Hirdetés

Internetezz VPN-nel, mindenhol biztonságban



|

A virtuális magánhálózatok főleg a biztonságot tartják szem előtt, de akkor is hasznosak lehetnek, ha egy olyan szolgáltatást szeretnél használni, amely egy adott régióban nem elérhető.

Hirdetés

A VPN-re sokan hajlamosak úgy gondolni, mint valamire, amit csak az igazán elvetemült kockák használnak - pedig a helyzet az, hogy VPN-re mindenkinek szüksége lehet - még neked is! Az otthoni hálózat és a mobilnet megbízható, azonban minden más esetben erősen ajánlott VPN-t használni: akár plázában, akár egy hotelben, akár a barátodnál csatlakozol fel a WiFi-re, sokat tehetsz az eszközöd és a rajta lévő adatok biztonságáért, ha VPN mögé bújsz!

Hogyan működik a VPN?

A VPN szolgáltatás lényege az, hogy egy adott eszköz a közvetlen kapcsolat helyett egy biztonságos szerver közbeiktatásával csatlakozik a weboldalakhoz és szolgáltatásokhoz. Az eszköz és a szerver közötti kapcsolat titkosított, így sem az internetszolgáltató, sem a WiFi hálózat üzemeltetője nem látja, hogy milyen adatokat továbbítunk - emellett pedig az IP-címünk is rejtve marad a weboldalak, szolgáltatások előtt. Minden érintett úgy látja majd, mintha a VPN-szerver IP-címét használnánk. A VPN elsődleges célja tehát az interneten keresztül forgalmazott adatok védelme, és anonimitás biztosítása az IP-cím elrejtésén (megváltoztatásán) keresztül. A VPN használata - a közhiedelemmel ellentétben - különösebb szakértelmet sem igényel, mindössze egy alkalmazást kell telepíteni, és amikor szükség van rá, bekapcsolni.

Hirdetés

Miért fontos az adatok és az IP-cím elrejtése?

Az otthoni WiFi hálózat (titkosítással, erős jelszóval) és a mobilnet alapvetően biztonságosnak számít, ha viszont kimozdulsz otthonról, és nyilvános WiFi hálózatra csatlakozol, nem árt az óvatosság. Sosem lehet tudni, hogy rajtad kívül ki csatlakozik még ugyanarra a WiFi-re; egy hacker a szállodai neten vagy a pláza nyilvános WiFi hálózatán keresztül megpróbálhat például betörni a számítógépedre, és adatokat lopni, vagy vírust telepíteni. VPN-t használva azonban nem kell aggódni, hiszen ilyenkor a teljes internetes kommunikáció egy zárt rendszerben, titkosítva zajlik.

Ez ráadásul azt jelenti, hogy nemcsak maga az adat, hanem még a forgalmazott adat típusa sem látszik - a szolgáltató vagy a szálloda nem látja például azt sem, hogy internetezel, leveleket töltesz le éppen, Facebookozol vagy épp torrentezel.

Az IP-címed elrejtése is nagyon hasznos extra. Egyrészt a szolgáltatók számára (pl. Google) anonim lesz az adatforgalom, IP-cím alapján nem fognak tudni beazonosítani téged, és azt sem látják majd, hogy melyik országból csatlakoztál (kivéve persze, ha bejelentkezel). Másrészt az, hogy a szolgáltató a VPN-szerver IP-címét látja, nem pedig a számítógéped azonosítóját, akár azt is lehetővé teszi, hogy olyan szolgáltatást használj, ami az adott régióban nem elérhető. Szerencsére erre Magyarországon már egyre kevésbé van szükség, de ha külföldre utazol, VPN-szerver mögé bújva használhatod a hazai streaming szolgáltatásokat is. Rejtsd el te is IP-címedet a NordVPN segítségével!

Most pedig mutatunk öt olyan helyzet, amikor nagyon hasznosnak bizonyulhat egy VPN-szolgáltatás használata.

1. Csatlakozás nyilvános hotspothoz

Ma már szinte mindenhol van ingyen WiFi: plázákban, hotelekben, repülőtéren, kávézóban, akár albérletben. Sajnos a biztonság rendszerint háttérbe szorul a kényelem mellett; ezeket a hálózatokat nemhogy erős jelszóval, hanem úgy egyáltalán, jelszóval sem szokták védeni. VPN szolgáltatással azonban ilyen környezetben is biztonságosan csatlakozhatsz az internetre, nem kell aggódnod a banki adatok, jelszavak miatt, vagy hogy esetleg kártevő jut az eszközödre.

2. Nincsenek naplófájlok

Az internetszolgáltatód folyamatosan naplófájlban rögzíti, hogy mikor és milyen szolgáltatáshoz (IP-címhez) csatlakoztál. Azaz tudja, hogy mikor és mennyi ideig használod a Facebookot, mikor nézel videókat, és így tovább. Ha azonban VPN szerver mögé bújsz, a szolgáltató csak annyit lát majd, hogy VPN-szervert használsz - minden más titokban marad előtte. És ez így is van jól, hiszen senkinek semmi köze ahhoz, hogy mikor mit csinálsz. Ráadásul a VPN-szerverek többségénél nincsenek naplófájlok, így - a szolgáltatókkal ellentétben - a hatóságok számára sem tudnak átadni személyes(nek minősülő) adatokat.

Itt kell megjegyeznünk, hogy ha biztosra szeretnél menni, ne érd be az ingyenes szolgáltatásokkal; a VPN-szervereknek üzemeltetése pénzbe kerül, így az ingyenesség biztos, hogy valamilyen csapdát is rejt. Érdemes inkább fizetős szolgáltatást választani, hisz ezek sem kerülnek többe két csésze kávénál, cserébe viszont garantált a biztonság és a névtelenség - a NordVPN piacvezetőként ráadásul a villámgyors kapcsolat mellett világszerte 5200-nál is több szerver között engedi a szabad választást.

3. Szabadság mindenek felett

Egyes szolgáltatások régióhoz kötöttek (például a Mindig TV csak magyar IP-címről elérhető), másokat pedig azért nem lehet használni, mert egy adott országban egyszerűen letiltották. Egy VPN-szerver segítségével ezek a korlátozások megkerülhetők, így akár a világ másik felén is megnézheted a magyar válogatott következő meccsét, vagy olyan helyről is bejelentkezhetsz Facebookra, ahol az egyébként tiltott (kivétel Kína és Oroszország, ahol a nem állami VPN-szolgáltatók tiltottak). Emellett egy jól megválasztott VPN-szerverrel még az internet is gyorsabb lehet: Ázsiából például bizonyos időszakokban mind a mai napig gyorsabb lehet a magyar oldalak elérése, ha amerikai VPN-szervert használsz (az adatok ebben az esetben teljesen más útvonalon jutnak el a telefonra vagy notebookra).

4. Névtelenül az interneten

VPN szerver mögött internetezni azért is jó dolog, mert a meglátogatott weboldalak és a használt szolgáltatások nem fogják tudni beazonosítani a tartózkodási helyed. Ez már önmagában ad egy bizonyos fokú névtelenséget: nemcsak az IP-címed, hanem vele együtt a pontos tartózkodási helyed is rejtve marad. Még akkor is, ha netán vírusos weboldalra tévedsz.

5. Online vásárlás

A légitársaságok mellett számos szálloda és online áruház eltérő árazást alkalmaz(hat) attól függően, hogy melyik országból kerested fel a weboldalát. Ezt a trükköt is nagyon egyszerű megkerülni egy VPN-szolgálató segítségével! Miért fizetnél többet ugyanazért? Ha szeretnéd kipróbálni a NordVPN-t, itt regisztrálhatsz a szolgáltatásra!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.