Hirdetés

iOS 14: átdolgozott főképernyő, gyorsabb appelérés, PiP videó és sok minden más



|

Az Apple bejelentette, milyen újdonságokat kapnak az iPhone-felhasználók az ősszel megjelenő iOS 14-gyel.

Hirdetés

Ha valaki azt mondaná az Apple újításai láttán, hogy ezeket már látta valahol máshol (mondjuk egy másik mobilos operációs rendszernél), nehéz lenne vitatkozni vele, de kár is ezen leállni: a lényeg, hogy az iPhone-felhasználók számára hamarosan sokkal több testreszabási lehetőség válik elérhetővé, kényelmesebben használhatják és jobban ízlésükhöz igazíthatják a készülékeiken futó rendszert. A WWDC során bemutatkozott az iOS 14, nézzük is, hogyan teszi jobbá az életünket.

Hirdetés

App Library és Widgetek

Az App Library egyelőre olyan funkciónak tűnik, amit valószínűleg senki nem fog használni, aki megtalálta már a főképernyő lehúzásával elővarázsolható Spotlight keresőt. Ez úgy működik, hogy témakörök szerint egy külön képernyőre automatikusan mappákba rendezi az alkalmazásokat, így elvileg könnyebben megtalálhatjuk majd őket. Ehhez kapcsolódik, hogy elrejthetünk oldalakat, így akkor is gyorsan lapozgathatunk, ha egyébként 200-nál is több app pihen a készülékünkön.

Sokkal érdekesebb, hogy mostantól widgeteket is pakolhatunk a főképernyőre, az appok közé, így feloldás után azonnal láthatjuk az időjárást, az aktivitásmérőt, vagy épp amire szükségünk van. A Smart Stack nevű blokk ráadásul napszak szerint mutatja a releváns widgeteket, és lapozgathatunk is köztük.

Ami még ennél is izgalmasabb, hogy a videókat az alkalmazások fölé úsztathatjuk (Picture in Picture módként lehet ez ismerős), és ha útban vannak, bármikor áthelyezhetjük vagy kihúzhatjuk őket a képernyő szélére. Ez már egy ideje működik iPad-en is, nem egy rossz dolog.

Az App Clips funkciónak hála az alkalmazások megnyitása vagy akár letöltése nélkül érhetünk el hasznos funkciókat. NFC vagy egyedi QR-kódok segítségével azonnal a releváns funkció ugorhat fel, és egy érintéssel fizethetünk, aktiválhatunk dolgokat, vagy foglalhatunk asztalt.

Siri ezentúl csak a képernyő alján ugrik fel, nem takarja ki az egészet. Hozzá kötődik a Translate alkalmazás is, mely kezdetben 11 nyelv (angol, mandarin kínai, francia, német, spanyol, olasz, japán, koreai, arab, portugál, orosz) között fordít folyékonyan, akár úgy, hogy két beszélő más nyelven kommunikál vele.

Üzenetküldés, Apple Maps és Carplay

A gyári üzenetküldő alkalmazásban felülre tűzhetjük a fontosabb kontaktokat, csoportbeszélgetéseken belül témák szerint bonthatjuk szét az üzeneteket, és beállíthatjuk azt is, hogy csak akkor kapjunk értesítést, ha név szerint említenek minket. A Memojik testreszabási lehetőségei ugyancsak bővülnek.

Hívás esetén ezentúl nem veszi el tőlünk a rendszer az egész képernyőt, csak egy diszkrét értesítést jelenít meg fent.

Az Apple Maps szintén fejlődik, lesznek benne bringaútvonalak (egyelőre csak New Yorkban, Los Angelesben, San Francisco Bay Areájában, Sangajban és Pekingben), valamint az elektromos autók vezetőit segítheti, hogy beletervezhetik az útvonalba a töltőállomások érintését.

És ha már vezetés: a CarPlay egyedi háttereket kap, parkolási, elektromos töltőállomásokat figyelő és ételrendelős appok is felkerülnek a támogatott alkalmazások listájára, valamint használhatjuk majd iPhone-okat kulcsként az ezt támogató autóknál, először a 2021-es BMW 5-ösnél. Ezt a funkciót egyébként az iOS 13 is megkapja.

Jó hír lehet még, hogy a Find My alkalmazás, mellyel elveszett készülékeinket kereshetjük, külsős termékeket és kiegészítőket is támogatni fog.

Melyik újítást várjátok a legjobban?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.