted a kalandot, külföldre vágysz, és van időd, energiád az utazást saját magad megszervezni, garantáltan nagyobb élményben lesz részed - és soha többé nem akarod majd a szervezést másképp csinálni. Ebben a cikkben megmutatjuk, a nyaralás előtt és alatt milyen szolgáltatásokat, alkalmazásokat vehetsz igénybe, hogy a legtöbbet hozhasd ki minden utazásból.

A kaland a szervezéssel kezdődik

Tény, hogy kell hozzá minimális vállalkozó kedv, ha viszont ez megvan, akkor nem kérdés, hogy ha utazni szeretnél, az interneten sokkal, de sokkal több lehetőség közül válogathatsz, mint akkor, ha egy utazási irodát keresel fel.

Fontos tudni, hogy a cikkben szereplő tippek és trükkök elsősorban akkor működnek, ha olyan helyre látogatsz, amely kedvelt turistacélpont - ha Európába, Észak-Amerikába, Ausztráliába vagy Kelet-Ázsiába utaznál, akkor bátran használhatod őket. Dél-Amerikában és Afrikában azonban sokkal több a lehetséges problémaforrás, már csak abból kiindulva is, hogy a tisztasági normák is teljesen mást jelentenek ezekben a régiókban. Sokkal nagyobb garancia a tiszta szállásra, ha utazási irodán keresztül foglalsz, így elkerülheted a rossz környékeket, a vezetett csoportok pedig városnézés közben is garantálják a biztonságodat.

Az utazási irodák további gyakorlati előnye, hogy megoldják a repülőtéri transzfert, a busz pedig megvár akkor is, ha késne a repülő. És ne feledjük azt sem, hogy az irodák a nyaralás helyszínén szervezett programokat is ajánlanak, garantált hellyel és várakozás nélkül - nyáron a Louvre-ba vagy a Vatikánba az utcáról például esélytelen "beesni", az utazási irodák szervezett csoportjai garantáltan jobb alternatívát jelentenek. És előre tájékoztatnak arról is, ha egy-egy helynek speciális követelményei vannak.

A nagy kínálatból adódóan persze némi türelemre is szükséged lesz, hiszen több opció között kell eligazodnod, mire megtalálod, amit keresel.

A végtelen rugalmasság és a temérdek kapcsolódó információ azonban biztos, hogy kárpótolni fog ezért. A cikk további részében úgy vesszük, hogy a legalapvetőbb dolgokkal nem kell foglalkozni: azaz érvényes útleveled van, és tisztában vagy azzal, hol tudod megnézni, hogy az általad választott úti célhoz szükséges-e vízum vagy sem, valamint azzal is, ha esetleg a Covid19 miatt extra lépésekre lenne szükséged.

Ha nem is döntöd el fixen, hogy hova szeretnél utazni, szűkítsd le a listát két-három célpontra, mielőtt nekilátsz a konkrét utazási információk vizsgálatának. Ha ez megvan, akkor érdemes villámgyorsan keresni egy repülőjegy-szállás kombinációt minden úti célra, így nagyjából képbe kerülsz, és tudni fogod, honnan indul az egyes opciók ára. Mindig érdemes "csomagban" gondolkodni ahelyett, hogy ráugranál egy nagyon olcsó repülőjegyre vagy szállásra, mert korántsem biztos, hogy összességében is az akciós jegy vagy szállás alapján választott nyaralási helyszín lesz a legkedvezőbb áron elérhető számodra.

Ha nyaralást tervezel, először is el kell jutnod valahogy az úti célra, és persze szükséged lesz szállásra is. Ha autóval vagy vonattal utazol, egyszerű a helyzet, nagyon nem kell keresgélni; így mi leginkább arra koncentrálunk, mi a helyzet akkor, ha repülővel mész. Sokan elfelejtik például, hogy nem elég kimenni a repülőtérre, meg kell tervezni azt is, hogyan fogsz tudni eljutni onnan a szállásig.

Ha például autóbérlést is tervezel, akkor valószínűleg jobban jársz, ha a repülőtéren foglalsz járművet, hiszen így már a szállásra is kényelmesen mehetsz.

Repülőjegy és szállás kereséséhez, valamint foglaláshoz érdemes a népszerű platformokat használni - az Orbitz, az Expedia, a Kayak, a Skyscanner és a Momondo a legmegbízhatóbbak közé tartoznak, sőt ma már a korábban csak szállásokra fókuszáló Booking.com is teljes értékű szereplője a piacnak: azaz egy füst alatt tudsz repülőjegyet, szállást, valamint autót is keresni, foglalni. Optimális esetben akár még csomagban is, így lehet, hogy némi kedvezményt is kapsz.

Repülőjegy

Csak városi legenda, hogy az ár-összehasonlító oldalak a sütik segítségével mesterségesen magasan tartják az árakat; ennek semmi értelme, hiszen így a konkurenciánál jó eséllyel alacsonyabb árakat találnál. Az árak persze változnak, így elképzelhető, hogy pár perccel később egy újabb keresésnél a rendszer csak magasabb árakat talál, másnap viszont akár olcsóbb ajánlatot is kilistázhat. Nem érdemes tehát elrejtőzni; sőt épp ellenkezőleg. A legjobb, ha létrehozol egy felhasználói fiókot, és bejelentkezel; így nemcsak hűségpontokat gyűjthetsz, hanem e-mailben értesülhetsz a legjobb ajánlatokról. Ha szeretnél némi időt spórolni, a Kayak mobilos alkalmazása árfigyelőt is tartalmaz, amely napi értesítést küld, ha egy kiszemelt repülőjegy vagy szállás ára változik.

Nemcsak a Kayak, hanem a fent említett összes szolgáltató rendelkezik saját mobilappal; ezek nagy előnye, hogy tárolják a foglalási adatokat is. Mielőtt foglalsz, mindig alaposan nézd meg a foglalási és lemondási feltételeket. Jó tudni, hogy az ár-összehasonlító oldalak sok esetben lehetővé teszik az indoklás nélküli lemondást a vásárlástól számított 24 órán belül.

Ha találtál egy jó ajánlatot, akkor teljesen mindegy, hogy repülőjegyről vagy szállásról van-e szó, mindig érdemes megnézni az adott légitársaság vagy szállás saját honlapját is, hátha van ott még jobb ajánlat. Fapados légitársaságok akciós ajánlatai például nem mindig szerepelnek az ár-összehasonlító oldalak kínálatában. Nézd meg azt is, hogy az ár mit tartalmaz: a fapadosoknál például azért is jobb lehet, ha közvetlenül foglalsz jegyet, mert egyértelműen tudni fogod, hogy a repülőjegy mit foglal magában, és ha szükséges, akkor tudsz extra szolgáltatásokat (pl. poggyászfeladás) is vásárolni. A hagyományos légitársaságoknál akkor előnyös közvetlenül foglalni, ha a jegyhez valamilyen extra szolgáltatás is kapcsolódik: az öböl menti országok légitársaságai például hosszabb átszállás esetén ingyenes vagy nagyon kedvező árú szállást biztosíthatnak a jegy mellé.

Sokat spórolhatsz azzal, ha kicsit rugalmas vagy: amennyiben tudsz néhány napot előre vagy hátra tologatni, könnyen lehet, hogy jóval kedvezőbb ajánlatot találsz. Nem túl meglepő módon a péntektől vasárnapig tartó időszak mindig drágább a hét többi napjánál. Ha több úti cél is tervbe van véve (körutazás), akkor olcsóbb lehet több szegmensben foglalni a jegyet; de arra érdemes figyelni, hogy a kiutazás és a hazautazás egy jegyen legyenek.

Ha a jegy drága, és nem módosítható, akkor érdemes biztosítást is kötni, amelynek összege 5 százalék körüli - így ha egy esetleges betegség vagy váratlan esemény miatt nem tudsz utazni, legalább a pénzedet visszakapod. Az ár-összehasonlító oldalakon a biztosítás megkötésére a foglalásnál van lehetőséged.

Szállás

A repülőjegy mindig előbb legyen meg, mint a szállás; fix dátumokra olcsóbb hotelt mindig könnyebb találni, mint olcsó repülőjegyet. Ha találsz egy jónak tűnő szállást, mindig olvasd el az apró betűt. Csak akkor foglalj, ha a szállás lemondható, illetve ha nem kell előre fizetni. Így később, ha jobb ajánlatot találsz, egyszerűen válthatsz. Légy résen, mert a kedvezményes ajánlatoknál előfordulhat, hogy a kedvezményért cserébe előre kell fizetni, és később lemondásra sincs lehetőség. Általánosságban igaz, hogy a belvárosi, központi helyeken lévő szállodák drágábbak, de cserébe közelebb vannak a látnivalókhoz, így adott esetben jobb választást jelenthetnek. Mindig érdemes ellenőrizni az adott hellyel kapcsolatos értékeléseket is; ha túl sok a negatív komment, valószínűleg jobb elkerülni azt.

Készülj az utazás napjára!

Ha nem Európába vagy Észak-Amerikába utazol, akkor jó eséllyel olyan helyre mész, ahol nem beszéled a nyelvet, és az angollal sem lesz mindig szerencséd. Az első dolgod ezért az legyen, hogy még az indulás előtt letöltöd a telefonra a Google Fordítót. Készülj fel arra is, hogy a programot akár offline is használhasd majd, töltsd le a nyelveket, amik szükségesek lehetnek. Ha átszállással utazol, akkor az átszálló repülőtér országának nyelvét is, mert előfordulhat, hogy járatkésés vagy más, előre nem látható ok miatt ottragadsz egy-két napra. A felkészülés lényegében annyit tesz, hogy letöltöd az adott nyelv(ek) szótárát, amit úgy tehetsz meg, hogy kiválasztod a nyelv(ek)et, majd megérinted a hozzá(juk) tartozó letöltés ikont. Ha tudsz angolul, akkor érdemes azt használni "alapként", mert a fordítások pontosabbak, mint magyarról vagy magyarra.

Ha ár-összehasonlító oldalon foglaltál repülőjegyet, szállást, autót, akkor az adott szolgáltató mobilalkalmazását mindenképp töltsd le, mert így az összes foglalási információ a zsebedben lesz. Felkészülve arra, hogy a telefonnal esetleg történik valami (lemerül, leesik, ellopják), a legfontosabb adatok (foglalási számok, kódok, nevek és címek) jó, ha nálad vannak papíron is. Extra biztosítékként a foglalásokat PDF-ben elmentve helyezd el őket egy felhőalapú tárhelyen - ezeket a PDF-eket bárhol elérheted, ha internet közelébe tudsz kerülni. A légitársaság saját alkalmazását akkor is telepítsd, ha nem közvetlenül foglaltál, mert arra a légitársaságok jellemzően minden, a járattal kapcsolatos információt elküldenek (késik a járat indulása, megváltozott a beszállító kapu, újrafoglalták a helyed, megkezdődött a beléptetés stb.). Emellett a légitársaság appjával az utasfelvételt is előre, kényelmesen intézheted el úgy, hogy a beszállókártyát is az appban kapod meg.

A hosszú utazásokon legyen nálad USB-s akkumulátor, hogy a telefon biztosan ne fogyjon ki az energiából. Készülj fel arra is, hogy a hosszabb járatokon, illetve az elnyújtott repülőtéri várakozás során el tudd foglalni magad: a tabletre készíts be néhány filmet, és legyen nálad olvasnivaló is. Noha egyre több járaton és szinte minden repülőtéren van Wi-Fi, egyáltalán nem biztos, hogy ingyen van az internet - és az sem biztos, hogy sebessége a sima chatelésnél többre alkalmas lesz.

Ha átszállással utazol, akkor jó eséllyel meg fogsz éhezni az átszálló repülőtéren; a legolcsóbban akkor tudsz fizetni, ha Revolut vagy Curve bankkártyát használsz. 

Ha szeretnél internetet használni a nyaralás alatt (márpedig hasznos tud lenni), és az EU-s roaming nem opció, szinte biztosan akkor jársz a legjobban, ha veszel egy helyi SIM-kártyát. A legtöbb esetben erre a repülőtér a legjobb helyszín - sőt vannak olyan országok, ahol ez az egyetlen, mert a városi boltok nem árulnak "eldobható" SIM-eket. Érdemes az opciókat e tekintetben is otthon, még az utazás megkezdése előtt átnézni.

Előre kell ellenőrizned azt is, hogyan juthatsz el a repülőtérről a városközpontba - ezt az információt az adott repülőtér honlapján szinte biztos, hogy meg fogod találni. Ne vedd ezt a dolgot félvállról! Mindig készülj fel, főleg akkor, ha Ázsiába utazol. Ha ezt elmulasztod, akkor az egész napos utazás és a fáradtság, valamint a nyelvi nehézségek miatt érkezéskor sokkal nehezebb dolgod lesz kideríteni, hogy a taxi helyett van-e más, életképes alternatíva is arra, hogy eljuss a városközpontba. Pro tipp: Érj ki időben a reptérre!

Appokkal a kényelemért

Ha azok közé az utazók közé tartozol, akik képesek két hétre kifeküdni a strandra úgy, hogy egy percre sem hiányoznak nekik a városi látnivalók, akkor ne is olvass tovább. Ha viszont inkább az élményekben (vagy az élményekben is) hiszel, akkor mutatjuk, hogyan készülhetsz fel a legjobban. Az internet telis-tele van olyan oldalakkal, amelyek egy adott város vagy régió látnivalóit listázzák, de készültek telefonos alkalmazások is, amelyeket segítségül hívhatsz.

Alapprogram a Google Térkép - amit persze elsősorban nem a látnivalók kereséséhez használhatsz, hanem arra, hogy amikor már tudod, miket szeretnél megnézni, megszervezd az utat. Meg persze arra, hogy eljuss A-ból B-be; hiszen a Google akár a helyi tömegközlekedési szolgáltatásokkal kapcsolatban is tud segíteni. Az érdekes pontok összegyűjtéséhez használhatod a Térképet a számítógépen is, egérrel és billentyűzettel sokkal egyszerűbb. Hozz létre új listát azoknak az érdekes helyeknek, amelyekre el szeretnél látogatni a nyaralás során, így ha minden helyszín megvan, a Térkép segítségével könnyen megtervezheted az optimális útvonalat közöttük. Tipp: jelentkezz be a PC-n, mielőtt használod a Térképet, így az elmentett érdekes helyek a mobilappban is meg fognak jelenni.

A Google további előnye, hogy bárhol is vagy éppen, amikor megéhezel, biztosan fogsz találni szimpatikus éttermet a közelben - elolvashatod továbbá a kapcsolódó értékeléseket, és megnézheted azt is, hogy egy-egy érdekes pontnál mikor van csúcsforgalom.

Érdemes az adott régiót előre, offline letölteni, így internetkapcsolat nélkül is fogod tudni használni a Térkép minden szolgáltatását, még a keresőfunkciót is. Hogyan? Nyisd meg a Térképet, majd a jobb felső sarokban érintsd meg a profilikont, és válaszd az Offline térképek opciót. A Válassza ki a saját térképét felirat megérintését követően válaszd ki azt a területet, amit szeretnél elmenteni, és máris indulhat a letöltés.

Látnivalók minden mennyiségben

A konkrét látnivalók kereséséhez az egyik legjobb kiindulási alapot a Tripadvisor jelenti, amely nemcsak a top látnivalók listáját mutatja meg, hanem fél, egy vagy több nap alatt bejárható, beutazható túrákat, az adott városból elérhető rövidebb utazásokat is ajánl, valamint lehetőséged van arra is, hogy az érdeklődési körödnek megfelelő látványosságok, érdekes helyek között keress. A Tripadvisor a nyitvatartási időket és a fontos tudnivalókat is azonnal mutatja neked. A telefonos alkalmazás offline is működik, így internet nélkül is használhatod. Több szem többet lát alapon érdemes több listát is keresni, és úgy válogatni.

A zsúfolt látványosságoknál előfordulhat, hogy jobban jársz, ha előre megvásárolod a belépődet online (a fent említett ár-összehasonlítók ez esetben is a barátaid), mert így nem kell sorban állni és várakozni.

Ha szeretnél kicsit elszakadni a turistás vonaltól, és olyan helyekre is ellátogatnál, amelyek a csillogás helyett sokkal inkább tükrözik a helyi kultúrát, szellemiséget, akkor próbáld ki a Spotted by Locals alkalmazást, amely hasonlóan működik, mint a Tripadvisor, de helyiek állítják össze benne a látnivalók listáját - amelyek között kategóriák alapján is kereshetsz. Ha nemcsak a látnivalók érdekelnek, hanem koncertekre, bulikra vagy más eseményekre is ellátogatnál, a Nearify app mindig megmutatja a közeledben lévő opciókat.

És persze ott van a nagy öregnek számító Instagram is, amely sokkal több, mint egy képmegosztó: hashtagre vagy helyszínre keresve százával, ezrével ömlenek a képek, amelyek - többnyire - turisták, influencerek szemével mutatják be egy-egy város, helyszín vagy látnivaló atmoszféráját. Apropó, fényképek: ha szeretnél látványos fotókat készíteni, akkor interneten a ShotHotspot.com weboldalt, mobilra pedig a NoFilter: Photo Spots alkalmazást ajánljuk, amelyekkel pillanatok alatt megtalálhatod a legjobb helyszíneket, bárhol is légy épp a világban.

Nemcsak az utazás nyújt kikapcsolódást, hanem az is, ha saját magadnak szervezed az utat - ráadásul sokkal nagyobb kínálatból válogathatsz, rugalmas opciókból, és nem kell senkihez és semmihez sem alkalmazkodnod. A siker kulcsa a türelem és az, hogy legyen elég energiád arra, hogy az utazás előtt mindenre felkészülj. Ebben remek partnered lesz több internetes szolgáltatás és megannyi telefonos app is, amelyekkel a zsebedben bátran nekivágatsz a legőrültebb kalandoknak is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor vedd meg a 2022/06-os PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.