Hirdetés

Így telt a PC World első 30 éve



|

Embert próbáló feladat, de izgalmas és tanulságos időutazás 30 évnyi PC World magazint átlapozni. Nagy utat tettünk meg tele hajmeresztő kanyarokkal, lejtőkkel-emelkedőkkel és zsákutcákkal - de itt vagyunk, és vár a jövő.

Hirdetés

Az egyik legmeglepőbb felismerés, hogy bár kezdettől fogva a számítástechnika állt a PC World fókuszában, ha közvetett módon is, lépten-nyomon visszaköszönt Magyarország politikai, gazdasági és társadalmi változásainak egy-egy meghatározó momentuma, kezdve azzal, hogy 1992-ben mennyire kiváltságosak is voltak azok, akik már rendelkeztek számítógéppel.

A nem csupán dizájn szempontjából sokkoló hirdetésekből kiderül például, hogy amikor a magyar átlagkereset 22 294 forint volt, egy 486@33 MHz gép 1 MB RAM-mal, 1,44 MB, 3,5" flopimeghajtóval, 210 MB merevlemezzel, 1 MB VGA-kártyával, 1024×768 felbontású VGA-monitorral nettó 242 800 forintba került. Ez mai pénzértéken számolva több mint nettó 2 millió lenne, de 1992-ben még egy belépőszintű konfigurációért is ennek közel a felét kellett kifizetni - szoftverek nélkül.

Hirdetés

Ami a lap vázát illeti, gyakorlatilag az első számtól kezdve adott volt: iparági hírek, hardverek és szoftverek vásárlást segítő, összehasonlító bemutatása, illetve a felhasználók életét megkönnyítő tippek-trükkök gyűjteményei. Ahogy azonban az IKT a hétköznapok minden területére beszivárgott, úgy jelentek meg a lapban a digitális élet legkülönfélébb kiegészítői is vagy a felhasználói alkalmazások mellett a multimédiás szoftverek.

A PC World történetének azonban nem csupán témája volt a technológia fejlődése, hanem meghatározó közege is, 30 év alatt ugyanis hatalmasat fordult az egész médiapiac, leginkább az internet előretörése és az ezzel párhuzamosan átalakuló olvasói szokások miatt.

Új csatornákat nyitott a világháló megjelenése: 1200 forintos éves előfizetésért bárki betárcsázhatta a PC World tartalmainak is otthont adó IDG Online BBS-t (modemmel is hívható! Tel.: 156-0691), de aztán elindult a PCWorld.hu, később pedig a nyomtatott magazin is megvásárolhatóvá vált digitális formában.

A PC Worldnek mindig volt egyfajta munkafüzet jellege is, kezdve a különféle alkalmazások gyorsbillentyűit listázó, kivágható referenciakártyákkal, de rendszeresen jelentek meg mellékelt vagy különálló tematikus különszámok is. A szöveges tartalmak mellett a mindenkori mellékletekre különféle hanganyagok, rádióműsorok is felkerültek, később már saját gyártású videók is. Ehhez persze kellett a hely: először mágneslemezt adtunk a lap mellé, ott még bajos lett volna, de amikor CD-re, később DVD-re váltottunk, már minden elfért rajtuk (míg végül az egészet a felhőbe nem költöztettük). De túlságosan előreszaladtunk, úgyhogy most irány vissza 1992-be, aztán több oldalon keresztül folytatjuk izgalmas utazásunkat.

Nem mellesleg előfizetői akciónk még 10 napig él, érdemes vetni rá egy pillantást!

1992

Az első lapszám beköszönőjében a PC World kiadójának vezetője a lapot a főképp "a tanuló ifjúságnak és az amatőr felhasználóknak" szánt, kéthetente megjelenő Mikrovilág és az inkább "szakmapolitikai és piaci" írásokat tartalmazó Computerworld-Számítástechnika hetilap közé pozicionálja. Az első főszerkesztő Dr. Brückner Huba volt, aki később a titokzatos "szerkesztőbizottság" elnöke lett, székét pedig Mester Sándornak adta át. Ekkoriban még kevés szoftver tudott magyarul, az is rosszul, a kalapos ékezetek napi szinten okoztak fejfájást sok-sok honfitársunknak. A DOS, OS/2, Windows közti meccs még nincs lejátszva, nem is borítékolható. Az újság ára 198 forint.

Az év fontos újdonságai: Intel 485 SL/SX/DX2, PowerPC 601, Amiga 1200/4000, Motorola International 3200, Windows 3.1, Palmtop PC, JPEG, SoundBlaster 16, Wolfenstein 3D, Mortal Kombat

1993

Bár a Mac gépek arányát 1,5 százalékosra becsülték (ma kábé 5%), a címlapon a PC mellé "&Mac" is került, a korábban önálló Macvilág magazin pedig nem is csak egy rovat volt, hanem gyakorlatilag újság az újságban, legalábbis az év végéig. Később Rodolfó varázstintája bukkant fel-tűnt el-bukkant fel ismét, de már Macworld néven. "AutoCAD R11 magyarul már 99 000 forinttól" (mai értéken 835 ezer forint). A kiadó felvásárolta a konkurens Alaplap magazint, amely beleolvadt a PC Worldbe. Érezhető némi Windows-ellenesség, elvégre csak a gyengéknek kellenek képek. Az ár 237 forint.

Az év fontos újdonságai: Intel Pentium 66 MHz, MS-DOS 6.0, Windows NT 3.1, Debian, NCSA Mosaic, MP3, RAR, PDF, MPEG-1, MPC Level 2, PCI, Atari Jaguar, Doom, 7th Guest, Myst

1994

Mágneslemez-melléklet kerül az újság mellé. Bár ez a PC World leginkább nyakkendős korszaka, a lemezmellékleten még játékok is vannak (Code Breaker, Hyperoid), igaz, forráskóddal, tanulási célból; elvégre ez nem a GameStar (ami ekkor még nem is létezik). A mellékleten egy-két BMP-kép is található, "háttértapétának". Slágertéma a hálózatiság, de a "videotex" csak sci-fi, talán majd, ha apró műholdvevők kerülnek a gépbe… Új korszakot köszöntünk: "a színek végleg bevonultak a számítástechnikába" - ugyanakkor monitoroknál fontos a szinkronfrekvencia, a láncolási tényező. Figyeljünk oda! Megjelennek az első multimédiás CD-k bemutatói. A PC World ára 285 forint.

Az év fontos újdonságai: Intel Pentium 100 MHz, IBM Simon, MS-DOS 6.22, Linux 1.0, Adobe Photoshop 3.0, ACDSee, Netscape Navigator 1.0, Yahoo!, HTTPS, PHP, Command & Conquer, PlayStation

1995

A lemezmelléklet DD helyett már HD: a címlap felső sávja büszkén hirdeti is: "3 megabyte-nyi szoftver!" Az év a Windows 95 körüli várakozással telik, ám az csúszik (de az itthoni "érettebb közönség" úgyis tudja, hogy az OS/Warp a nyerő). A multimédiás PC-t még külön állatfajként kezelik, de "üzenetrögzítőnek" jó lesz. A kiadó megjelenteti az első CD-ROM periodikát, az abCd-t, majd ugyanez a Nyírő András-féle csapat elindítja az iNteRNeTTo hírportált, napi tartalommal, a PC Worldben online rovat indul. A Windows 95 megjelenik és tarol, Bill Gates Magyarországra látogat, és interjút ad a PC Worldnek. Markáns, határozott víziója van az informatika jövőjével kapcsolatban, és számos gondolata még ennyi év távlatából is megállja helyét. A lap ára 384 Ft.

Az év fontos újdonságai: Intel Pentium Pro (P6) 200 MHz, Windows 95, MSN, Internet Explorer, AltaVista, Java/JavaScript, Ruby, DirectX, 3dfx Voodoo, Star Wars: TIE Fighter

1996

Az újság stabil rovata a "Töltse ki, nyerhet!" oldal, amelyet az olvasók kitölthetnek és postán vagy faxon visszaküldhetnek. A visszajelzések fényében megszűnik a Mac rovat, a címlap alsó részéről és a logóból is kikerül. A hazai lappiacon elsőként jár rendszeres CD-melléklet az újság mellé (eseti jelleggel történt már ilyen, például Windows 95/Office 95 és Windows Plus! Demó), így érthető, hogy a lap ára 564 forintra emelkedik. A CD-n lévő tartalmak aranyat érnek az internet nélkül élőknek - bár a KFT koncertjén Hazel O'Connor Dublinból énekel a zenekarral, Wahorn András pedig Los Angelesből rajzol a Sportcsarnok kivetítőjére, az országban száz főre még mindig csak 17-18 telefonvonal jut.

Az év fontos újdonságai: IPv6, Nokia 9000, Intel Pentium 200 MHz, USB 1.0, Hotmail, Opera, Adobe FlashPlayer, CSS, ListenUp, ATi Rage, Nintendo 64, Duke Nukem 3D, Quake

A következő 5 év eseményeihez lapozz tovább!

Oldalak: 1 2 3 4 5 6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.