Hirdetés

Így utalhatsz biztonságosan pénzt a weben



|

Számos online szolgáltatással biztonságosan és kényelmesen utalhatsz pénzt a hagyományos banki megoldások helyett. Használatuk egyszerű, és még pénzt is spórolhatsz velük.

Hirdetés

Ha pénzutalásról van szó, először általában a számlavezető bank által nyújtott online lehetőségek jutnak mindenki eszébe. Ilyenkor a pénzintézet saját infrastrukturáján és online felületén indítjuk el az utalást a megadott számlaszámra, amely folyamat bonyolultsága nagyban függ a bank által kiépített rendszertől. Ma már a legtöbb szolgáltató modern, jól használható megoldásokkal segít az ügyfeleknek, a nemrég bevezetett azonnali fizetési rendszer (AFR) pedig kényelmessé tette a belföldi, bankközi utalásokat.

Hirdetés

Az ilyen tranzakciók alkalmával problémát már csak a kissé nehézkes ügyintézés (hosszú, megjegyezhetetlen számlaszámok, esetenként az online bankolás biztonsági procedúrái), illetve az utalás költsége jelenthet. Utóbbi nemcsak a fizetendő összeg nagysága, hanem annak kiszámíthatatlansága miatt is fejfájást okozhat, hiszen a felmerülő költség a banki terméktől, a küldeni kívánt pénzösszegtől és az utalás módjától függően nagymértékben változhat

A két problémakör megoldására számos online szolgáltatás indult az elmúlt években: a Google, az Apple és a Facebook is rendelkezik a saját csevegőszolgáltatásába épített biztonságos pénzküldési lehetőséggel, így a banki procedúrát megkerülve egy gombnyomással, plusz költségek nélkül küldhetsz pénzt ismerőseidnek. Már ha az Egyesült Államokban élsz, Magyarországon ugyanis ezek jelenleg még nem elérhetőek. Szerencsére nem kell feltétlenül kimaradnunk a jóból, a fentiekhez hasonló szolgáltatások itthon is vannak, még ha nincsenek is annyira maguktól értetődően integrálva a választott operációs rendszerbe, mint a fent említett megoldások.

Egy gyors regisztrációval és párperces beállítással mi is fizethetünk pusztán egy e-mail-cím megadásával vagy épp a lakbér-elszámolásra létrehozott csoportos csevegés közben, az applikáció elhagyása nélkül is.

Csevegjünk az anyagiakról

A három techóriás szolgáltatásához leginkább a Viber, a MasterCard és a NeoPay összefogásából született Moneytou hasonlít. A funkció nem meglepő módon a Viber csevegőalkalmazásban érhető el, és egy gyors beállítás után bármely ismerősödnek küldhetsz pénzt az applikáción belül. A pénzmosás megnehezítésére hatályban lévő uniós törvény miatt havonta legfeljebb 125 ezer, évente 780 ezer forintot utalhatsz így, fogadni viszont bármennyit lehet, arra nem vonatkozik limit. A tranzakció a regisztrált bankkártyák között történik, a folyamat során harmadik fél nem érintett. Az Apple és a Google megoldásával ellentétben ez a szolgáltatás sajnos nem ingyenes, a tranzakció díja 3000 forint utalása alatt 79 forint, ennél nagyobb összeg esetén pedig minden további forint 1,5 százaléka adódik hozzá a tranzakciós díjhoz. Így például 4000 forintot 94 forintért utalhatsz, ennek tízszeresét viszont már 634 forint ellenében tudsz elküldeni a Moneytou segítségével.

Elképzelhető tehát, hogy nagyobb összeg utalásakor jobban jársz a netbankos tarifával - persze a kényelem és gyorsaság miatt még akár így is megérheti a Vibert használnod. Regisztrációhoz bármely csevegésben nyomj a Gif+ ikonra, majd a Kiegészítők alatt válaszd a Moneytout. Fontos, hogy csak belföldi utalásokat tudsz így lebonyolítani, mivel mindkét félnek rendelkeznie kell magyar telefonszámmal és Magyarországon kibocsátott bankkártyával. Regisztráció után szintén ebben a menüben lehet pénzt küldeni és kérni, a pénzmozgásaidat pedig a Moneytou infoBOT segítségével követheted nyomon, illetve ezen keresztül éred el az ügyfélszolgálatot is.

Nem kell félni

Persze nem csupán üzenetküldő applikációkból lehet kényelmesen pénzt küldeni egymásnak. Erre a célra kiváló például a webes fizetések nagy öregjének számító PayPal. A sikeres tranzakcióhoz pusztán egy regisztrált e-mail-cím szükséges mind a küldő, mind pedig a fogadó részéről, és természetesen nem csupán vásárlásokhoz, de két természetes személy közötti pénzküldéshez is használható. Belföldi forintátutalások alkalmával ráadásul ez a küldött összegtől függetlenül teljesen ingyenes, tranzakciós díjat a PayPal csak devizaváltáskor számol fel. A küldéshez nem szükséges feltölteni a PayPal-számlát (a szolgáltatás képes egyenesen a bankkártyáról utalni, mint egy vásárláskor), a fogadó fél viszont minden esetben az online "zsebbe" fogja kapni a pénzt.

Az ott lévő összeget természetesen felhasználhatja vásárláshoz vagy további utaláshoz, de át is küldheti a saját bankjánál vezetett számlájára. Ez a sima utalással szintén ingyenes, ilyenkor a pénz 24 órán belül kerül a saját számlára. Lehetőség van azonnali tranzakciót is kérni, utóbbiért azonban már fizetni kell (jelenleg az összeg 1 százalékát, de legfeljebb 10 USD-nek megfelelő forintot). Ezt tehát akkor érdemes használnod, ha belföldre utalnál, és az azonnali kifizetésre vagy nincs szükség, vagy az 1 százalék kifizetése nem okoz gondot.

Jegyezzük meg gyorsan, hogy bizonyos országokban a PayPal-zsebben lévő pénz is bárhol elkölthető a Cash szolgáltatáshoz tartozó MasterCard betéti kártyával, ez azonban itthon még nem elérhető. 

Nemzetközi vizeken

Láthatjuk, hogy a népszerű pénzküldő szolgáltatások belföldi utaláskor kedvezőek. Mi a helyzet akkor, ha külföldi számlára utalnál, devizaváltással? A hagyományos banki utalás váltási és tranzakciós költségei ilyenkor jócskán megterhelhetik a pénztárcádat - főleg, hogy a nemzetközi utalások jellemzően nem pár ezer forintos tételekkel indulnak. Számos online pénzügyi (fintech) cég segít leküzdeni ezt a problémát, ezek közül talán a legnépszerűbb és egyben legolcsóbb a Transferwise szolgáltatása. A cég legfőbb célja éppen a devizaváltás során keletkező pluszköltségek csökkentése - olyannyira, hogy az azonos pénznemek közötti utalást a rendszer nem is támogatja.

Használata meglepően egyszerű és kényelmes, ráadásul a Transferwise mottója a transzparencia: minden esetben, még az utalás megkezdése előtt pontosan tájékoztat a felmerülő költségekről, így jó előre ki tudod számítani, hogy melyik megoldás éri meg jobban az adott helyzetben. A devizanemekkel ráadásul zsonglőrködni sem kell, megadhatod ugyanis, hogy pontosan mennyi pénz érkezzen meg a fogadó fél számlájára, így a rendszer a te oldaladon fogja kiszámolni az utaláshoz szükséges forintösszeget.

A Transferwise bejegyzett pénzintézet, használata teljesen legális és biztonságos, ráadásul rendelkezik magyar ügyfélszolgálattal és támogatással is, így nem fenyeget az a veszély, hogy egy esetleges probléma felmerülésekor a világ másik felén lévő, arctalan céggel hadakozva kelljen futnod a pénzed után.

Banki szolgáltatások

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a teljes körű banki szolgáltatást nyújtó fintech vállalatok termékei. Az alapvető cél ezeknél is a költségek csökkentése és a modern technológia által nyújtott kényelmi funkciók kihasználása - ezen a téren komoly előnyöket kínálnak a hagyományos bankokkal szemben. A regisztráció után egy teljes értékű bankszámlához jutsz, amelyhez dombornyomott betéti kártya is jár.

Magyarországon a legnépszerűbb az angol illetőségű Revolut, amely ingyenes számlavezetést, kártyahasználatot és készpénzfelvételt kínál bárhol a világon. Külföldi vásárláskor középárfolyamon vált (dupla konverzió nélkül), ami óriási előny, ha sokat vásárolsz határainkon túl. A mobilapplikációban kategóriákra bontva ellenőrizheted a kiadásaidat, biztosítást köthetsz, részvényekkel és kriptovalutákkal kereskedhetsz.

Itthon elérhető még a Curve és a korábban már említett Transferwise bankkártyája is. Előbbi összefogja az összes hagyományos számlát és bankkártyát, a költéseket pedig ezek között akár 14 napra visszamenően is lehet szabadon mozgatni. Utóbbi elsősorban a különböző devizák közötti pénzmozgások költségeiből segít lefaragni, így akkor éri meg igazán, ha nem csupán forintban keresel és költesz. Hátrányuk, hogy erősen bizalmi alapon működnek. Egyrészt a hozzájuk tartozó bankszámla nem magyar illetőségű, így nem vonatkozik rájuk az Országos Betétbiztosítási Alap által nyújtott védelem, másrészt ha probléma adódik a számlával, nehézkes lehet az ügyintézés (a Revolutnak például nincs magyar ügyfélszolgálata). Így első körben érdemes ezeket csupán eseti felhasználásra, kiegészítő bankszámlaként fenntartani.

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.