Hirdetés

Így védd meg magad a neten



|

Minden eddiginél fontosabb, hogy tudatosan használjuk az internetet - nem kell nagy dolgokra gondolni, pár apró szokás kialakítása is segíthet.

Hirdetés

Amikor az internet először beférkőzött otthonainkba, több szempontból is vadnyugati állapotok uralkodtak, és ez a kártevők terjesztőinek is jót tett - az Anna Kurnyikova meztelen képeit ígérő e-mailek, az asztalra vetkőző hölgyeket varázsoló programok túl csábítóak voltak ahhoz, hogy a felhasználók nemet mondjanak, és az ígért dolgok mellett vagy helyett felugró ablakok végtelen sorát, adattörlő vagy üzeneteket nagy számban továbbító vírusokat kaptak. Aztán viszonylag hamar megtanulták, hogy a Windows telepítése után azonnal keresniük és aktivizálnunk kell egy vírusirtót is, ami megakadályozza, hogy néhány rossz kattintás után kellemetlen perceket éljenek át.

Az első, széles körben terjedő kártevők megjelenése óta már eltelt 20 év, a Windows 10 és 11 beépített védelme meglepően jól teszi a dolgát, a rosszakarók pedig más módszereket alkalmaznak a felhasználók bosszantására és meglopására - olyanokat, amikkel akár programok telepítése nélkül is árthatnak. Elég egy gondatlan alkalmazott, hogy óriásvállalatokba vagy fontos rendszerekbe hatoljanak be a hackerek, akiket néha még hackernek nevezni is túlzás. A leggyengébb láncszem maga a felhasználó - a KRÉTA rendszerét is egy nem elég óvatos alkalmazott miatt tudták áttörni, de nemzetközi nagyvállalatok is kerültek már bajba emberi mulasztás miatt. Nem kell sokat tenni azért, hogy elkerülhessük az áldozattá válást.

Adunk néhány tippet a biztonságosabb internetezésért.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.