Hirdetés

Így táncolnak a súlytalanságban a Nemzetközi Űrállomás asztronautái



|

Különleges koreográfiával ünnepelték, hogy az egyik űrhajós már 300 napot töltött az ISS-en.

Hirdetés

Habár a korábbi terv úgy szólt, hogy jövőre nyugdíjazni fogják az 1998 óta üzemelő Nemzetközi Űrállomást (International Space Station - ISS), nemrég megszületett a döntés az alacsony pályán keringő komplexum élettartamának meghosszabbításáról. Az új menetrend szerint az ISS még 2030-ig szolgálhatja az emberiséget, majd irányított zuhanással a Csendes-Óceánba csapódik.

Az öt űrügynökség (amerikai, orosz, japán, kanadai, európai) részvételével felépített állomáson rendszeresen váltják egymást a különböző nációkhoz tartozó asztronauták, jelenleg heten tartózkodnak odafent. Az egyikük az amerikai Mark Vande Hei, aki nemrég egy súlytalanságban ellejtett tánccal ünnepelte, hogy már 300 napja lakik az ISS-en.

Hirdetés

Az űrhajós tavaly áprilisban érkezett az állomásra, azóta pedig már 4800-szor kerülte meg a Földet, több mint 200 millió kilométert utazva a bolygó körül. A 300 napos mérföldkő alkalmából honfitársával, Kayla Barronnel Johann Strauss Kék Duna keringőjére álltak elő egy különleges, lebegős koreográfiával.

Az 55 éves Vande Hei eredetileg a sztenderdnek számító 6 hónapot töltötte volna az űrállomáson, de a váltási rendben történt módosítások miatt végül tovább kellett maradnia, most pedig már az a terv, hogy egészen március 15-ig nem is tér vissza, s ezzel ő lesz az az ember, aki a legtöbb ideig lakott az ISS-en. Pontosabban csak az egyik, a vele együtt érkezett Pyotr Dubrov orosz űrhajós ugyanis szintén ekkor távozik, így osztoznak majd a rekordon.

A jelenlegi rekorder az amerikai Scott Kelly, aki 2016-ban állította fel a 365 napos csúcsot, Vande Hei és Dubrov viszont 5 nappal fejelik meg a hosszúra nyúlt kozmikus vendégeskedést. Ezzel azonban még mindig jócskán elmaradnak Valerij Poljakovtól, aki a 90-es években 437 napig élt a Mir orosz űrállomáson, bebizonyítva, hogy az emberi test kibírna egy marsi utazást is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.