Hirdetés

Ilyen gyorsan törik fel a lustán kiválasztott jelszavadat



|

Szemléletes táblázat mutatja meg, miért érdemes kicsit odatenni magunkat a jelszavak kitalálásakor.

Hirdetés

A nyár során egy nagyobb cikkben igyekeztünk tanácsokat adni a biztonságos internetezéshez, a jelszavakra vonatkozó felmérésekből kiindulva ugyanis az a helyzet, hogy az emberek többsége még a legalapvetőbb óvintézkedéseket sem hajlandó megtenni az online fiókjai védelmében.

Jó példa erre a OnePulse és a TechRadar közös kutatása, mely szerint a megkérdezettek 65%-a továbbra sem használja a nagyobb biztonságot (és nem utolsó sorban nagyobb kényelmet) nyújtó jelszómenedzsereket, miközben előszeretettel hasznosítja újra a máshol már bevetett kifejezéseket is. Nem kevésbé beszédes az a felmérés sem, amely alapján világszerte még mindig a "password" és az "12345" számítanak a legnépszerűbb jelszónak.

Hirdetés

A Hive Systems most közzétette a minden évben frissített táblázata 2022-es kiadását, amely megmutatja, hogy milyen egyszerűséggel hatolnak át a hackerek a fent említettekhez hasonló, nulla erőfeszítéssel megszült kifejezéseken. Ahogy az az adatokból látható, az automatizált próbálgatásra építő "brute force" módszerrel még egy 11 jegyű, csak számokból álló jelszó is egy pillanat alatt megfejthető, míg a csupa kisbetűs szavaknál 8 karakternél húzódik ez a határ.

Magyarán az 123456 és a hasonszőrű alibizések még egy gyors kávézásra elég kihívást sem támasztanak a behatolók elé, de a kis- és nagybetűket, számokat és szimbólumokat is tartalmazó kifejezésekkel is csak akkor kezdünk jók lenni, ha legalább 11 karaktert adunk meg, egy ilyen jelszó a próbálgatós feltörése ugyanis már 34 évet igényel.

Ezért is érdemes ismét hangsúlyozni a jelszómenedzserek előnyeit, amelyek képesek hosszú, összetett jelszavakat generálni, majd el is tárolni azokat, hogy ne kelljen a memorizálásukkal fáradoznunk. Ha érdekel a Hive Systems teljes kutatása, egy regisztrációs intermezzót követően innen tudod letölteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.