Hirdetés

Ilyen egy internet-elvonó tábor



|

Az internetfüggőség ma már elismert orvosi állapotnak számít, és több helyen próbálják komoly eszközökkel kezelni az érintetteket. Egy dél-koreai elvonóról írt a BBC, olvasd el, aztán írd meg, te kibírnád-e!

Hirdetés

Orvosi értelemben véve a függőség olyan állapot, amikor már saját egészségünk, életvitelünk rovására van szükségünk valamire, legyen az akár cigaretta, alkohol, drog, vagy akár valamilyen viselkedésforma. Az internetfüggőség problémáját már jó ideje felismerték, és igazából ez a gyűjtőfogalom csak tágult az elmúlt években a közösségi média megjelenésével. Ide tartozik az, ha valaki képtelen meglenni elektronikus eszközei, vagy bármikor elérhető internetkapcsolat nélkül, de például ide sorolják azt is, ha valaki olyan figyelemzavaros állapotban van, amikor mondjuk tévénézés, olvasás vagy egy baráti beszélgetés közben is csak úgy, rutinszerűen előkapkodja a telefonját és gondolkodás nélkül pörgetni kezdi rajta a különféle webes appokat.

Hirdetés

Szintén ebbe a körbe tartozik az a személyiségtorzulás, amikor valaki képtelen elvonatkoztatni a közösségi énképétől, saját magát a lájkok és kommentek alapján értékeli. Sokszor egy függő összekeveri a közösségi jelenlétet azzal, hogy valóban jelen van-e az ismerősei életében, és akár napokig, hetekig nem jön ki a szobájából.

Behálózott ország, befásult emberek

Dél-Korea jelenleg vezet világszinten az interneteléréssel rendelkezők és rendszeres internethasználók számának tekintetében. A hálózat bárhol elérhető és villámgyors, ráadásul a rohamosan modernizálódó társadalom minden szintjén már szinte kötelező a használata az iskolától a munkahelyen át a szórakozásig. Épp ezért egyértelmű, hogy internet- és közösségimédia-függőből is egyre több "terem" a távol-keleti országban. A hivatalos adatok szerint manapság 140 ezren küzdenek ezzel az állapottal, de egyes jelentések szerint a valós számuk jóval nagyobb lehet pont azért, mert sokan nem is keresnek segítséget, mivel sem ők, sem a hozzájuk közel állók nem ismerik fel a betegségüket.

A helyzet súlyosbodása miatt többféle állami program indult az érintettek számára, például az iskolákban felvilágosító órákat és tanfolyamokat tartanak az arányos nethasználatról és a jellemző tünetekről beszélgetve. Emellett pedig több olyan internet-elvonó tábor is létezik, ahol lényegében ugyanúgy "hozzák le" a pácienseket az internetfüggőségükről, mint ami bármilyen egyéb addikció esetében megszokott. A BBC egyik műsorának készítői ellátogathattak egy ilyen táborba és közzé is tették, mit tapasztaltak.

Netzombik kijózanítón

Az intézményben kezeltek egy része önként jelentkezik, másokat rokonok, ismerősök visznek be, amikor már kezelhetetlenné válik a függőségük, eltávolodnak a valódi világtól, képtelenek kapcsolatba kerülni másokkal és valós érzelmekkel viseltetni interneten kívüli dolgok iránt. A meglátogatott tábor 2014-ben indult, azóta több mint 1200, főleg fiatal bentlakójuk volt.

Az intézményben tilos a mobiltelefonok minden szintű használata. Ahogy valaki megérkezik, minden elektronikus eszközüket elveszik, még a hajvasalójukat is. Emellett viszont nagyon figyelnek arra, hogy a lakóknak minél kevésbé érződjék mindez büntetésként. Kifejezetten sok programot szerveznek, igyekeznek elfoglalni mindenkit és lekötni a figyelmüket. Közös játékokat indítanak, ahol kiemelten fontos az egymás közötti interakció, és olyan tevékenységeket végeznek, ahol megfoghatatlan visszaigazolások, személytelen lájkok helyett valódi eredményeknek örülhetnek. Emellett olyan egyéni tanácsadásokat is tartanak, amikor a páciensek beszélhetnek minden problémájukról, és szép lassan összekapcsolhatják ezeket azzal, hogy sokszor ezek elől menekülnek a "következmények nélküli" digitális világba.

A riporterek többek között megszólaltatták a 17 éves Hawon-t: a lány azért került az intézetbe, mert naponta 18 órán keresztül YouTube videókat nézett, más már nem is érdekelte. Ahogy elmondta, a fejében valahogy úgy csapódott le az egész, hogy nincs is semmi gond, hiszen legfeljebb egy órát tölthetett a telefont bámulva. Róla kiderült, hogy az extrém módon munka- és teljesítményorientált dél-koreai társadalom miatti féflelem miatt zárkózott be egyre jobban, a YouTube videók egyfajta "agyrágógumit" jelentettek számára, amíg ezeket nézte, nem kellett a kemény kihívásokon gondolkoznia. Hawon szerint az országban már teljesen egyértelműen kezd átalakulni a fiatalok egymás közötti érintkezése, egy vuli például úgy néz ki, hogy az iskolatársak vagy egyéb ismerősök találkoznak, majd mindenki a saját mobiljába bámul, ha pedig valakit megszólítanak, az már pont a személyes kontaktust tartja tolakodónak és furcsának.

Azt azonban a lány is észrevette, hogy az internetbe zárkózás egyre több téren üt vissza: romlott az iskolai teljesítménye, koncentrációzavarai alakultak ki, képtelen volt tartósan figyelni témákra vagy megjegyezni dolgokat, emellett pedig személyes kapcsolatai is egyre-másra mentek tönkre.

A riport idején a táborban épp 10 lány tartózkodott, a "kezelésük" ideje egy és négy hét között változott attól függően, ki mennyit tudott elviselni, valamint mennyi időre tudott elszakadni munkájától vagy tanulmányaitól.

A tábor egyik munkatársa, Tae-joon Kim szerint többen az érkezés után ambivalensen viselkednek, hiszen annak ellenére, hogy "leszokni" jönnek, mégis küzdenek az ellen, hogy elvegyék a telefonjukat. Az első időszak a legnehezebb, de a legtöbben képesek egy idő után alkalmazkodni. A tábor célja egyébként egyáltalán nem az internet vagy a telefon teljes "megutáltatása", mint inkább az, hogy az élet többi területének megismertetésével a pácienseket rászoktassák az arányos használatra. Értelemszerűen a munkájuk és életük egyéb területei továbbra is megkövetelik majd a modern eszközök használatát, de a táborból kikerülők (legalábbis azok, akiken tényleg sikeresen fogott a kúra hatása) már sokkal valószerűbben tudják meghatározni az internet és a közösségi alkalmazások használatára fordított időt, valamint azt, hogy nem csak az onnan érkező impulzusok számítanak az életükben.

A videós tudósítást a BBC weboldalán lehet megnézni (illusztrációink is ebből származnak). Most pedig ti jöttök! Meséljétek el kommentben, tapasztaltatok-e már magatokon vagy ismerőseiteken olyan tüneteket, amelyek valamilyen szinten internetfüggőségre utalnak? Mennyi időt töltötök naponta (nem munka vagy egyéb kötelező tevékenység miatt) internet előtt? Mennyi időre tudnátok lemondani a telefonotokról és egyéb internetes eszközeitekről?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.