Hirdetés

Íme pár alternatíva, ha eleged van abból, hogy mindent tudnak rólad az appok



|

A Messenger, az Instagram és a YouTube is szinte mindent gyűjt rólunk. De miből válogathat az, aki nem akarja, hogy minden adata másokhoz kerüljön?

Hirdetés

Sajnos az elmúlt években már teljesen hozzászoktunk, hogy az ingyenes alkalmazások szinte többet tudnak a szokásainkról, mint mi magunk, ezeket az adatokat pedig arra használják, hogy a hirdetőik különböző termékekkel és szolgáltatásokkal bombázhassanak minket. A legtöbben ráadásul úgy töltenek ki mindenféle, indián neves és kenyérfajtás kvízeket a közösségi oldalakon, hogy el sem olvassák, mihez is járulnak hozzá, így aztán tényleg bárki megtudhatja, mire kerestünk rá, kivel beszélgetünk, vagy milyen oldalakat követünk.

Hirdetés

A Surfshark csapata most 200 különböző applikációt vizsgált meg közelebbről, hogy kiderítsék, melyek gyűjtik rólunk a legtöbb adatot, és melyek azok, amelyek mellett viszonylag biztonságban lehetünk. Az Apple App Store 32 különböző típusú adatot különböztet meg, és az valószínűleg senkinek nem meglepő, hogy

a Facebook, a Messenger és az Instagram mind a 32-höz hozzá is fér,

legyen az lokációnk, a keresési- és böngészési előzményeink, a kontaktlistánk, az elérhetőségeink, vagy épp a korábbi internetes vásárlásaink.

Hasonlóan intrúzívak a Google termékei is: a Chrome 13, a Gmail 19, a YouTube 24 adatpontot gyűjt rólunk, miközben a Firefox Focus csak kettőt, a fizetős Spike email kliens pedig csak hármat. Üzenetküldésre a Signal, a Webex és a Dust a legjobbak ebből a szempontból, multimédiás tartalomfogyasztásra pedig a Kanopy vagy a Popcornflix lehet jó alternatíva.

A Surfshark elemzését itt lehet teljes egészében megtekinteni. 18 kategóriában vizsgálták az alkalmazásokat az üzenetküldőktől kezdve a pénzügyi szolgáltatásokon keresztül  a böngészőkön át egészen a menstruációs ciklust figyelő appokig, így mindenki ellenőrizheti, mennyire választott jól, amikor letöltötte valamelyiket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.