Hirdetés

Intenzíven kémkednek a tulajdonosaik után a kínai telefonok



|

Egy friss kutatás szerint ipari mennyiségű adatot gyűjtenek a legnépszerűbb kínai androidos készülékek.

Hirdetés

Az elmúlt években az olcsó kínai okostelefonok valósággal elárasztották a világot, ezzel párhuzamosan pedig az USA-val az élen több nyugati országban is aggódni kezdtek, hogy a gazdasága felett szoros ellenőrzést gyakorló Kína kémkedésre használja majd a széles körben elterjedt fogyasztói eszközöket. Erre eddig ugyan nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni, egy friss kutatás viszont rámutat, hogy Kínán belül már nagyon is valóságos ez az ijesztő forgatókönyv.

A több egyetem tudósai által közölt kutatás három népszerű gyártó, a Xiaomi, a OnePlus és a Realme Kínában értékesített okostelefonjait vizsgálta, és arra jutott, hogy a készülékek hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek a felhasználóikról, még akkor is, ha azok a vonatkozó beállításokat használva mindent elkövetnek a privát szférájuk megóvásáért.

Hirdetés

Az adatokat az Android operációs rendszeren és az előre telepített alkalmazásokon keresztül szipkázzák el az eszközök, majd nemcsak a gyártóknak, de harmadik feleknek is továbbítják a "zsákmányt", köztük például az ország egyik legnagyobb technológiai vállalatával, a Baiduval és a helyi mobilszolgáltatókkal. A tanulmány szerint a megszerzett adatok teljes mértékben alkalmasak a felhasználók beazonosításra, az ilyen információkat nevezik PII-nek, vagyis Personally Identifiable Informationnek.

Egész pontosan olyan alapvető adatokról van szó, mint például a felhasználó földrajzi helyzete, telefonszáma, a készülékén tárolt kontaktok, a reklámcélú azonosítók, az IMEI-szám és így tovább.  A gyűjtésről természetesen nem értesítik a felhasználókat, az eljárást pedig az sem akadályozza meg, ha azok kimondottan letiltják az elemzési statisztikák küldését, és nem használnak harmadik féltől származó szolgáltatásokat.

A kutatók szerint a legaggasztóbb, hogy a gyártók akkor is kémkednek a kínai vásárlóik után, ha azok külföldön tartózkodnak, ahol szigorúbb adatvédelmi törvények vannak érvényben, mint az állampolgárok szoros megfigyelésében jeleskedő hazájukban. Hasonlóan riasztó, hogy a kínai mobilszolgáltatók még akkor is megkaphatják a telefonokról kinyert adatokat, ha a tulajdonos eltávolítja a SIM-kártyáját.

A teljes kutatás ezen a linken olvasható, fontos azonban megismételni, hogy a tanulmány kifejezetten a Kínában vásárolt készülékeket és a kínai felhasználókat vizsgálta, vagyis a benne foglaltak nem bizonyítják, hogy az európai Xiaomi/OnePlus/Realme vásárlók után is folyik a gyártói szimatolás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.