Hirdetés

Így telt a PC World első 30 éve

|

Embert próbáló feladat, de izgalmas és tanulságos időutazás 30 évnyi PC World magazint átlapozni. Nagy utat tettünk meg tele hajmeresztő kanyarokkal, lejtőkkel-emelkedőkkel és zsákutcákkal - de itt vagyunk, és vár a jövő.

Hirdetés

2002

Az előző év végén megjelent Windows XP-t ugyan kicsit nagyvonalúan titulálta a lap "a XXI. század operációs rendszerének", bár igaz, olyan sikeres lett, hogy sokan még 2014-ben, a hivatalos támogatás megszűnésével is alig akarták elengedni. 2002-ben mindenesetre rengeteg írnivaló (tipp és segédprogram) akadt az új rendszer kapcsán, de közben a hazai Linux-közösség is tovább erősödött. Váratlan extra ajándék, hogy a PC World előfizetői prémium "szórólapot" (a konkurens Magyar PC Magazint) találnak a postaládájukban. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a vírusvédelem, tűzfal- és hasonló szolgáltatások mellett reklámmentes böngészést segítő szoftverrel is kedveskedett a lap - azt amúgy húsz év távlatából is köszönjük a kedves kollégáknak, lehettek volna tekintettel a PCWorld.hu későbbi hirdetési árbevételeire. 1296 forintos ár mellett persze könnyű.

Az év fontos újdonságai: Intel Pentium 4 (HT) 3,06 GHz, OS X Jaguar, HDMI 1.0, .NET, Firefox, Netscape 7, Tor, SoulSeek, BlackBerry 850, OpenOffice.org, GTA: Vice City, The Elder Scrolls III: Morrowind

Hirdetés

2003

Ismét van extra DVD a CD-k mellett A sas leszállt című filmmel, de a lemez maradék helye olyan könnyen megtelik, hogy a júniusi lapszámtól a PC World már három-CD-s (1296 Ft) és DVD-s (1896 Ft) változatban is kapható. Kivágható, lefűzhető Tippek-trükkök rovat indul. Megújul a PCWorld.hu, ahol a szerkesztőség rendszeresen ír ki szavazásokat a következő lapszámmal kapcsolatban. Az online felületen külön helyet kap a Segélyvonal, ahol a szerkesztőség tagjai (szinte) élőben próbálnak válaszolni az olvasói kérdésekre. A Comdex helyét végleg átveszi a CES, felbolydul a processzorpiac (2003 az Athlon 64 miatt az AMD éve volt, az Intelnek sok fejfájást okozott a Pentium 4 problémás Netburst technológiája), zuhannak a CRT-monitor-árak. Elindul a saját gyártású PC Stúdió műsor.

Az év fontos újdonságai: Intel Pentium 4/M/Xeon 3,2 GHz, AMD Opteron/Athlon 64, GeForce FX, Nokia N-Gage, Adobe CS, MP Classic, WordPress, Skype, Safari, Second Life, Call of Duty

2004

Folyamatosan fejlődik, külön szerkesztőt kap a PC Stúdió műsor, és kétségtelen, hogy a legjobban a szerkesztőség tagjai élvezik. A Segélyvonal külön CD-t kap, kisbetűs, valódi segélyvonalként, vagyis helyi számon hívható telefonos szolgáltatás formájában, a neten pedig kóddal elérhető, zárt fórummá alakul. Annyi tipp-trükk gyűlik össze, hogy külön újságárusi terjesztésben is megjelenik a PC World Tippek & Trükkök kiadvány. A szerkesztőség a Madách térre költözik, mindenki másnál tíz évvel korábban elkezdve a bulit a Gozsdu-udvar mellett. Tanácsadók néven új sorozat indul, nemzetközi szakemberek tematikus írásaival. Nagy ötlet a "hoppkód" bevezetése, így az újságban hosszú webcímek helyett mindössze egy rövid kód található, amivel könnyebben elérhető a kapcsolódó online tartalom. A DVD dupla rétegűre válik.

Az év fontos újdonságai: Intel Pentium 4 (HT)/Xeon MP 3,6 GHz, Sony Librié, Gmail, Facebook, Ubuntu, Firefox 1.0, PCI-E, Nintendo DS, Sony PSP, Steam, Half-Life 2, Doom 3, World of Warcraft

2005

Fokozódik a nyomás a CD-s változat olvasóin, a PC Stúdió ("Nyakkendő nélkül az informatikáról") ugyanis már csak a DVD-mellékleten elérhető. A korábban már bemutatkozott Digital.World visszatérő, negyedéves mellékletté alakul, állandó lakhelye lesz a PC-s világtól távolabb eső high-tech termékeknek. A BSA és az Artisjus ámokfutása állandó téma, utóbbi például az egyre drágább "jogdíjmatricák" miatt kezdi kihúzni a gyufát, miközben már legális zenebolt is indult itthon (SMS-ben is fizethető 350 Ft/dal, 3500 Ft/album). Az internetszolgáltatók lekapcsolgatják a túl nagy adatforgalmú felhasználókat. Elindul a DigitART rovat, főképp DTP témákkal. A CD-s újság ára 1396 Ft, a DVD-sé 1847 Ft.

Az év fontos újdonságai: Intel Pentium D, AMD Athlon 64 X2, PhysX, Mac Mini, Arduino, Palm TX, HD DVD, Xbox 360, YouTube, Google Maps, Windows Live, Resident Evil 4, Guitar Hero

2006

Külföldön már lassan, de biztosan felcserélődik a nyomtatott és online lapok prioritása, az "online first" szemlélet, de itthon még rekordokat döntöget a PC World (és a GameStar) előfizetőinek száma. Ettől függetlenül a PCWorld.hu is kilép a nyomtatott magazin "árnyékából", és önálló hírportálként kezd működni (ami azért rendszeresen okoz apróbb feszültségeket, és még évekig nem is teljesen sikerül). Elindul az iPod kihívójának szánt Zune, a Microsoft zenelejátszója, az egyenlőtlen küzdelem a következő öt évben örökzöld tárháza az epés megjegyzéseknek. A Nintendo Wii viszont tarol, nyugdíjasok egész generációja kamatoztathatja vele a tévé távirányítójával szerzett sok éves gyakorlatát. A főszerkesztő is elcsábul, és egy közepes szóviccel ("Wiiszlát, PC-s játékok!") megtagadja gyökereit. Széke már inog.

Az év fontos újdonságai: Intel Core 2, MacBook Pro, Mac Pro, DirectX 10, ExFAT, BuzzFeed, WikiLeaks, Google Translate, Roblox, Twitter, Windows Vista, Blu-ray, Nintendo Wii, PlayStation 3

A következő 5 év eseményeihez lapozz tovább!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.