Hirdetés

Így tanul a Google Térkép, hogy mi időt spórolhassunk utazás közben



|

Akár 50 százalékkal is pontosabb valós idejű érkezési időket mutathat a Google Térkép, ez a hatékonyság pedig tervezhetőbbé és rövidebbé teszi a napi ingázásokat és a hosszabb utazásokat is.

Hirdetés

Közel 13 éve már, hogy a Google Térkép forgalmi adatokkal segíti a navigációt, és adatokat oszt meg arról, hogy kicsi vagy nagy a forgalom, várhatóan mennyi idő az út és mikor érünk oda a célhoz. A folyamatos fejlesztések azonban nem álltak meg, a Google és a mesterséges intelligenciával foglalkozó DeepMind részlege ugyanis akár 50 százalékkal is pontosabb valós idejű érkezési időt tud már mutatni a világ nagyobb városaiban. Ehhez a gépi tanulást hívta segítségül a platform. 

Hirdetés

A Google Térkép a nemrég felfedett információk alapján összesített forgalmi adatok és történelmi forgalmi minták alapján értelmezi és határozza meg az aktuális forgalmat és becsléseket, eddig viszont nem számolt azzal, mi lesz, ha az indulást követően alakul ki dugó az útvonalon. A Google érkezési idővel kapcsolatos becslései azonban így is nagyon pontosak voltak.

Ennek hála pedig még precízebben tudja megmondani a Térkép, hogy belekerülünk-e olyan dugóba az út során, ami még ki sem alakult. A Google rendszere az alárendelt utakat is figyelve modellezi le a valódi úthálózatok struktúráját egy speciális tanulási modellel, és a világjárvány okozta változási mintákat is számításba veszi, főleg az utóbbi 2-4 hét adatait. Természetesen megjósolt forgalmi modelleket az útvonalak összeállításához is felhasználják, de a hatósági információk és valós idejű felhasználói visszajelzések is be vannak vonva az egyenletbe. Ezért ha a rendszer dugót jósol, automatikusan kisebb forgalmú útvonalat javasol, az útminőségre és -burkolatra is tekintettel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.