Hirdetés

Így tedd megosztásbiztossá a képeid a Firefoxban



|

Egy apró kiegészítő segítségével gyorsan megszabadulhatunk a fotóink árulkodó metaadataitól.

Hirdetés

A fényképezőgépekkel és okostelefonokkal készített képeink sok metaadatot (EXIF-adatot) tartalmaznak, amelyek elsőre ugyan ártalmatlannak tűnhetnek, azonban nem csak azt rögzítik, hogy milyen eszköz lőtte a fotót, hanem a helyadatokat is, amelyek már árulkodóak lehetnek, és belerondíthatnak a magánszféránkba. 

Hirdetés

Egy átlagos okostelefon rengeteg információt rögzít a képek mellé, és miközben iOS-en nem könnyű megnézni a metaadatokat, addig Androidon egyszerűbb - de ezeket törölni egyiken sem egyszerű. A megosztások előtt azonban mindenképp jó ötlet törölni ezeket a metaadatokat. 

A Mozilla Firefox böngészőjében épp ezt a célt segíti a Picture Exif Cleaner nevű beépülő, amely minden JPEG képpel boldogul. 

A kiegészítő telepítése után elegendő rányomnunk az eszköztárban megjelenő új ikonra. Ezzel megtekinteni és törölni is tudjuk a JPEG képek metaadatait. Kattintáskor egy új lap nyílik meg a kiegészítővel, ahol a [Tallózás] gombbal választhatjuk ki a kívánt képet. Ezután megtekinthetjük, majd törölhetjük az EXIF-adatokat - és ha rossz fotót választottunk, a [Reset formmal] mindent visszaállíthatunk. 

A Picture Exif Cleaner minden EXIF-adatot megmutat, bár a negatívumai közé tartozik, hogy ezeket nem formázza igazán jól. Persze a metaadatok szerkesztésére ugyancsak alkalmas, ilyenkor a kijelölés és törlés helyett gépelnünk kell a szükséges információkat.

A műveletek elvégzése után a képen jobb egérgombot kell nyomnunk, majd a [Save image] opcióval menthetünk. Az elkészült új fotót már bátran megoszthatjuk - a metaadatok eltávolítása mindenképp hasznos és ajánlott, ha például családi képeket teszünk közzé a Facebookon. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.