Hirdetés

Így telt a PC World első 30 éve

|

Embert próbáló feladat, de izgalmas és tanulságos időutazás 30 évnyi PC World magazint átlapozni. Nagy utat tettünk meg tele hajmeresztő kanyarokkal, lejtőkkel-emelkedőkkel és zsákutcákkal - de itt vagyunk, és vár a jövő.

Hirdetés

1997

"NC, az új trónkövetelő" - az Oracle a merevlemezt nem tartalmazó "hálózati számítógépek" irányába terelné a piacot, de "az információs szupersztráda kiépítése nem megy egyik napról a másikra". Szerencsére közel a megfejtés: "webesedik az offline PC." Ám van rosszabb is, a WebTV, amelybe a Sun és az Oracle tízmilliókat, a Microsoft milliárdokat ölt (és a következő években is csak nagyon-nagyon nehezen engedik majd el). Dübörögnek a nehézkesen használható kézi PC-k és PDA-k. Megszületik az első hazai jogerős ítélet szoftvermásolás miatt. A Web-iránytű nevű új rovat pornóoldalakat pontoz és ajánlgat, ami érthetetlen, hogyan jutott át a szerkesztők rostáján. Egy emiatt méltatlankodó olvasói levelet két hónappal később szét is cincál a főszerkesztő a bevezetőjében. Később távozik a laptól (valószínűleg nem emiatt), utódja a korábbi helyettes, Mészáros Csaba. Az újság ára 685 Ft.

Az év fontos újdonságai: PalmPilot, MMC, Intel Pentium MMX 233 MHz, Pentium II 300 MHz, Mac OS 8, Internet Explorer 4.0, IBM Deep Blue vs Kaszparov, CD-RW, emoji, Yahoo! Mail, RIVA 128, Diablo

Hirdetés

1998

Új rovat a "legjobb tíz", vásárlást megkönnyítő tesztsorozat. "Tizenöt év múlva valószínűleg már viselni fogjuk személyi számítógépünket…" (eddig nem rossz) "… talán a kalapunk lesz a PC-nk" (ez már kevésbé). A lap hősiesen próbálja egyensúlyban tartani a piaci szereplők megjelenéseit: irodai szoftverkészletben a Microsoft mellett ott a Corel és a Lotus is, a Windows NT-vel szemben ott a Netware, az MS vs. PalmPilot - de igazából már minden a Windows 98 előtti várakozás jegyében telik. A "webcégek" nyomulása a szerkesztők szerint "érthetetlen": az "amazon.com könyvkereskedésnek" is milyen magas a részvényárfolyama, pedig három év alatt csak veszteséget tudott termelni. Az év végén már 116 oldalas a magazin, két CD-vel; ára 890 Ft.

Az év fontos újdonságai: Apple iMac G3, BeOS R3, Intel Pentium II Xeon 450 MHz, Windows 98, 3DMark, EAC, WinDVD, PowerDVD, Google, VMWare, Symbian, RIVA TNT, Half-Life, Unreal

1999

Bár az 1998-as évfolyam Linus Torvalds-interjúval zárult, és rendszeres Linux-tartalmak ígéretével, ez még el-elmarad (később lesz állandó rovat), talán a színfalak mögött zajló átalakulások miatt. Az impresszum szerint ugyan nincs változás, de márciustól már a PC-X éléről átkerült Bognár Ákos írja a bevezetőket, májusban hivatalosan is főszerkesztőként. Beszivárognak és rendszeressé válnak a játékos tartalmak is, de leginkább technológiai érdekességként. Tombol az MP3-mánia (többen keresnek rá az "mp3", mint a "szex" szóra), de még messze az iPod, úgyhogy minden lapszámba jut néhány nagyon csúnya lejátszó. Slágertéma "2000: a nagy bukóforduló", vagyis az Y2K-probléma, amit decemberben monstre világvége lapszám ünnepel: négy CD, Win2000 füzet, 156 oldal - 1092 forintért. A szomszéd szobában elindul a GameStar.

Az év fontos újdonságai: AMD K6-III 400/450 MHz, AMD Athlon 750 MHz, Intel Pentium III Xeon 733 MHz, Mac OS 9, Power Mac G4, Nvidia GeForce 256, EverQuest, Quake III Arena

2000

A digitális világvége elmaradt, sőt mivel egyesek szerint gyanúsan zökkenőmentesen zajlott, talán átverés volt az egész. A lap folyamatosan fejlődik, tematikája egyre szélesebb, többek közt a digitális fényképezőgépek és a mobiltelefonok gyors fejlődése miatt egyre nagyobb teret kapnak a digitális élet különféle eszközei. A tesztlabor is erősödik, gyarapodnak a sokszereplős összehasonlító nagy tesztek. Akik nem tudták kiheverni, hogy végül mégsem tévén neteznek, azok gépen kezdenek tévézni: minden hónapra jut tévétunerkártya. A magyar lappiacon a PC World ad elsőként ajándék DVD-filmet, a Csinibabát, a századik lapszámhoz. A lap ára tőzsdeszerűen ugrál, többnyire 992 forint.

Az év fontos újdonságai: Intel Pentium 4 1,50 GHz, Windows 2000, USB 2.0, DivX, FLAC, LimeWire, ZoneAlarm, AudaCity, PunkBuster, MPlayer, GeForce 2, Radeon R100, PlayStation 2, The Sims

2001

Bár névleg már vége a Matáv egyeduralmának, és megjelentek a koncessziós szolgáltatók, a távközlési piac liberalizációja ("telefonliberó") egyelőre nem hozott jobb árakat és választási lehetőséget, lassacskán mégis gyarapodik az internetezők tábora. Bár a PC World olvasóinak körülbelül a fele már netezik, a lemezmelléklet népszerűsége nem csökken, többek közt a jó érzékkel összeválogatott extra tartalmak (például dokumentumfilmek vagy a Modem Idők - azóta Netidők - rádióműsor adásai), teljes verziós multimédiás alkalmazások (nyelvoktató szoftver, autókatalógus, zeneszerkesztő stb.) vagy az olyan egyedi rovatok miatt, mint a ProgWorld. A lap mérete 132-146 oldal között ingadozik, gyakoriak az extra füzetbe gyűjtött tematikus tanácsok (vagy a máig érthetetlen okból kiadott GameStar Junior), az újság ára pedig 1192 forint.

Az év fontos újdonságai: 3G, Intel Pentium 4/Xeon 2 GHz, Windows XP, Mac OS X, AAC, BitTorrent, Google Earth, iPod, iTunes, MetaCritic, LiveJasmin, GeForce 3, Radeon R200, GameCube, Xbox, Halo

A következő 5 év eseményeihez lapozz tovább!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.