Hirdetés

Ijesztően élethű robotkislányon gyakorolhatnak a fogorvosok



|

A japán fejlesztésű Pedia_roid megrémült gyerek módjára ficánkol a kezelések alatt, még a pupilla tágulását és a szapora légzést is szimulálva.

Hirdetés

Az elmúlt években többször is elámulhattunk a japánok által fejlesztett humanoid robotokon, elég csak a filmszerepet is elnyerő Ericára, vagy a Gundam élménypark 18 méter magas sétáló monstrumára gondolnunk.

Most viszont egy kifejezetten pöttöm szerkezetre csodálkozhatott rá a világ: a Nissin Dental Products Pedia_Roid nevű robotja egy megdöbbentően élethű, ám annál is rémültebb kislányt formáz, aki a fogorvosok felkészülését hivatott elősegíteni.

A robotot már 2020-ban is láthattuk, de most ismét felkapta a sajtó, miután a Reuters hírügynökség videós anyagot készített róla. A 110 cm magas, 23 kg súlyú Pedia_Roid egy 5-6 év körüli kislány viselkedését szimulálja, aki heves testmozgással igyekszik ellenállni a fogorvosi kezeléseknek.

Hirdetés

Az élethűség érdekében nem csak a fejét, a karjait és a lábait képes mozgatni, de a száját, a mellkasát, a szemét, a szemhéját és a pupilláit is, mindezt pedig kitapintható pulzus mellett.

A félelem hatására még az arca színét is elváltoztató robot tökéletesen szimulálja az orvosi vészhelyzeteket (pl. ájulás, rohamok, allergiás reakciók), végtelen számú lehetőséget biztosítva a fogorvosoknak a legizzasztóbb szituációk begyakorlására. Habár a fókusz egyértelműen a fogászati beavatkozásokon van, a gyártó szerint a Pedia_Roid akár az egyéb területeken dolgozó orvosok és ápolók képzésében is hasznos lehet.

A Nissin Dental egy hasonlóan élethű felnőtt verziót is kínál a táblagépről és PC-ről vezérelhető robotból, a Dentaroid néven forgalmazott variáns előre programozott párbeszédekkel kommunikál, a karja felemelésével jelzi a fájdalmat, és hirtelen mozdulatokkal teszi próbára a fogorvosok ügyességét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.