Hirdetés

Ijesztő mérföldkő: az MI 2023 végére beéri az emberi gondolkodás szintjét



|

Rohamos tempóban fejlődnek a mesterséges intelligenciák, és senki sem tudja, mi lesz ebből.

Hirdetés

Szinte a semmiből érkezett az OpenAI által fejlesztett, mindenki számára ingyenesen elérhető ChatGPT, ami orkánként söpört végig az interneten. Megjelenése után elképesztően felgyorsultak az események, pillanatok alatt beépítették a Microsoft régóta szenvedő keresőmotorjába, a Bingbe, a fejlesztett mechanika pedig közben a redmondi vállalattól függetlenül is elérhetővé vált a fejlesztő oldalán.

Az jól látszik, hogy a világ nem volt felkészülve erre a technológiára, mostanra több ország is letiltotta az OpenAI weboldalát, a Samsung pedig szigorúan titkos információk árán tanulta meg a leckét.

A generative nyelvi modellek kínosan gyors fejlődése miatt az iparág számos fontos szereplője nyílt levélben kérte az MI-k fejlesztőit, hogy fél évre függesszék fel a munkálatokat, hogy megfelelő szabályokat állíthassanak fel ezekkel kapcsolatban, látszólag azonban süket fülekre találtak a kezdeményezésükkel.

Hirdetés

A tech vállalkozó és fejlesztő, Siqi Chen szerint az OpenAI már javában tanítja a következő nyelvi modellt, a GPT-5-öt, ami decemberre el is készülhet, és elérheti a Mesterséges Általános Intelligencia (AGI) szintet, ahol az MI-t már nem lehet megkülönbözteti az embertől, és hasonlóan lesz képes megtanulni bizonyos feladatok elvégzését, ahogy a hús-vér "versenytársai".

Miközben egy felől nagyon izgalmasan hangzik, ha nem sikerül nagyon gyorsan megfelelő mederbe terelni a fejlesztéseket, a társadalomra is nagy veszélyt jelenthetnek ezek az MI-k, közben pedig arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem az OpenAI az egyetlen, aki ezen a piacon tevékenykedik, többek között a Meta és a Google is dolgozik saját mesterséges intelligenciákon. És bár nagyon úgy tűnik, hogy nem áll messze az emberi képességekről, annyi bizonyos, hogy az MI hazudni már remekül tud, a legtöbbször fals, légbőlkapott információkat is teljes magabiztossággal ad elő, ami természesen tovább nehezíti majd a tényalapú gondolkodást a mai világban, amit már alaposan megcsócsált a közösségi média is ezen a téren.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.