Hirdetés

Indiának sikerült, ami az oroszoknak nem: gond nélkül landolt a Chandarayan-3 holdszonda



|

India nyerte a Hold déli sarkkörét célzó űrversenyt.

Hirdetés

A hónap közepén mi is hírül adtuk, hogy egy szabályos űrverseny alakult ki India és Oroszország között, miután a két állam néhány hét különbséggel indított útnak egy-egy saját fejlesztésű űrszondát, amelyek a Hold déli sarkkörén igyekeztek landolni.  

Az eredeti terv szerint a később fellőtt, de jóval gyorsabb pályán haladó orosz Luna-25-nek kellett volna hamarabb célba érnie, amivel Oroszország lett volna az első ország a történelemben, amely sikerrel landol ezen a területen. Az orosz szonda viszont végül lezuhant, így most a gond nélkül leszálló Chandarayan-3-é és Indiáé lett a dicsőség.

Hirdetés

A július 14-én fellőtt eszköz augusztus 23-án, magyar idő szerint hajnali fél háromkor landolt a Hold déli sarkkörén, amiről az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) alábbi X/Twitter-posztjai néhány fényképet is közöltek. Az első négy felvétel landolás közben készült, az utolsó pedig már azt követően, hogy a Chandarayan-3 megpihent a Föld kísérőjén.

A Hold déli sarkkörének jelentőségét az adja, hogy a kutatók szerint nagyobb mennyiségű fagyott víz lehet jelen a régióban, amely akár későbbi, emberes Hold-küldetések során is hasznosulhat. Az indiai szonda a továbbiakban megfigyeléseket és kísérleteket végez majd, hogy többet tudjunk meg az égitest pontos összetételéről.

A Chandarayan-3 landolásával India az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után a negyedik ország lett, amely sikeresen küldött űreszközt a Holdra. Az ISRO számára azért is nagy dolog a szonda célba juttatása, mivel a 2019-ben útnak indított elődje, a Chandarayan-2 az orosz Luna-25-höz hasonlóan lezuhant. India miniszterelnöke, Narendra Modi most úgy nyilatkozott, hogy a Chandarayan-3 küldetés nemcsak az ő országa, hanem az egész világ sikere.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.