Hirdetés

Ilyen űrruhákban tér vissza az emberiség a Holdra



|

A NASA bemutatta a jövőbeli űrutazások során viselendő szkafandert.

Hirdetés

A Szovjetunió összeomlása nemcsak a hidegháborúnak vetett véget, hanem az addig maximális fordulatszámon pörgő űrversenyre is fékezőleg hatott, az elmúlt években azonban - főként az ezen a területen is egyre látványosabban nyomuló Kína ellensúlyozására - a NASA újra célba vette a Holdat. Bolygónk égi kísérőjének ismételt felkeresése a tervek szerint csak az első állomása lesz annak az útnak, amely idővel a Marsra vezet.

Azonban nemcsak a korábban használtaknál hatékonyabb új űrhajót igényelt az ambiciózus Artemis-program, hanem újratervezett és modernizált szkafandereket is. Ezek kifejlesztését és gyártását, miután saját, kudarcba fulladt projektjére közel félmilliárd dollárt költött, végül az Axiom Space és a Collins Aerospace magáncégekre bízta a NASA.

Hirdetés

Az Axiom időközben el is készült az AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit) nevet viselő prototípussal, amit szerdán mutattak meg a nyilvánosságnak. A szkafander tervezésekor mindvégig szem előtt tartották, hogy a 2025 decemberére időzített Artemis III küldetés asztronautáinak maximális biztonságot nyújtson, de közben kellően rugalmas is legyen. Ők lesznek egyébként az első emberek, akik az Apollo 17 1972-es missziója óta a Hold felszínére lépnek.

A bemutató során az Axiom Space vezető mérnöke, Jim Stein viselte a régi konstrukcióknál sokkal nagyobb mozgékonyságot biztosító kezeslábast, amelynek sisakján helyet kap egy HD videókamera is, amely élőben tudja a földi irányítóközpontba sugározni az asztronauta által látottakat. Újdonságnak számít az is, hogy az AxEMU szkafanderbe hátulról kell belebújni, ellenben ha viselőjére rájön a szükség, akkor ugyanazt kell tennie, amit eddig is.

Egyébként nem a NASA rendelkezik az űrruha jogaival, hanem az Axiom, valamint azt is érdemes megjegyezni, hogy az amerikai űrügynökségnek szállított példányok a jól megszokott fehér színben pompáznak majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.