Hirdetés

Így védené az Instagram a tiniket saját káros hatásaitól



|

Az Instagram feje a héten tanúskodik az amerikai törvényhozás előtt, ezt megelőzően mutatta meg potenciális megoldásait a közösségi média platform.

Hirdetés

Fontos hétnek ígérkezik ez a Meta életében, a cég imidzsét ugyanis az utóbbi hónapokban meghatározta az a botrány, amiben egy szivárogtató egy olyan belsős kutatást tett közzé, ami szerint az Instagram rendkívül káros lehet a fiatalabb felhasználók mentális egészségére, ez ellen pedig semmit sem tesz az anyacég.

Az USA törvényhozása ennek kapcsán szólította fel a cég vezetőit, hogy tanúskodjanak a kongresszus előtt, Adam Mosseri, az Instagram igazgatója pedig a héten tehet eleget ennek a kérésnek. Kollégái igyekeztek minél jobban előkészíteni a terepet Mosserinek, így egy hosszas blogposztban ecsetelték a platform üzemeltetői, hogyan védik meg a tiniket a jövőben.

Hirdetés

Az első intézkedés, aminek kapcsán már most konkrét eredményként mutathat az Instagram feje, a szünetekre vonatkozó értesítések küldése, amit a korábbi tesztek után ma élesítettek is az USA mellett a nagyobb angol anyanyelvű országokban. Emellett bejelentették egy olyan új eszköz fejlesztését is, ami várhatóan jövőre jelenik meg, és a szülők (vagy gondviselők) monitorozhatják rajta keresztül, mennyi időt tölt gyermekük az Instagram használatával, ha pedig szeretnék, napi korlátot is állíthatnak be.

Szintén a szülőknek szánják azt az információs központot, ahol szakértők által összeállított tippekkel készülhetnek fel arra, hogy gyerekeikkel megbeszéljék, hogyan használhatják egészségesen a közösségi médiát.

De a szülők mellett a tinik is kapnak új eszközöket az Instagramtól, például januárra tervezi a platform annak a menünek a beépítését, ahol tömegesen törölhetik a felhasználók korábbi posztjaikat, like-jaikat és kommentjeiet is. Ezzel a fiatalok könnyen elérhetetlenné teszik a digitális lábnyomuk azon részeit, amit utólag cikinek gondolnak, ami jó eszköz lehet a ma sajnos rendkívül gyakori cyberbullying kapcsán a támadási felület csökkentésére.

Az Instagram több lépést vázolt fel annak érdekében is, hogy a tinik tényleg csak azokkal találkozzanak a platformon, akikkel szeretnének, és akikkel biztonságos. Így a felnőttek nem jelölhetnek majd be fiatalabb felhasználókat a posztjaikban, akik nem követik őket, ahogy a Reels Remix és a Guides funkciókban sem idézhetik olyan tinik tartalmait, akiket nem ismernek. De a kifogásolható tartalmak tekintetében is további korlátozásokat helyeztek kilátásba, az app készítői egyre több felületén tervezik használni a szigorúbb korlátozásokat, amik korábban csak a felfedezés fülre vonatkoztak.

Az utolsó tervezett intézkedés, amit az Instagram a kongresszusi meghallgatás előtt közzétett, akkor aktiválódik majd, ha egy felhasználó túl sokáig néz posztokat ugyanabban a témában. Ha a rendszer ezt felismeri, a szakértők javaslatainak megfelelően felajánlja neki, hogy esetleg váltson egy másik téma böngészésére, és erre néhány lehetőséget is mutat az alkalmazás tervezés alatt álló funkciója.

Kérdéses, hogy ezek az intézkedések mennyire győzik meg a közösségi médiával kapcsolatos törvényhozókat, hogy a Meta egymaga is képes megfelelően javítani platformjain. Ellenkező esetben nem kizárt, képviselők eltökéltek lesznek abban, hogy új, szigorúbb törvényi szabályozásra van szükség, hogy az Instagram és a Facebook ne tegye tönkre a nyugati demokrácia mellett a fiatalok mentális egészségét is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.