Hirdetés

IP57, IP67, IP68 – mik ezek, és miért jó, ha tudja valamelyiket a mobilod?



|

A telefonok között rengeteg olyan van, amely ellenáll a pornak és a víznek. Az IP-besorolás megmutatja, mennyire. Erre érdemes odafigyelned, ha mobilt választasz.

Hirdetés

Prémium kategóriában ma már nemcsak a jó kamera és a brutális teljesítmény elvárás, hanem az is, hogy a készülék tokozása vízálló legyen. Szerencsére ez a tudás nem a felső ház kiváltsága, egyre több középkategóriás modellnél is megkaphatod; az IP-besorolást a gyártók a specifikációban mindig jelzik. Ez tényleg olyan adat, amire érdemes odafigyelned, ha telefont vásárolsz, hiszen ez mutatja meg, hogy a mobilt mennyire teheted ki a környezeti viszontagságoknak. Cikkünkből kiderül, hogy az egyes osztályok pontosan milyen tudást is rejtenek.

Azt már az elején fontos leszögezni, hogy a telefonok, rendelkezzenek bármilyen IP-besorolással is, szinte biztos, hogy nem vízállóak: ha beleteszed őket egy vízzel teli edénybe éjszakára, azt nem fogják kibírni. Ez persze nem egy hétköznapi példa; így mondjuk inkább azt, hogy ha sós tengerbe mész úszni a telefonnal, akkor az garantáltan nem fog neki jót tenni. A telefonok másik nagy ellensége a víz mellett a por, de erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mert a legtöbb készülék ma már zárt, legalábbis a hátlap nem távolítható el, így pedig a pornak nem sok esélye van bejutni a borítás alá. Egészen más a helyzet a hajtogatós telefonoknál, amelyeknek a por az egyik legfőbb ellenségük.

Az IP az Ingress Protection szavak rövidítése, a kifejezés magyarul annyit tesz: behatolás elleni védelem. A specifikációban jellemzően olyan formában találkozhatunk a besorolással, hogy IPXX. Az IP mögött jellemzően két szám áll, az első a por elleni, a második pedig a víz elleni védelem szintjét mutatja. Előfordulhat persze az is, hogy az egyik szám helyett X szerepel, ebben az esetben nincs védelem. A telefonoknál a leggyakoribb az IP67-es besorolás, ami azt jelenti, hogy por ellen 6-ös szintű, víz ellen pedig 7-es szintű védelem biztosított. Az, hogy csak víz vagy csak por ellen védett egy eszköz, jellemzően nem a telefonoknál, hanem például a tokoknál fordulhat elő; az IP5X azt jelenti, hogy a tok 5-ös szintű védelmet nyújt por ellen, de a vízzel nem tud mit kezdeni, az IPX5 pedig ennek a fordítottját jelenti.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.