Hirdetés

Így telt a PC World első 30 éve

|

Embert próbáló feladat, de izgalmas és tanulságos időutazás 30 évnyi PC World magazint átlapozni. Nagy utat tettünk meg tele hajmeresztő kanyarokkal, lejtőkkel-emelkedőkkel és zsákutcákkal - de itt vagyunk, és vár a jövő.

Hirdetés

2007

Intő jelek egész sora: Bognár Ákos májusban az online kereskedelem kihívásairól ír, majd szeptemberben átadja helyét korábbi helyettesének, Telek Zoltánnak - és webshopot indít. Az Apple érintőképernyős okostelefonja, az iPhone teljesen felforgatja a piacot, mindenki visszarohan a tervezőasztalhoz (kivéve természetesen a BlackBerryt). A DirectX 9-es vezérlőt igénylő, átlátszó hatással operáló Windows Vistát nem zárja szívébe a szerkesztőség (sem), egy udvariasabb vélemény szerint: "az én ízlésemnek túl színes, túl csicsás (…) erősen bétaállapotának köszönhetően eléggé öregurasan indult." Az Asus EEE-PC elhozza a netbookok korát, amelyek állandó szereplői lesznek a lapnak.

Az év fontos újdonságai: AMD Phenom, iPhone, Apple TV, Kindle, Hulu, Google StreetView, Tumblr, Silverlight, OneDrive, Halo 3, Assassin's Creed, Call of Duty 4: Modern Warfare

Hirdetés

2008

Lezárul végre a VHS és a Betamax háború remake-je, amelyet a Blu-ray és a HD DVD adott elő - ezzel lapszámonként átlagosan fél oldal felszabadul. Steve Jobs borítékból előrántott Macbook Airjével megszületik az ultrabook kategória, az Apple szokás szerint olyan hidegvérrel áldoz be csatolókat (ezúttal a kártyaolvasót és Ethernet-portot), mint George R. R. Martin a Trónok harca bármely szereplőjét. A nyomtatott Nonstop Mobil magazin megszűnik, de online folytatja először a PCWorld.hu mellett, majd annak részeként. A hazai startupszcéna történetének első évében a PC World és a Figyelő közösen rendezi meg a DEMO '08 pályázatot és konferenciát, hogy ígéretes, egy vagy csupán néhány személyes fejlesztői kezdeményezéseket befektetőkkel kössön össze. Steve Ballmert - döbbent kollégáink szeme láttára - tojással dobálják meg a Corvinuson. Jön a gazdasági világválság, három év után a lap CD-s változata 4 forinttal, a DVD-s 3 forinttal drágul.

Az év fontos újdonságai: Qualcomm Snapdragon, USB 3.0, Ultra ATX, MacBook Air, Google Chrome, Android OS, HTC Dream, 9Gag, Bitly, Dropbox, Mixcloud, Indiegogo, Grand Theft Auto IV

2009

A Google Linux-alapú mobilrendszere kemény munkával válik lassacskán szerethetővé. Bár piaci részesedése még 2009 végére is alig éri el az öt százalékot, kollégáink jó érzékkel fogadnak fényes jövőjére. Az okostelefonok képalkotásban még nem veszik fel a versenyt a kompakt digitális kamerákkal, de mindig kéznél vannak. A piac felébred, és megindul a kamerák utolsó nagy rohama. "Komoly témák modern csajoknak" szlogennel elindul az Electrose.hu, majd óvatosan beépül a lap hasábjaira is. A teszteknél új szempont a környezetkímélés és az energiahatékonyság, az év legjobb noteszgépcsaládja az Öko-díjas Acer Timeline sorozat. Az év szoftvere a Windows 7, amelynek sok jó tulajdonsága közül a legjobb az, hogy nem Vista. Egy százast rádobunk az árra, mert válság van: a CD-s változat 1500 Ft, a DVD-s 1950 Ft.

Az év fontos újdonságai: AMD Phenom II, Windows 7, Bing, Magic Mouse, HTC Hero, Thunderbolt, Bitcoin, blockchain, Kickstarter, Imgur, Quora, AdBlock, ChromiumOS, Demon's Souls

2010

Piaci közvélekedés, hogy a mobiltelefonok és a noteszgépek közötti 10 hüvelykes mérettartományban vákuum van, amit a januári CES-en a gyártók a Kindle után loholva e-könyv-olvasókkal próbálnak betömni. Néhány héttel később Steve Jobs bemutatja az iPadet, a piac pedig ingerülten visszaül a tervezőasztalokhoz - viszont az Apple-nek nemcsak hardvere van, hanem rászabott ökoszisztémája is (Apple Books, Facetime), az iPhone pedig a 4. generációnál jár. Miután az Avatar annak ellenére is bőven visszahozta hatalmas gyártási költségeit, hogy csak 3D-mozikban vetítették, a tévégyártók összekötik a pontokat: 3D-tévét akarunk. Presztízskérdést csinálnak belőle, és ha kell, ha nem, középkategóriától felfelé szinte minden tévé 3D-s lesz. A Zune hivatalosan is halott, de elindul a Windows Phone, megérkeznek az első WP7 készülékek - a kínálat vegyes, ahogy az érzéseink is. Már csak DVD-vel jelenik meg a lap, ára 1995 Ft.

Az év fontos újdonságai: Intel Core i7 980X Extreme Edition, Apple iPad, Apple Books, FaceTime, Safari 5, HBO Go, USB 3.0, Microsoft Azure, OnLive, Windows Phone 7, Kinect, 3D TV, Red Dead Redemption

2011

Miután karácsony előtt még összeraktunk egy 132 oldalas iPad Superguide-ot, januári számunk lapindítója a Csillagközi invázió űrgyalogságának elszántságával harsogja: "Készen állunk!" - mármint a táblagépek használatára. A világ sok kiadójával párhuzamosan mi is invesztálunk az új platformba: nyomtatott magazinjaink több táblagépes kioszkot megjárnak, míg végül a Digitalstanddal bútorozunk össze, ahol azóta is minden hónapban megjelenik lapunk digitális változata. (Az év végét egyébként Android Superguide készítésével töltjük majd, így igazságos.) A Windows Phone fejlődik, a Nokia feltámad, kedvencünk a Lumia 800. Még diktatúrákat veszélyeztető, demokráciákat átformáló erőként lelkesedünk a Facebookért. Telek Zoltán utolsó főszerkesztői bevezetőjében felveti egy gépek uralta disztópia lehetőségét, majd a drámai csúcsponton átadja a stafétát Horváth Balázsnak. A lap továbbra is 1995 Ft.

Az év fontos újdonságai: Intel Core i7-3960X, Apple Thunderbolt Display, Firefox 4, ChromeOS/ChromeBook, Nokia Lumia, Lenovo ThinkPad X1, Foursquare, The Elder Scrolls V: Skyrim, Minecraft

A következő 5 év eseményeihez lapozz tovább!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.