Hirdetés

Ilyen lenne belezuhanni egy fekete lyukba



|

360 fokos VR-videón élhetjük át a szorongató élményt.

Hirdetés

A kutatók "high place phenomenonnak", vagyis kb. "magaslati jelenségnek" is hívják azt a furcsa érzést, amikor egy magas helyen állva olykor kényszert érzünk az ugrásra, vagy éppen rettegni kezdünk tőle, hogy megtesszük, miközben eszünk ágában sincs az öngyilkosság.

A változatos pszichológiai okokkal magyarázott jelenséghez hasonló a fekete lyukakat övező kíváncsiság is, hogy vajon milyen lehet belépni egybe? A 2014-es Interstellar (Csillagok között) után most egy újabb látványos mű boncolgatja a témát, ám Matthew McConaughey helyett ezúttal mi magunk vagyunk a szemlélődők, legalábbis virtuálisan.

Hirdetés

Az alábbi videót egy francia vizuális művésznek/programozónak, Alessandro Rousselnek köszönhetjük, aki néhány hónapja egy 15 perces filmben igyekezett elmagyarázni, hogy mi is történne, ha belezuhannánk a szupererős gravitációval bíró téridő-tartományok valamelyikébe. Ehhez készült kiegészítésként az alábbi 360 fokos animáció, ami belső nézetből mutatja meg a folyamatot.

Az általános relativitáselméleti számításokon alapuló prezentáció a fekete lyuk sugarának 15-szörösével egyenlő távolságból indul, a végpontja pedig a szingularitás, vagyis az a pont, ahol a téridő végtelenné váló görbületével megszűnik a tér és az idő hagyományos fizikai felfogása.

Ez ugyan csak a másik videóból derül ki, de Roussel szerint az utolsó dolog, amit az utazás során látnánk, önmagunk lenne, ahogy egy fénytelen bolygón állunk egy fénykör közepén, valahogy így:

Ezt követően pedig átlépnénk az eseményhorizonton, melyen túl már olyan erős a gravitáció, hogy még a fény sem tud kiszabadulni. Az iszonyatos vonzás milliszekundumok alatt szétszakítaná a testünket, a fekete lyukhoz közelebb eső lábainkat jóval nagyobb erővel húzva, mint a fejünket.

Ezt nevezik árapályerőnek, amely a téridő tölcsérszerű összenyomódásával kombinálva spagetti-szerű képződménnyé formálná a testünket, amelyre a találó "spagettifikáció" kifejezést is alkalmazzák az asztrofizikusok.

Magyarán az ugrás a végtelenbe cseppet sem lenne kellemes élmény, így sokkal jobban járunk, ha csak Roussel videóján szemléljük. Mást persze nem is tehetünk, hiszen a legközelebbi (feltételezett) fekete lyuk 1000 fényévnyire van a Földtől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.