Hirdetés

Így takarítsd ki a billentyűzetedet



|

Ha valamit folyamatosan tapogatsz, az nagyon gyorsan bekoszolódik - ez alól természetesen a billentyűzet sem kivétel. Szerencsére egyszerűen megtisztíthatod. Megmutatjuk, hogyan.

Hirdetés

Amit használsz, az idővel koszos lesz. Ez törvényszerű, nem is lehet elkerülni. A sima háztartási por mellett az ujjaidon lévő kosz, bőrsejtek és hajszálak is rontják a helyzetet. Ha néha még falatozni is szoktál a PC mellett, akkor a heti menü morzsái is egészen biztosan megtalálhatók a gombok közötti résekben. A billentyűzet tisztítása szerencsére nem egy ördöngös feladat; az alábbi lépések segítségével kevesebb mint 30 perc alatt garantáltan újjávarázsolhatod klaviatúrádat. A klasszikus gombokkal rendelkező billentyűzetek tisztítása a legegyszerűbb feladat, a szigetes kialakítású gombokat ugyanis általában nem lehet leszedni. Cserébe nincsenek rejtett zugok, így a kosz nem is tud olyan könnyen és olyan mélyen elbújni.

Figyelem! Mielőtt nekiállnál a billentyűzet kitakarításának, húzd ki a PC-ből, ha pedig vezeték nélküli billentyűzet esik át a tisztításon, kapcsold ki, az elemeket pedig távolítsd el!

Hirdetés

1. Szedd le a gombokat

A legtriviálisabb teendő természetesen az, hogy enyhén nedves ruhával (lehetőleg mikroszálas kendővel) alaposan letörölgeted a klaviatúrát. Ha a billentyűzet gombjai eltávolíthatók, akkor már előtte érdemes leszedni őket, így sokkal könnyebb dolgod lesz. A gombok eltávolításához erősen ajánlott célszerszámot, speciális csipeszt használni (amely akár már néhány száz forintért is megvásárolható), mert így biztos lehetsz benne, hogy a gombok nem fognak sérülni a művelet során. Tipp: készíts fényképet a gombok helyzetéről, hogy később tudd, mit hova kell visszarakni!

2. Rázd meg

Akár sikerült leszedni a gombokat, akár nem, fordítsd feje tetejére a billentyűzetedet, és ütögesd meg finoman az alsó részét, hogy eltávolítsd az összes olyan laza koszt, amely a gombok alatti résekben vagy más helyeken bújt meg. Tartsd többféle szögben a billentyűzetet a rázogatás közben, hogy a lehető legtöbb piszok kihulljon belőle.

3. Az ecset a barátod

Ha nem tudod, vagy nem akarod kiszedni a gombokat, akkor a közöttük lévő koszt eltávolíthatod egy sima ecsettel vagy fogkefével is. Érdemes a porszívó csövét az ecsethez közel tartani, hogy a por ne a levegőbe, hanem rögtön a porszívó porzsákjába kerüljön. Ha van otthon, akkor használhatsz sűrített levegőt is - fontos, hogy a sűrített levegőt szakaszosan adagold, ne fújd folyamatosan! Az apró résekből, vájatokból fogpiszkáló segítségével távolíthatod el a megkeményedett, összeállt szennyeződéseket.

4. Alkohollal könnyebb

A makacsabb szennyeződések eltávolításához izopropil alkoholt tudsz használni, szintén mikroszálas kendőt, vagy vattát, fülpálcikát átitatva. Mindig a tisztító eszközre fújd az alkoholt, ne a billentyűzetre! Mielőtt az alkohollal nekiesnél a teljes felület tisztításának, próbáld ki egy nem túl szem előtt lévő helyen, hogy a folyadék nem hagy-e nyomot a billentyűzet felületén! És legyen nyitva az ablak!

5. Tökéletes tisztaság

Ha leszedted a gombokat, akkor azokat meleg, szappanos vízben tisztíthatod meg. Használj szivacsot vagy kefét, de legyél óvatos, nehogy a festéket is leszedd! Ha a kosz nehezen jön le, akkor az izopropil alkohol itt is segíthet, illetve jó ötlet lehet az is, ha hagyod 30 percig ázni a gombokat. Alaposan szárítsd meg őket, mielőtt a korábban készített fénykép segítségével a gombsapkák visszakerülnek a helyükre!

6. Utolsó simítások

Ha a fenti lépéseken végighaladtál, valószínűleg szükség lesz még egy utolsó, alapos áttörölgetésre. De ha mindent jól csináltál, jutalmad egy tökéletesen tiszta billentyűzet lesz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.