Hirdetés

Ilyen lesz a világ legnagyobb fényképezője, amely 3200 megapixeles fotót készített egy brokkoliról



|

A hatalmas felbontású képeket készítő masina egyelőre még készülőfélben van, viszont hamarosan az űr feltérképezésének egy nagyon fontos eszköze lehet.

Hirdetés

Egy kaliforniai bázisú laboratórium, a SLAC National Accelerator Laboratory kutatócsoportja dolgozik azon a fényképezőgépen, mely addig soha nem látott részletességű képeket képes készíteni. Noha az eszközön egyelőre még dolgoznak, most megalkották a legelső 3200 megapixeles képet vele. Történetesen egy brokkoliról.

A gépet Chilében használják majd, ahol egy teljes obszervatórium épül éppen, mely otthont adhat a rendkívül precíz, és meglehetősen drága fényképezőgépnek. Innen tudnak majd elképesztően részletes képeket készíteni az égboltról, és új csillagokat, galaxisokat felfedezni általa.

Hirdetés

A csapat éppen most fejezte be a képalkotó szenzor elkészítését, mely nagyjából 60 centiméteres lett, csak a miheztartás végett: az iPhone 11 kamerájában egy 26 milliméteres szenzor kapott helyet. Mivel ez az alkatrész rettentően sérülékeny, így az összeállítása hat hónapot vett igénybe. A kameráról a tudósok ebben a videóban bővebben is nyilatkoznak:

A kamerával olyan részletességű képek készülhetnek, melyek teljes méretű megjelenítéséhez 378 4K UHD televízióra lenne szükség, a felbontás pedig olyan részletes, hogy 15 kilométerről fényképezve is könnyedén felfedezhető vele egy golflabda méretű objektum. Ennek hála az ég kifejezetten nagy szeleteit képesek vele lencsevégre kapni, a képeket ezután pedig nagyon részletesen lehetséges elemezni.

A kutatók elmondták, hogy az elkészült fotókat egy teljesen nyilvános adatbázisba töltik majd fel, hiszen milliárd és milliárd napot, naprendszert és galaxist fényképeznek le, így mindenkinek jut bőven, hogy kedvenceket válasszon magának. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.