Hirdetés

Ilyen hatással lenne az Apple-re, ha az európaiak otthagynák az App Store-t



|

Egy friss jelentésből kiderül, hogy az Apple-nek van-e vesztenivalója az App Store-riválisok európai engedélyezésével.

Hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Bloomberg hírügynökség a napokban egy különösen érdekes hírt szellőztetett meg: az Apple-nél állítólag már lázasan dolgoznak azon, hogy a jövőre életbe lépő Digital Markets Act törvényhez igazodva engedélyezzék az Európai Unió területén élő felhasználóknak az App Store-on kívülről származó alkalmazások telepítését az iOS-es eszközökön.

Ha valóban így alakul, ezzel a fejlesztők és a vásárlók is lehetőséget kapnak az Apple 30%-os jutalékának kikerülésére, ami ugyan komoly veszélynek tűnhet a cég bevételeire nézve, egy friss jelentés szerint viszont nem eszik ilyen forrón a kását.

Hirdetés

A Morgen Stanley 2021-ben és 2022-ben is megkérdezte az embereket, hogy hajlandóak lennének-e az App Store-on kívül vásárolni, amennyiben ugyanannyiba kerülne a külső forrásból származó alkalmazás, és összesítésben csak a válaszadók 27%-a válaszolt a biztos igent jelentő "extrém valószínű" opcióval.

Az Apple Insiderhez eljutott Morgan Stanley-jelentés úgy saccol, hogyha Európában ez a kb. 30%-nyi felhasználó teljesen otthagyná az App Store-t, az Apple még akkor is csak a bevételei 1%-tól esne el a 2024-es pénzügyi évben, míg ha az egész világon így alakulna, akkor 2%-nyi lenne a csökkenés. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a Bloomberg jelentése alapján globális szinten egyelőre szó sincs az alternatív forrásból származó iOS-es alkalmazások telepítésének engedélyezéséről.

Forrás: Morgan Stanley/AppleInsider
Forrás: Morgan Stanley/AppleInsider

A Morgan Stanley által megkérdezettek többsége úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné, ha több helyen kellene megadnia a fizetési információit az interneten, így az Apple centralizált platformja a side-oading lehetővé tételével is népszerű maradhat. Ezt támasztja alá az a tapasztalat is, hogy a kerülőutakat soha nem is tiltó Androidon mindössze 1%-ra tehető azok aránya, akik igénybe veszik a Play Áruházon kívüli forrásokat.

A pénzintézet elemzői tehát úgy vélik, hogy a nagyobb forgalom miatt a fejlesztőknek akkor is megéri majd kifizetni az App Store 30%-os jutalékát, ha megtehetik, hogy akár közvetlenül a saját weblapjukon keresztül, vagy egy harmadik fél által üzemeltetett platformon át értékesítsék az appjaikat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.